用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: buo
go

Del.   [複製鏈接]

greendaddy 發表於 21-7-15 18:05
回覆 buo 的帖子

我知,意思係最新係邊個offer,即係邊間仲call緊

無喇!我仔係in咗呢兩間學校,兩間學校都係今日收到通知

回覆 buo 的帖子

Thank you

buo 發表於 21-7-15 18:07
無喇!我仔係in咗呢兩間學校,兩間學校都係今日收到通知
有無sports? SJC 的設施跟LSC 有好大差別。

ysnmama 發表於 21-7-15 18:10
有無sports? SJC 的設施跟LSC 有好大差別。

有sports(但唔勁)
有音樂

回覆樓主:

無論理科或是文科,整體也是LSC 比 SJC 好,插班入的學生正常也入到理科班吧...再說校舍硬件,也是LSC 較好吧...

buo 發表於 21-7-15 18:11
有sports(但唔勁)
有音樂
音樂: 一定是喇沙勁啲

王家爸爸 發表於 21-7-15 17:09
剛好相反,SJC文科唔得,理科同商科好,叻既都揀全理或者經濟。我仔嗰年,三班物理裡面,三分二人有5或者以 ...
想問下SJC英文語景係咪算強?

根本不使想 LSC

buo 發表於 21-7-15 11:37
喇沙 VS St Joseph (堅彌地道)
兩間插班都收咗,地點唔係問題,反而最concern係中四選科,喇沙一級多人, S ...
如果concern 中四選科, 揀 SJC 啦

相對而言,LSC理科位比例低d, d人勁d, 變相競爭大d, 要入精英班一定要揀 M2, phy, chem, 有一定的限制

Btw, 兩間學校背景非常相似,六年後薰陶出嚟的喇叭仔或聖遭仔其形格分別亦不大

這些自由男校,靠自己自主學習
讀LSC, 個級排名會低d
讀SJC, 個級排名咪高d
就此而已, 邊間有狀元高5+率這些門面嘢,其實對你仔將來能否有DSE好成績唔係好關事⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 08:38

相對而言,LSC理科位比例低d, d人勁d, 變相競爭大d, 要入精英班一定要揀 ...

多謝你的意見   

相對而言,LSC理科位比例低d, d人勁d, 變相競爭大d, 要入精英班一定要揀 ...
對,如果小朋友只鍾情於理科,重點係睇小朋友入唔入到全理科。個人認為呢啲只有小朋友同家長自己知道,外人好難俾意見。

cantona2001 發表於 21-7-16 00:33
想問下SJC英文語景係咪算強?
其實近年全香港既學生,除咗國際學校學生外,英文都差咗。
不過如果想知道邊啲學校,學生既英文還可以同國際學校學生比,睇下呢幾個比賽就知道:
1。Hong Kong Inter-School Mock Trial Championship
2。Hong Kong British Parliamentary Debating Championship
3。Hong Kong Young Writers Awards

回覆 王家爸爸 的帖子

講 Mock trial / legal competition,都有Young Bar Committee 搞嘅比賽

講英文辯論,有 Hong Kong Secondary School Debating Competition (Junior/senior),Hong Kong World Schools team 嘅比賽可以睇。

LSC 入理科比例低D ?
你地唔係話 LSC 6至有4班開理科咩? 咁比例係 4/6 = 66.67%

SJC係90/~150=60%

數字上, 應該係LSC多D機會入到理科喎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 09:32
LSC 入理科比例低D ?
你地唔係話 LSC 6至有4班開理科咩? 咁比例係 4/6 = 66.67%
LSC有7班呀
Phy/chem 4/7=57%
Bio 3/7=43%

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 09:39
LSC有7班呀
Bio 3/7=43%
呀, 係喎! 發雞盲添
4/7=57%

不過睇番清楚, 家長話SJC應有~160人, 咁 90/160 = 56.25%

好似都係LSC 多少少

算啦, 其實兩間入理科機會都係差唔多啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 09:39
LSC有7班呀
Bio 3/7=43%
每一科單獨排隊,還是套餐捆綁式?

hkpapa852 發表於 21-7-16 09:44
呀, 係喎! 發雞盲添
4/7=57%
其實主要係科 bio 比較 tricky
Bio 只有一班精英班, 入唔到精英班就唔知飄咗去邊一班
以前有家長投訴過, 個仔成績幾好但唔知典解飄入咗d二綫班

b3410 發表於 21-7-16 10:03
每一科單獨排隊,還是套餐捆綁式?

LSC 冇套餐的, 因為個pool夠大, 可以有幾十個組合任揀的
只是你要入精英班, 一定要讀 M2, phy, chem

學生是按級排名(final exam 佔70定80%)順序揀科
惟要讀M2的話, 科core math要過到個threshold 先得, 約70分但年年唔同

b3410    發表於 21-7-16 11:27

小鹿揀學校 發表於 21-7-16 10:18
LSC 冇套餐的, 因為個pool夠大, 可以有幾十個組合任揀的
只是你要入精英班, 一定要讀 M2, phy, chem

我仔是超鍾意數學,由小學至中學一直是數學校隊,所以佢好想讀M2。
另外選科想選 phy chem bio

所以好多謝大家嘅資訊,唔該晒
‹ 上一主題|下一主題