用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: buo
go

Del.   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-7-16 09:08
其實近年全香港既學生,除咗國際學校學生外,英文都差咗。
不過如果想知道邊啲學校,學生既英文還可以同國 ...
都好多熟識嘅學校名字,SPCC, DGS, SJC …etc

buo 發表於 21-7-16 10:56
我仔是超鍾意數學,由小學至中學一直是數學校隊,所以佢好想讀M2。
另外選科想選 phy chem bio
每屆喇沙總有幾位數學神童, 歡迎過嚟比試比試, 甚或挑戰吓恆隆數學獎

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 10:18
LSC 冇套餐的, 因為個pool夠大, 可以有幾十個組合任揀的
只是你要入精英班, 一定要讀 M2, phy, chem

所以有時見啲家長想法幾有趣,我好擔心將來選科選唔到,唔夠女仔爭。咁選男校囉,我好擔心佢嘅成長路,單性別學校學生係將來社交上會有問題。又要為早早幾年後選科而擔心,又要話男女校好啲,單性別學校資源分配肯定好過男女校是常識吧。

不過,要用官津Vs官津,就算直Vs直,都要建基於差不多嘅學費上~~~~~~

mcl203 發表於 21-7-16 11:33
所以有時見啲家長想法幾有趣,我好擔心將來選科選唔到,唔夠女仔爭。咁選男校囉,我好擔心佢嘅成長路,單 ...

考得入/插得入/叩得入嘅揀唔到心水科機率非常微, 除非突然性情大變厭惡讀書。

單性別定男女校, 考前點都專重用家諗法, 如無所謂嘅咪又係睇名氣。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-7-16 11:55
考得入/插得入/叩得入嘅揀唔到心水科機率非常微, 除非突然性情大變厭惡讀書。

單性別定男女校, 考前點都 ...

重未夠明顯?兩間男校已經話咗俾大家知,有~60%男生可以選理科,不少男女校係開2班,~40% ~~~

mcl203 發表於 21-7-16 12:03
重未夠明顯?兩間男校已經話咗俾大家知,有~60%男生可以選理科,不少男女校係開2班,~40% ~~~:joyous ...

mcl203 發表於 21-7-16 12:03
重未夠明顯?兩間男校已經話咗俾大家知,有~60%男生可以選理科,不少男女校係開2班,~40% ~~~:joyous ...
有 B1A 男女校夠胆死開1班 phy 添

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 12:19

1班chem 同1班phy都有

5+以上非常高

回覆 gracelam 的帖子

公司股價上升,可以係業績好,亦可以係大股東回購股份。一齊做,股價咪升得再勁啲。

這樣情況 應該考慮轉校

Phy 其實大學有咩科睇重? (未研究)

"神科"應該同Phy無關

所以有D學校只係谷入讀Chem, 望多D人入MBBS, GPS

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 16:14

Q Finance related, Science related, Engineering related ~~~

mcl203 發表於 21-7-16 16:29
Q Finance related, Science related, Engineering related ~~~
Science related, Engineering related

呢兩類係 "水泡科" 喎.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 16:52
Science related, Engineering related

呢兩類係 "水泡科" 喎.......

你講㗎乍,唔係我中傷啲乜~~~

物理治療同職業治療都睇重㗎

理大神科

非3大囉!

gracelam 發表於 21-7-16 17:47
物理治療同職業治療都睇重㗎

理大神科
咁都唔錯, 不過鬼唔係3大開咩!
神校學生點會睇得上眼呀?

正如有幾多個會去城大讀Law?

hkpapa852 發表於 21-7-16 17:49

咁又係, 讀咗12年神校話比人知最後入理大咋。

gracelam 發表於 21-7-16 17:52
咁又係, 讀咗12年神校話比人知最後入理大咋。
咪係, 去英美澳加D二/三線大學, 都仲可以話自己浸過咸水係"海龜" (海歸) 吖!

理工三寶,視光, 言語治療
全是半神科

hkpapa852 發表於 21-7-16 17:49
嘩嘩嘩!
唔好睇少理工三寶,收成6科34/35分, d學生剛剛入唔到醫就去讀, 收分仲高過 hku law!

當年去 SJC 聽簡介會, 佢哋嗰屆隻頭馬都有medic 唔讀讀 poly PT
‹ 上一主題|下一主題