用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 選琴意見
go

選琴意見 [複製鏈接]

想買部琴給囡囡,一個朋友話買Kawai K400,另一個話買Yamaha U1, 兩部價錢相若,都是日本製作,有冇人懂琴,應選哪一部?
   0    0    0    0

回覆 vickyshih 的帖子

好兩級wor,我識嘅人會中意k就唔中意y,中意y就唔中意k,音好睇你自己中意聽邊個,但聽調音師話y嘅琴襟用d……睇你宜家幾多級同以後有咩目標
可以去琴行聽多d

回覆樓主:

看看囡囡和家人鐘意那種聲多D. Y就明亮清脆D, K 就圓潤柔和D.

但我地都選了成年, 因為即使同一個牌子 型号 音色都有差別.

最後 我去左栢C 買左個全新陳列琴. Kawai KL 系列. 老公覺得声好聽, 一種 “就係你" 的感覺.

Yamaha U1可能換琴轉售時價格會好點~

回覆 0030 的帖子

襟用嘛~

vickyshih 發表於 21-7-16 14:44
想買部琴給囡囡,一個朋友話買Kawai K400,另一個話買Yamaha U1, 兩部價錢相若,都是日本製作,有冇人懂琴, ...

老師用那款琴? 考慮會否跟隨

其實真係好睇用家鐘意邊隻牌子既聲,就好似揀adidas定nike咁..
我自己鐘意kawai 多d

我反而覺得無需要跟老師鋼琴的牌子

我仔學琴超過9年,屋企用U1,幾位老師用的琴有kawaii,歐洲琴,琴行有用韓國琴大陸琴

因為彈過不同牌子的琴,所以對不同的琴的聲音觸感好敏感,去比賽彈一部未彈過的琴,會有感覺,彈完會講下同屋企的琴老師的琴比較下

8年前選琴時,我中意kawai,小朋友中意Yamaha,,當時的老師用KAWAI,彈琴的是小朋友,所以最後選擇U1

a餐定b餐咪比小朋友自己揀,咁佢又會特登去細聽同比較琴聲,中意就得,反而如果喺學上演奏級,可能唔夠,考慮埋你宜家係初學,已準備考級定八級左右去諗

0030 發表於 21-7-16 15:45
Yamaha U1可能換琴轉售時價格會好點~

當年買琴,主要係問,唔再用邊啲牌子易賣啲,近乎一致建議Yamaha U1,多人搵啲,想買YUS,琴行都話冇需要,貴啲又難甩啲,所以最終緊係,不過係咁多年仲係度~~~

回覆樓主:

聲我鐘意kawai。但我買yamaha, 因為耐用d

fibe0313 發表於 21-9-17 22:26
聲我鐘意kawai。但我買yamaha, 因為耐用d

Kawai都耐用架,舊老師話部琴,佢6歲開始用到考到演奏級,大學音樂系畢業,用左接近30年,而家老師個女都係用呢部琴,聲音仲好靚

LeeCC 發表於 21-9-18 07:01
Kawai都耐用架,舊老師話部琴,佢6歲開始用到考到演奏級,大學音樂系畢業,用左接近30年,而家老師個女都 ...

我係聽d調音師講。入門級kawai比較多零件問題。當然係近代的。。。但Grand piano就會選kawai....

fibe0313 發表於 21-9-18 09:30
我係聽d調音師講。入門級kawai比較多零件問題。當然係近代的。。。但Grand piano就會選kawai....
...
幾十年前的琴應該質量好好多
我身邊的朋友屋企的琴都話有20年30年,佢地仔女都繼續用緊

揀左u1,貪佢有二手市場同襟用
‹ 上一主題|下一主題