用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 谷成績vs預備面試
樓主: dayedaye
go

谷成績vs預備面試

王家爸爸 發表於 21-7-16 16:35
谷成績既方法比較明顯,準備面試其實可以好簡單。多啲見下長輩,多啲同人接觸,由同樓下看更講早晨開始,去 ...

謝謝建議,會試試。

dayedaye 發表於 21-7-16 16:36

謝謝你回覆。
如果爸爸係安柱校友,加上有相同宗教信仰既話,有無諗過可以主動參加舊生會活動,例如帶埋小朋友去annual dinner,一來可以俾小朋友對學校有熟識感,二來見下啲老師,取下經。

王家爸爸 發表於 21-7-16 16:50
如果爸爸係安柱校友,加上有相同宗教信仰既話,有無諗過可以主動參加舊生會活動,例如帶埋小朋友去annual d ...

都可以,雖然一直無參與開,但可以向佢提議下。謝謝你建議。

安柱近年熱潮已經退下來, 無咁熱架啦 !
不如開始留意各心水中學, 睇下喜歡邊間先啦 !

睇自行收生標準, 葵青多數次第行先
考好呈分先吧 !

阿女有上過幾堂面試,唔係好記得,譬如可能十堂,初頭係一對一,家長有得旁聽,之後趕家長係道簾後等,最後一定兩次係小組。好驚喜原來我以為唔多出聲嘅小朋友比想像中識諗識表達得多,而miss都幾高效,係咁引導drill好多問題。我覺得幾好,最起碼大人小朋友都大概知道面試係點,同埋多咗信心。我覺得呢啲幾好,一星期一個鐘,有針對性無乜廢話,練習同陌生人應答,組織答案,同時更了解自己。

dingyan 發表於 21-7-16 17:30
阿女有上過幾堂面試,唔係好記得,譬如可能十堂,初頭係一對一,家長有得旁聽,之後趕家長係道簾後等,最後 ...

謝謝你,請問有相關資料嗎?

subb 發表於 21-7-16 17:11
安柱近年熱潮已經退下來, 無咁熱架啦 !
不如開始留意各心水中學, 睇下喜歡邊間先啦 !

Icic,thx!

gracelam 發表於 21-7-16 14:51
一定成績行先

True

dingyan 發表於 21-7-16 17:30
阿女有上過幾堂面試,唔係好記得,譬如可能十堂,初頭係一對一,家長有得旁聽,之後趕家長係道簾後等,最後 ...

請問係邊一間面試班呢,謝謝!

mcl203 發表於 21-7-16 15:06
如果估計自己係本區B1尾,可能,穩定自己成績會好啲。自行係無保證,面試我估盡咗力就足夠了~~~
...

同意,冇安排小朋友參加任何面試班,志在搞好成績,keep到B1大抽獎入到B1便心滿意足

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我覺得一定係成績行先,如果你係級頭,基本上面試唔係騎騎呢呢都會收。而且面試有啲都係考學術,普通對答,我暫時未聽過會考好有深度嘅問題

maomaochoi 發表於 21-7-17 12:22
我覺得一定係成績行先,如果你係級頭,基本上面試唔係騎騎呢呢都會收。而且面試有啲都係考學術,普通對答, ...

又未必,當你係級頭,你目標可能又唔同。中學要求又唔同,考生嘅水平亦唔會一樣~~~

mcl203 發表於 21-7-17 12:32
又未必,當你係級頭,你目標可能又唔同。中學要求又唔同,考生嘅水平亦唔會一樣~~~
...

唔好意思,有少少唔明。我仔好多同學一直班中游,谷成績最終呈分考到級頭/ 級前,博大抽獎,最終大部分都入左band 1a。大抽獎或自行唔係都成績行先?一般band 1a 都ok, 除非考神校

maomaochoi 發表於 21-7-17 13:46
唔好意思,有少少唔明。我仔好多同學一直班中游,谷成績最終呈分考到級頭/ 級前,博大抽獎,最終大部分都 ...

一般睇法係成績優先,但事實又可能未必係。正如,當個個都已達高水平,咁又可能會考慮其他因素,A5可能同A3口感已經唔係差好遠,咁就睇返位食家取向了。另外你都已經自己答咗了,當你考所謂神校,你就面對目標神校嘅考生,大部分已經手持1A級嘅入場券(成績)分別總是有的,咁咪睇埋邊個贈品多囉(隨身技能),所以係視乎你考嘅中學。還有一些1A中學,可能睇重嘅係英語水平,成績未必需要太前列~~~

mcl203 發表於 21-7-17 14:05
一般睇法係成績優先,但事實又可能未必係。正如,當個個都已達高水平,咁又可能會考慮其他因素,A5可能同A ...

但樓主小朋友性格內斂,如其花時間train面試博自行,咁不如谷成績大抽獎,因為大抽獎係純睇banding同你號碼,就算抽b1a英中,學校都唔知你英語水平

自行除咗面試表現,最基本都係睇成績,有啲仲要睇你有冇獎。成績一般只靠面試好危險,自行咁多人爭,如果到時自行唔收,但成績一般,去抽獎會好危險

我都覺得既然樓主目標清晰係區內b1英中,保證b1成績係根本,因為無論自行,抽獎或叩門都有需要。而面試表現都會係錦上添花,雖然唔多人俾朵花喧賓奪主,但條條錦質素都差唔多時,花當然可能影響印象分。
面試唔一定特登用好多時間準備,網上都搜到好多模擬面試題,家長小朋友得閒攞嚟傾解都可以用下。其實當呈分考察「硬知識」,面試可能睇溝通表達的「軟技巧」,呢啲本身就更生活化,而第日返學present,考劍橋口試之類都可能有少少相關。

maomaochoi 發表於 21-7-17 14:59
但樓主小朋友性格內斂,如其花時間train面試博自行,咁不如谷成績大抽獎,因為大抽獎係純睇banding同你號 ...

我#11 回咗樓主啦,我並無叫樓主刻意做啲乜。再清楚啲,我係叫樓主注意成績,確保自己一定係1仔,無謂為面試去浪費自己注意力,面試時隨心就得~

樓主話估計係1C,或B1邊緣,呢啲位係監介位,自行唔一定成功的~~~

dingyan 發表於 21-7-17 15:13
我都覺得既然樓主目標清晰係區內b1英中,保證b1成績係根本,因為無論自行,抽獎或叩門都有需要。而面試表現 ...

謝謝你建議。