用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門是否已經告一段落?各位對自己結果滿意嗎? ...
go

叩門是否已經告一段落?各位對自己結果滿意嗎?

暑假已經開始,音樂椅已經完結?

回覆樓主:

暑假開始,但音樂椅未停,轉到8月底都仲會轉。
當個好爸爸

000 In左五間,三間有2nd in,收到2個offer,都滿意。
我都等緊最心儀嗰間call,不過覺得無咩機會,等到月尾就買書買校服比校車。
我覺得直私可能仲有機會,津小有都應該比較少。

littlechen 發表於 21-7-16 15:13
尋日終於收到offer ,感恩

大致上完結

遞咗五間表,三間唔畀機會in,in咗兩間有一間收,都滿意

感恩in 6間5間收(emoji)(emoji)

誇區細b首輪已經有仁立,新/舊油天&新大天offer。音樂椅開始之後就收到長沙灣協和同荃灣官小。小小失望仁立竟然冇interview。

rlam1982 發表於 21-7-17 22:44
誇區細b首輪已經有仁立,新/舊油天&新大天offer。音樂椅開始之後就收到長沙灣協和同荃灣官小。小小失望仁立 ...

仁立無in,direct offer?
叩門同大細b無關
考N關係較大,因為小女申請六間N,一間offer都沒有,考K也拎唔到幾間幼稚園表格,但也感恩入左現在的K,因為k2下學期才開始執筆學寫中文筆劃和英文字母,令我十分安心
利申:12月細b,有仁立offer,已放位

aprilng1979 發表於 21-7-17 20:48
大致上完結

上年,八月尾,有朋友收到兩間叩門call,其中一間是軒灣,所以還有機會

Galinga 發表於 21-7-18 13:24
上年,八月尾,有朋友收到兩間叩門call,其中一間是軒灣,所以還有機會
...

我知,所以我話大至完,唔係完全完

回覆樓主:

我哋申請咗12間叩門,有兩間冇得見,三間撞時間冇見,一間因為後來註冊咗,唔想再見,結果見咗6間,6間中冇去其中一間的二面,剩下五間有4個offer,都好滿意,不過最後4個都冇要,因為收到心儀直資call waiting 。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-7-18 14:38
我哋申請咗12間叩門,有兩間冇得見,三間撞時間冇見,一間因為後來註冊咗,唔想再見,結果見咗6間,6間中冇 ...
請問感覺叩門是否比考直資容易呢?我見一般都叩得不錯

jennylady 發表於 21-7-19 10:24

我的感覺是考直、私正好是把孩子們的面試技巧、自信、熟悉感都鍛鍊出來了。當然,部份學校的叩門面試方式和試題,比想像中簡單容易,但大部份都並不比直、私的考卷容易呢!
當個好爸爸

jennylady 發表於 21-7-19 10:24

我的感覺是考直、私正好是把孩子們的面試技巧、自信、熟悉感都鍛鍊出來了。當然,部份學校的叩門面試方式和試題,比想像中簡單容易,但大部份都並不比直、私的考卷容易呢!
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-7-19 11:34
我的感覺是考直、私正好是把孩子們的面試技巧、自信、熟悉感都鍛鍊出來了。當然,部份學校的叩門面試方式 ...
我只叩了一間,亦成功叩到感覺上係容易過考直私
我覺得主要係有部份最勁的人唔玩呢個遊戲
第二唔係人人有機會in
變相有部分叻人唔好彩無機會in
第三interview 節奏快
無考直私個種辛酸

最後可能你卻說得對
考直資磨練了小朋友
所以表現比之前好

回覆 jennylady 的帖子

我都係叩一間,成績表只有評估分(全部滿分),加幾張普通體藝証書,無機會面見。

jennylady 發表於 21-7-19 22:20
我只叩了一間,亦成功叩到感覺上係容易過考直私
我覺得主要係有部份最勁的人唔玩呢個遊戲
第二唔係人人有機 ...

(emoji)

回覆 rlam1982 的帖子

幼稚園讀私校定普通學券?

絕對滿意,派嘅唔差,雖然叩門好多都唔得,但總算有兩間收!
紅馬同福小,但最後之前111嘅培基收我個囡!全部都放棄晒!
睇阿囡不論拍片,zoom同面見都有進步.真係好開心!
祝各位都揾到心儀小學