用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB or GCE
樓主: workingmom
go

IB or GCE  

回覆樓主:

有機會。
但係你也要知道:現時本地教育政策的製定者, 其子女都是就讀國際學校。
當然 , 如果 本地的 話事人 有所轉變,  大家 就 要小心啦

Poyau 發表於 21-7-18 11:16
IB 今年狀元已增至140人(+10^)
DSE 歷屆狀元(包括另類)82人(4人)

邊度可以睇哂最新IB各分數人數呀?

cafeva 發表於 21-8-1 12:51
邊度可以睇哂最新IB各分數人數呀?

上網逐間搜集 更新整理中

cafeva    發表於 21-8-1 22:08

Dylanli2017 發表於 21-7-18 12:11
回覆 medicine 的帖子

好想知,如果香港5萬考生都讀晒IB會是點? 到時最低入大學要求就會變左是40分。然後 ...

中國人最叻玩爛制度的缺陷,只要多幾個國內大市宣傳,唔使三年就會玩爛

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔認同揀學校課程嚟作"起跑線",好多時要到高小先知孩子中文或語文係咪弱d,而IB更加要求唔同,所以揀啱就好,無話邊個比邊個優勝

唯一想講講IAL/AL 嘅好處
科目少、適合只對某個別學科有興趣嘅學生
唔駛考中文,可以避免考語文能力嘅學科 (for 科學人)
A* 率比DSE 5** 高,加上科目少,比較"容易" 攞到好成績
我無研究過DSE 攞scholarship 嘅資料,但以科大為例,3 A*有半學費, 4A* 有全免  (早4-5年聽前輩講,1 A* 免一年學費,但佢個case 係4 A*,所以都係全免)
免學分,以AL 報讀相關學科,有免學分安排

在我,IAL 最優勝嘅地方係彈性,可以自修報考,而AP 亦有相同彈性 (不過呢度好似講緊課程,唔係個公開試)
恐龍家

PeterWong2021 發表於 21-7-18 12:36
教育局已經由直資能開設IB 位的每級人數上限,由以往的不多於全級人數上限50%,降低到不多於全級人數上限的 ...
咁GCE?

小曳人 發表於 21-8-2 07:45
我唔認同揀學校課程嚟作"起跑線",好多時要到高小先知孩子中文或語文係咪弱d,而IB更加要求唔同,所以揀啱 ...

申請入讀本地大學:gce當然著數多多, 絕對有利過dse,
但係ap就認受性唔高, 制唔過, 除非諗住去美國 , 大家要考慮清楚

chingcat 發表於 21-8-2 09:19
咁GCE?

相關規定適用於非本地課程

workingmom 發表於 21-7-17 23:52
用dse報外國大學仲唔抵, 中文英文通識 ,人哋都唔計,
數學如果冇考m1或者m2 , 好多理工科都唔收
仲有好多其 ...
呢間唔知算唔算外國大學, 人地講到明DSE core 科目要求:

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/hongkong

Entry requirementsTypical Offer Level

The typical offer level for candidates taking the HKDSE will depend on the Cambridge course for which you are applying. Applicants will normally be expected to obtain:

Core Subjects

Grades of 5 in all core subjects, and grades of 5* in one or two relevant core subjects

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-2 14:07
呢間唔知算唔算外國大學, 人地講到明DSE core 科目要求:

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/hong ...

最難中文要夠5分。。

dingyan 發表於 21-8-2 14:30
最難中文要夠5分。。

唔知係咪牛頭角津貼學校渣咗, 要求低好多

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/international-qualifications

入去選 Hong Kong

Accepted

Hong Kong Advanced Level Certificate, with grades of AAA

AcceptedAssociate degrees from Hong Kong, with a result of 3.8 or better
AcceptedHKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken from either Category A or Category C. Students taking one of the Mathematics extension papers (Calculus and Statistics or Algebra and Calculus) may count the extension paper as one of their electives. However, applicants for Mathematics are required to achieve 5* in the compulsory paper, 5 in one of the extended papers, and 5 in another subject

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-2 14:32

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-o ...

牛頭角好得意喎,對core冇要求,其他科求其搵三個a?即係咪等於女仔要搵男朋友,話就話冇要求,其實唔知由幾個可以放在眼內

dingyan 發表於 21-8-2 14:51
牛頭角好得意喎,對core冇要求,其他科求其搵三個a?即係咪等於女仔要搵男朋友,話就話冇要求,其 ...
留意一點, 呢個只係 General Admission Requirement (即係類似3322咁)
佢講個 要搵番個別科目 相關部門查詢番最終既要求

不過如果要用M1/M2成績去考, 一定要計埋數學Core, 而且數學Core仲要攞5*, 都唔算容易

hkpapa852 發表於 21-8-2 14:55
留意一點, 呢個只係 General Admission Requirement (即係類似3322咁)
佢講個 要搵番個別科目 相關部門查詢 ...

嗯嗯,所以似乎意義不大,除非大把位得幾個3322爭啫。。至於對數嘅特別要求,似乎只適用於想讀數學系嘅小朋友,咁似乎只要求一粒星又唔算誇張。。

dingyan 發表於 21-8-2 15:00
嗯嗯,所以似乎意義不大,除非大把位得幾個3322爭啫。。至於對數嘅特別要求,似乎只適用於想讀數學系嘅小 ...
但現實係, 大部份中學, 可選修3X既人唔多 (一半或以下), 唔少學校所謂選修科既第3科, 就係M1/M2........

hkpapa852 發表於 21-8-2 15:05
但現實係, 大部份中學, 可選修3X既人唔多 (一半或以下), 唔少學校所謂選修科既第3科, 就係M1/M2........ ...

HKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken from either Category A or Category C. Students taking one of the Mathematics extension papers (Calculus and Statistics or Algebra and Calculus) may count the extension paper as one of their electives. However, applicants for Mathematics are required to achieve 5* in the compulsory paper, 5 in one of the extended papers, and 5 in another subject
唔知有冇理解錯,參考https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE20_Press_Release_Chi.pdf 試下極端例子,當只選修最多人5+嘅CatA物理,CatC日文,加M2,而想讀經濟,最低要求係唔計core而呢三樣同時5+?不過現實有冇可能收呢?

dingyan 發表於 21-8-2 14:51
牛頭角好得意喎,對core冇要求,其他科求其搵三個a?即係咪等於女仔要搵男朋友,話就話冇要求,其 ...

Oxford 3X 計 Cat. C.
考日文 AS level 當 A level ?

Poyau 發表於 21-8-2 15:58
Oxford 3X 計 Cat. C.
考日文 AS level 當 A level ?

見佢寫
HKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken from either Category A or Category C.

hkpapa852 發表於 21-8-2 14:32

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-o ...

入場券要求=/=CO,我估~~~

dingyan 發表於 21-8-2 15:53

HKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken fr ...
要用M2必須計埋Maths Core, 仲要Maths Core 必須達5*
如果理解無錯,最低要求可能係:

Maths Core 5*, M2 5, 日文 5

係咪真係攞到CO嫁?