用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: buo
go

Del.   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-7-18 00:18
王家爸爸應該清楚喎~~~

我當然不會質疑王家爸爸, 但朋友仔剛選完科, 9月升中四, 照計應是最updated!
我女學校都開到32人一班(for science subject)

pooh仔 發表於 21-7-18 01:14
我當然不會質疑王家爸爸, 但朋友仔剛選完科, 9月升中四, 照計應是最updated!
我女學校都開到32人一班(for  ...

如果係27人一班,咁佢得5班,即係校內得返135人,如果仲有150人,咁其他果2班咪成35人一班?~~~

睇咗佢哋2020年報告,S3 174人, S4有125人,或許可能出現如此,升上S4走50人。似乎,都係開3班仍係岩嘅~~~

回覆 mcl203 的帖子

There are 6 classes in S4 for attending core subjects. 3 class with Math core only and 3 classes with M1/M2. Students will pull out from their regular classes to attend the elective subjects. Hence students are free to choose the elective subjects they like except for those electives with schedule conflict.
Size of elective classes this year has been reduced from 30 to 27 due to the high number of student drop out. There are about 160 students in S3 this year but it will reduce to 150 or less in S4 next year.

pooh仔 發表於 21-7-17 23:49
朋友仔今年中三, 佢話每科每班只得27個位, 3班合計得81
以前每班30人係根據180人(中一有5班,每班36人)分6班。不過近年移民人既多,最終可能比我小朋友嗰年13X人考DSE仲少,所以減人係有可能既。

mcl203 發表於 21-7-18 01:25

如果係27人一班,咁佢得5班,即係校內得返135人,如果仲有15 ...

而家中三有164

兩間都係名校,是旦入一間都心滿意足。如果真的要比,只能說LSC是名校中的名校,相信這是大部分人的見解,唔明樓主點解仍要問?莫非係想曬......太陽

39683968 發表於 21-7-18 17:52
兩間都係名校,是旦入一間都心滿意足。如果真的要比,只能說LSC是名校中的名校,相信這是大部分人的見解, ...

相信中四選科是中學生涯其中一大要事,即使而家讀緊嗰間我都唔完全了解,更何況面對兩間完全陌生的中學,我相信了解清楚再做決定係我做家長的責任。
其實我又唔識呢度各位,如果要曬,響自己FB, IG 曬,應該來得更有效果!
Anyway, 多謝你回覆

pooh仔 發表於 21-7-17 23:49
朋友仔今年中三, 佢話每科每班只得27個位, 3班合計得81

咁我又唔明,每科只開81位究竟係因為:

A)少過81學生會報
B)學校只有81位資源
C)鼓勵競爭,希望中三同學勤力讀書,以免揀唔到科
D)唔想太多學生揀同一科,以免其他科唔夠學生,要炒老師
E)冇原因,只係學校傳統
F)其他原因,希望網友提供

Band5 發表於 21-7-18 23:44

A)少過81學生會報

點解咁多問題去問我,只是我朋友兒子就讀,就算讀緊學生/家長都未必解答到,你應問SJC 校長

keep 住50% 讀全理科都好正路喎,唔通無能力讀又走去選讀,咪又喺辛苦

pooh仔 發表於 21-7-18 23:51
點解咁多問題去問我,只是我朋友兒子就讀,就算讀緊學生/家長都未必解答到,你應問SJC 校長

keep ...

唔係問你,只係你嘅資訊引發我嘅問題,希望有人解答。

我又唔係好認同想讀理科嘅學生被迫去讀其他科會覺得唔辛苦,就算老師覺得個學生唔適合讀理科,應該係同學生傾下,引導佢去揀合適嘅科目,限制學生嘅選擇,反而更似係想叫啲有強烈意志讀理科嘅學生退學。

Band5 發表於 21-7-17 10:56
如果係咁,應該開名俾家長識得避開!

利申:我細仔已讀大學,純粹路過八卦。
普遍單性學校選科成功率會較高,限制亦較少
男校如QC,SJC, LSC, SPC普遍會有一半以上學生可揀到Phy Chem

Bio其實唔係太多男仔like,部份男校讀Econ/BAFS既人比讀Bio仲多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Band5 發表於 21-7-18 23:44

A)少過81學生會報
我相信減少既原因係移民既人多咗,以前初中都有30人左右走,小朋友考會考時得返13X人,呢幾年學生人數只會更少。

王家爸爸 發表於 21-7-19 09:11
我相信減少既原因係移民既人多咗,以前初中都有30人左右走,小朋友考會考時得返13X人,呢幾年學生人數只會 ...

可以補貨㗎嘛。所以坊間誤會咗某啲中學少人走,都可以出靚成績,人哋有補貨㗎嘛~~~

mcl203 發表於 21-7-19 10:05
可以補貨㗎嘛。所以坊間誤會咗某啲中學少人走,都可以出靚成績,人哋有補貨㗎嘛~~~
...
等多兩日,睇下邊一啲貨靚啲

hkpapa852 發表於 21-7-19 08:47
普遍單性學校選科成功率會較高,限制亦較少
男校如QC,SJC, LSC, SPC普遍會有一半以上學生可揀到Phy Chem

我幾年前同一個QC學生傾過,學校曾講過9成以上嘅學生肯定可以揀到自己選嘅任何科目,佢哋嘅做法係中三期初做統計大家志願(唔考慮成績)作安排,只要到學期尾冇大改變,除咗M1M2要睇成績外,其他科理論上應該可以100%揀到,每班都有多個3X嘅選擇,所以熱門科如phy,chem,bio,econ嘅位係會更多!但可能有啲組合會撞時間揀唔到(例如M1+某啲文科)。

事後我再問佢有冇同學揀唔到科,佢話佢熟嘅就冇,但佢冇問過其他人!

QC得4班都做得到,其他開五六七班嘅無理由做唔到,所以我覺得理論上任何中學都應該可以滿足到9成以上嘅學生選科要求。

如果學校做唔到係因為學校資源問題,學生同家長無奈都要接受,但如果係因為其他目的嘅,就真係令人感慨!

王家爸爸 發表於 21-7-19 09:11
我相信減少既原因係移民既人多咗,以前初中都有30人左右走,小朋友考會考時得返13X人,呢幾年學生人數只會 ...

學生減少係大家都知嘅,不過如果某一科多過81人揀,學校唔開多一班都應該開夠90個位啦!

...
我都好想睇下, 一向唔補貨既男官校, 嚟緊會唔會補貨
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
我都唔知點解唔補貨,見小朋友既同學人數年年跌,但係學校又無公開招生,只靠飛來蜢。更奇怪既係幾間傳統男校都係咁。

王家爸爸 發表於 21-7-19 13:00
我都唔知點解唔補貨,見小朋友既同學人數年年跌,但係學校又無公開招生,只靠飛來蜢。更奇怪既係幾間傳統男 ...
話說當年,大囡間直中起學校簡介會時,有家長問會唔會收插班?校長答,佢哋唔會刻意公開收插班,因為唔同直資學校,按人頭收政府津貼,會主動出擊拉人走,送船接送,佢話津校唔駛做呢啲,寧可愈高年級慢慢變成小班教學,唔知係所有傳統津中校長都係咁諗。

王家爸爸 發表於 21-7-19 13:00
我都唔知點解唔補貨,見小朋友既同學人數年年跌,但係學校又無公開招生,只靠飛來蜢。更奇怪既係幾間傳統男 ...

今年可能有啲唔同,頂層一出缺,可能下層就會各升三級去填補返空缺~~~
‹ 上一主題|下一主題