用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: buo
go

Del.   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-7-16 16:52
Science related, Engineering related

呢兩類係 "水泡科" 喎.......

我識不同年代的Engine人,由30年前Triple E收生要求高过入medicine,到現時淪落為水泡科,入面最top果啲學生其實本身高考/會考/DSE成績都仍然係好好的,只可惜是平均收生成績不濟

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 17:54
理工三寶,視光, 言語治療
全是半神科

香港所謂的神科, 其實只因日後賺錢能力高

其實呢D科係外國之所以"神"既原因, 係因為"責任重大", 實際搵錢能力唔係特別高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

longlokma 發表於 21-7-16 18:00
我識不同年代的Engine人,由30年前Triple E收生要求高过入medicine,到現時淪落為水泡科,入面最top果啲學 ...
香港人係現實既, 選科好似追星咁, 認為邊科第日搵錢多咪追邊科囉!
你估個個真係咁有抱負去濟世為懷咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:01
香港所謂的神科, 其實只因日後賺錢能力高

其實呢D科係外國之所以"神"既原因, 係因為"責任重大", 實際搵錢 ...

講得好啱

longlokma 發表於 21-7-16 18:00
我識不同年代的Engine人,由30年前Triple E收生要求高过入medicine,到現時淪落為水泡科,入面最top果啲學 ...
記得有一兩年 hku computer science 收分都高過 medic

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 18:04
記得有一兩年 hku computer science 收分都高過 medic

就是哪些年…………   

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 18:04

我諗應該係2000年前個幾年期間, 個陣做IT sales 跟本唔駛跑數, 係D數自動跑過嚟

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:05
我諗應該係2000年前個幾年期間, 個陣做IT sales 跟本唔駛跑數, 係D數自動跑過嚟
...

對,我了解的正是90年代, 當時高考成績最好嘅唔會讀醫,而到科大新開時的Civil Engineering收生要求拍得住hku medicine

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:05
...
唉!讀 computer 終身學習, 做到老學到老,消磨人生, 人工地位又唔高,學生覺得被搵笨咪唔揀囉⋯⋯
High tech 揩嘢, low tech 撈嘢, 金石良言

longlokma 發表於 21-7-16 18:08

對,我了解的正是90年代, 當時高考成績最好嘅唔會讀醫, ...

個科應該係 Information Engineering, 唔係Civil Engineering

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 18:17
唉!讀 computer 終身學習, 做到老學到老,消磨人生, 人工地位又唔高,學生覺得被搵笨咪唔揀囉⋯⋯:thinking ...

IT其實係厭惡性行業

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:22
IT其實係厭惡性行業

我仔對 programming, coding,STEM 全無興趣, 我心中暗自歡喜

hkpapa852 發表於 21-7-16 18:21
個科應該係 Information Engineering, 唔係Civil Engineering

我醒起我有舊同學係中大讀Information engineering, 唔係喺科大,所以我唔肯定科大呢科收生要求係咪高過中大,但好肯定當時中大入呢一科嘅要求遠遠低於科大Civil engineering

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 18:17
唉!讀 computer 終身學習, 做到老學到老,消磨人生, 人工地位又唔高,學生覺得被搵笨咪唔揀囉⋯⋯:thinking ...

咁我又有啲唔同意。IT真是要好有興趣先好讀同做,因為唔應該單纯當係一份職業, 否則就真係會好痛苦, 但如果真係鍾意佢嘅又揀啱工作,當然唔係只做一般technical support咁枯燥, 呢行其實可以有好大樂趣同滿足感

longlokma 發表於 21-7-16 18:37

我醒起我有舊同學係中大讀Information engineering, 唔係 ...

想當年CU Information Engineering A level lower quartile都要3~4條A,全港排第一

香港因為醫生entry barrier太高先人工咁高啫,同產業太單一化。美國最叻既都依然走去讀工程同engineering,人工最高都係high tech industry啦。

longlokma 發表於 21-7-16 18:37

我醒起我有舊同學係中大讀Information engineering, 唔係 ...

我親人也是中大computer sci 讀喎!
畢業就係覺得寫programmer 悶
做咗web 個類

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 18:00
嘩嘩嘩!
唔好睇少理工三寶,收成6科34/35分, d學生剛剛入唔到醫就去讀, 收分仲高過 hku law!
可能驚見血咪唔讀醫

reyskywalker 發表於 21-7-16 19:13
想當年CU Information Engineering A level lower quartile都要3~4條A,全港排第一  

香港因為醫 ...

咁你同我一定唔同年代,我入U時CU Information 收生肯定冇幾個A 我同學頂多A左科数

subb 發表於 21-7-16 19:25
我親人也是中大computer sci 讀喎!
畢業就係覺得寫programmer 悶
做咗web 個類

所以話真係有興趣先好讀,同埋呢科要去外國讀先有較大發展機會

longlokma 發表於 21-7-16 19:40
所以話真係有興趣先好讀,同埋呢科要去外國讀先有較大發展機會

佢就係本來想讀phy
但最只是CU comp sci 收咗

前幾年就係唔太搵到食
但係近年網購大升
唔係好啲嗎?
‹ 上一主題|下一主題