用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: buo
go

Del.   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:03
香港人係現實既, 選科好似追星咁, 認為邊科第日搵錢多咪追邊科囉!
你估個個真係咁有抱負去濟世為懷咩!
...
如果有朝一日,懸壺濟世嘅收入降到同一般工種差不多,相信啲抱負都會跟著煙消雲散

subb 發表於 21-7-16 19:51
佢就係本來想讀phy
但最只是CU comp sci 收咗

我識的IT人已經唔係後生仔女,一係三十年前已去外國讀書+發展,一係已係香港做了廿幾年,係香港做嘅係technical support為主,錢係揾到,但就話辛苦同悶,網購並唔係佢哋公司業務

longlokma 發表於 21-7-16 19:37
咁你同我一定唔同年代,我入U時CU Information 收生肯定冇幾個A  我同學頂多A左科数
...

ie有一排真係收好高㗎,我個年代中學同學會考5a高考唔记得但都唔會差嘅都係入呢科

dingyan 發表於 21-7-16 20:09
ie有一排真係收好高㗎,我個年代中學同學會考5a高考唔记得但都唔會差嘅都係入呢科
...

我绝對唔懐疑喎 我親人係IT人,佢當年會考8A高考5A都揀讀IT

longlokma 發表於 21-7-16 18:37

我醒起我有舊同學係中大讀Information engineering, 唔係 ...
係喎,IE係中大。人老了,又記錯嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 21-7-16 19:54
如果有朝一日,懸壺濟世嘅收入降到同一般工種差不多,相信啲抱負都會跟著煙消雲散 ...

所以一眾港爸港媽千祈唔好叫子女去外國讀醫行醫,因為同香港落差太大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 21-7-16 19:51
佢就係本來想讀phy
但最只是CU comp sci 收咗

我估睇際遇,我識好多都搵到食

longlokma 發表於 21-7-16 20:09
我識的IT人已經唔係後生仔女,一係三十年前已去外國讀書+發展,一係已係香港做了廿幾年,係香港做嘅係tech ...

咁我識的也是咁年齡, 只係好彩當年畢業冇揀寫program (話悶)
選做web 方向法展, 叫搵到下食!

回覆樓主:

路過,見好多家長都擔心選科!但以我女(1B女校)同仔(1A男校)嘅經驗,只要唔係揀特别冷門科目配搭(如M2加中史,可能會撞時間),就只有成績最差嘅10%學生有機會選唔到科!

好奇想問下有冇實例B1中學頭70%成績學生選科失敗?

Band5 發表於 21-7-17 00:11
路過,見好多家長都擔心選科!但以我女(1B女校)同仔(1A男校)嘅經驗,只要唔係揀特别冷門科目配搭(如M2 ...

47及48樓

唔係冇, 係有㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-7-17 08:07
47及48樓

唔係冇, 係有㗎!

明白,謝謝。

只是開得班少,有可能係少人揀,我好奇想知揀科唔成功嘅大約全級考幾多?

如果B1A學校考前90%都揀唔到熱門科(如phy,chem)就真係要避開,尤其是1B,1C生考慮清楚至好去抽獎!

Band5 發表於 21-7-17 10:30
明白,謝謝。

只是開得班少,有可能係少人揀,我好奇想知揀科唔成功嘅大約全級考幾多?

呢D phy chem熱門科相信唔會少人揀, 假如一班收35人, 排級頭嗰堆唔會個個揀嚟讀, 但如果總成績冇top 40%, 揀到呢2科都好憫水。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 ucw 的帖子

可能莊家起雞棚

回覆 longlokma 的帖子

一年年,當年(96)我學校成績最好入的係HKU Civil, CU Info Eng, HKU/CU Medi.

回覆 ok3 的帖子

其實在外國醫生不是特別搵到錢

gracelam 發表於 21-7-17 10:39
呢D phy chem熱門科相信唔會少人揀, 假如一班收35人, 排級頭嗰堆唔會個個揀嚟讀, 但如果總成績冇top 40%,  ...

如果係咁,應該開名俾家長識得避開!

利申:我細仔已讀大學,純粹路過八卦。

buo 發表於 21-7-15 11:37
喇沙 VS St Joseph (堅彌地道)
兩間插班都收咗,地點唔係問題,反而最concern係中四選科,喇沙一級多人, S ...

沙  

Joe8889 發表於 21-7-17 10:54
回覆 ok3 的帖子

其實在外國醫生不是特別搵到錢
當然!否則香港嘅醫生使乜千方百計去阻止其他國家嘅醫生嚟香港執業

王家爸爸 發表於 21-7-15 14:29
如果係理科人,SJC既Phy、Chem、Bio都開三班,總共90人,到時全級得嗰160人左右。只要數理唔弱既話,一定有 ...
朋友仔今年中三, 佢話每科每班只得27個位, 3班合計得81

pooh仔 發表於 21-7-17 23:49
朋友仔今年中三, 佢話每科每班只得27個位, 3班合計得81

王家爸爸應該清楚喎~~~
‹ 上一主題|下一主題