用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 即轉IB冇得輸
樓主: workingmom
go

即轉IB冇得輸   [複製鏈接]

rectangle 發表於 21-8-15 15:54
佩服樓主嘅堅持,很多人做事都會嘗試走捷徑,至於樓主所指是否捷徑....我只會説條條大路通羅馬,有馬騎馬, ...
Exactly. 加油!

ABC-DAD 發表於 21-8-19 06:13
魔鬼盡在細節中呢。

包裝越華麗,越是要留意細節。
即轉IB無得輸⋯聴落好似十分「高大尚」。
會唔會有bug?兼又有好多魔鬼呢?

workingmom 發表於 21-8-18 17:56
我們做家長的, 最希望的當然是子女能够 順利進入 心儀的學系, 但由於憎多粥少, 往往事與願違。

根據我 多 ...

我自細教個仔,你要盡力去到一定位置,你才有選擇權,有得揀,才是老闆!DSE,lB,GCEAL,要非常好成績,不同努力方式也是必要的。

如果未到,就係要認真努力去爭取,世事不會因為抱怨就會改變。

補充多一點,我個人相信每個人都有第二機會,只要不放棄,不是順風順水,未必不是好事,對生命、生活多一些體會!

回覆樓主:

說得對 !用ib入大學, 比較容易。  如果是唸中大醫學院的話, 隨時還可以少讀一年。  對於 喜歡挑戰自己, 艱苦磨練自己的同學,並不適合。
總之各位家長同學各適其適, 研究清楚 ,自由選擇就是最好。

ckmammy 發表於 21-7-17 16:51
我理解既係 IB 绝對唔係容易考,而係讀 IB 嘅學生, 一係就傳統神校嗰幾間,一係就國際學校。讀得呢類學校 ...

我真係唔覺得IB容易,學生要做嘅嘢同付出嘅時間一定唔少

回覆樓主:

其實只不過是相對性, 原因是憎多粥少,好大批人爭取好少嘅學位。
不過, 如果用dse入大學, 尤其是想入 多人爭嘅學位 ,就會艱難好多。

事实上在DSE之前,有会考筛走一浸不少的人,然后再上预科。预科再争一轮才上大学。

现在DSE,夹硬将一些以前上唔到预科,什至5、6千人会考0分都计入去,觉得僧多粥少,是耶非耶!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

聽落有少少晉惠帝問:何不食肉糜的感覺

王家爸爸    發表於 21-10-11 10:43

ABC-DAD 發表於 21-10-10 11:24
聽落有少少晉惠帝問:何不食肉糜的感覺
古今中外,都有離地既人。

ABC-DAD    發表於 21-10-11 11:57
‹ 上一主題|下一主題