用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 即轉IB冇得輸
樓主: workingmom
go

即轉IB冇得輸   [複製鏈接]

chingyu 發表於 21-8-3 21:09
IBDP 中文A  

https://zhuanlan.zhihu.com/p/195659894
有無conclusion?

cafeva 發表於 21-8-3 22:02
同時dse 既5**  係拉curve, 又點用多年前的一次性對比去看,10年變化應該不少。 ...

唔係我哋想對比,
一向都話不能直接對比。

DSE 計算方式係包含叻和唔叻的學生。

IBDP 有分咁多papers.  唔叻嘅人已經揀咗其他paper。

但係佢揀咗其他paper,就縮窄咗佢揀某些大學和科目的範圍。

cafeva 發表於 21-8-3 22:05
有無conclusion?

Conclusion ?  唔睇唔了解就話好容易,我哋都唔識講。

cafeva 發表於 21-8-3 21:59
English A HL 7 明明係c1 同C2之間,何以變成難過ielts 攞8.5/9?

再具體啲回答你

2020畢業的,兩個考到IELTS 8.5, 但係 English A Literature SL 得 6。

chingyu 發表於 21-8-3 22:14
再具體啲回答你

2020畢業的,兩個考到IELTS 8.5, 但係 English A Literature SL 得 6。
EK 今年有位網友仔仔裸考ielts8.5, 唔知DSE攞咩呢?EK又有位網友仔仔攞9,唔知DSE攞咩呢

cafeva 發表於 21-8-3 22:03
SPCC 有dse  eng 5** 同IB 7 既數?對比下咪知

應該如何比?SPCC 大約一半考 Eng A,另一半考  Eng B ,

poonseelai 發表於 21-8-3 22:25
應該如何比?SPCC 大約一半考 Eng A,另一半考  Eng B ,
係咩?以為佢地全部考A 添

cafeva 發表於 21-8-3 22:26
https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/6332/School%20Profile%20Oct%202020.pdf
Page 2

chingyu 發表於 21-8-3 21:09
IBDP 中文A  

https://zhuanlan.zhihu.com/p/195659894
唔明你 quote 一堆 IB 中文嘢 reply 我想點?

我冇心機睇呢d嘢呀,其他網友叫你 make conclusion 你又唔 make

你咁 reply 我法係咪想話你都同意 DSE 中文沒有母語水平呀?

分深淺paper咁計個average 都無咩意思。

cafeva 發表於 21-8-3 22:26

IBDP 規定 native 揀 A , other language 揀 B。

其實 Chinese B / English Language and literature A 的配搭 就最好

但係

Chinese A / 仲要揀 Eng A 的話 係 English Literature  就最困難。
當然揀 Eng B HL 就 好好多。但係你見這也是 C1 category 的。

小鹿揀學校 發表於 21-8-3 22:36
唔明你 quote 一堆 IB 中文嘢 reply 我想點?

我冇心機睇呢d嘢呀,其他網友叫你 make conclusion 你又唔 m ...

多謝你咁有禮貌嘅回覆!

明顯係真心交流。

如果你繼續覺得好容易,期待你孩子考 IBDP Chinese A 拎 7。

poonseelai    發表於 21-8-3 22:47

chingyu 發表於 21-8-3 22:43
多謝你咁有禮貌嘅回覆!

明顯係真心交流。
你哋全部讀IB嘅攞中文7全部入晒 牛劍長春藤
我哋讀DSE 中文5**但 牛劍長春藤 一個都唔收
以上情況我真係冇所謂, 不會哼一聲!呢d是人家大學的決定

我不滿的是
作為受政府資助的香港的大學,  收咁低比例的自己親生仔DSE學生, 係咪離晒大譜?

環顧全世界冇一個地方的醫學院, 會好似香港大學咁只收57%本地主流學制的學生啦!
你明唔明呀?

小鹿揀學校 發表於 21-8-3 22:56
以上情況我真係冇 ...

香港仍可自由選擇,如果認為ib係捷徑,咪 join the Ib  world

poonseelai 發表於 21-8-3 23:02
香港仍可自由選擇,如果認為ib係捷徑,咪 join the Ib  world

真係笑死人, 現代版的 何不食肉糜!
每一個香港人都有機會讀 IB?
相反, 若你是香港人, EDB 死都死個位比你讀 DSE

小鹿揀學校 發表於 21-8-3 22:56
以上情況我真係冇 ...

入 牛劍長春藤 係唔需要 IBDP 中文 A 拎 7。
SPCC DSE 人 好多都入到呢啲好學校。

至於 IBDP , 就算 SPCC 由細到大中文程度高,兼且花咗好多時間去處理 Chinese A, 好多同學都拎唔到 7。

2020畢業,今年 Year 1 醫科的。Spcc DSE 佔 2x 人。
Spcc IBDP 佔 9 人。

Mbbs Year 1 有 over 50 個 係 undergrad 畢業的!
餘下位置不是比晒 IBDP !仲有其他學制的人,包括英美加澳回流嘅學生,或者喺香港讀AL嘅學生。

小鹿揀學校 發表於 21-8-3 23:06
真係笑死人, 現代版的 何不食肉糜!
每一個香港人都有機會讀 IB?
相反, 若你是香港人, EDB 死都死個 ...

近排在 EK 不停推廣 ib好容易的家長話,不用選 top 的學校,因ib太易取高分,找有提供ibdp就得, 衹需讀兩年,父母自己要洗少D。

by the way, 外國係有公立學校提ib課程

chingyu 發表於 21-8-3 23:13
入 牛劍長春藤 係唔需要 IBDP 中文 A 拎 7。
SPCC DSE 人 好多都入到呢啲好學校。

你唔好餐餐都轉移視線, 蒙混過關啦

你reply 得我, 可唔可以對應番我前文的觀點呢?
又話真心交流?

poonseelai 發表於 21-8-3 23:15

by the way, 外國係有公立學校提ib課程..

外國? 依家討論緊 DSE vs IB 噃!
咪又係 何不食肉糜?

小鹿揀學校 發表於 21-8-3 23:17
你唔好餐餐都轉移視線, 蒙混過關啦

你reply 得我, 可唔可以對應番我前文的觀點呢?
呢位有禮貌嘅家長,我盡左我最大嘅努力去回覆你。
請問你想我補充啲乜嘢呢? 唔係好明?

‹ 上一主題|下一主題