用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 香港牙醫前景
樓主: happy_6523
go

香港牙醫前景 [複製鏈接]

Azzurro 發表於 22-4-8 08:36
七位數字資金

七位頭數字還是七位中數字?好奇問問

聽聞有人要將層樓二按嚟開

YolandaTam 發表於 22-4-8 11:10
聽聞有人要將層樓二按嚟開

好多新一代牙醫都係父母打本畢業就出來開舖。牙醫無客可能係你見唔到有人等,房內真係有客唔奇。

醫生一樣,早3年起,多咗普通gp自己開舖,我見商場佢真係無咩客,唔知點圍皮。再加covid19人人帶罩,兼wfh少咗射波,兼停課少咗學童染病,全行除咗某幾行專科做到無停手外,真係唔易過。

Azzurro 發表於 22-4-8 08:36
七位數字資金

七位頭數字還是七位中數字?好奇問問

頂咗人地個舖,同自己夾份開個全新嘅舖,就2個好唔同嘅數。

呢d都睇天時地利人和,我反而諗多唔多牙醫移民?

回返樓主,係美國讀dentistry 唔易,點解唔先打鐵趁熱,試咗果邊執業先呢?果邊嘅經驗都係有含金量,之後去邊個國家都好,都可能有用。例如香港某些專做eng native speaking,serve expat,high-end clinic,都會考慮請樓主你呢類background的“hk新牌仔”. 呢d客係優質,絕對好做(如果佢請你嘅話)。

chickchick 發表於 22-4-8 17:06
頂咗人地個舖,同自己夾份開個全新嘅舖,就2個好唔同嘅數。

呢d都睇天時地利人和,我反而諗多唔多牙醫移 ...

我諗嘅嘢完全同你一樣。

認識一個五十歲牙醫,他常常想有人頂咗佢盤生意。

仲要佢嘅年紀和資歷已經較為好過。

另外,香港有一部人會返大陸整牙。
我在香港整一隻牙的牙套,等於她們在大陸整六隻的價錢。
香港整一隻牙套又要配色,又要等另一邊再match再整。
等一星期配,再一星期先套上。唔啱色又要再等再整。

聽她們說,大陸一條龍服務,不用左等右等。

那麼,我不知過多幾年會發展到怎樣。

chickchick 發表於 22-4-8 16:59
好多新一代牙醫都係父母打本畢業就出來開舖。牙醫無客可能係你見唔到有人等,房內真係有客唔奇。

醫生一 ...

知道情況跟你一樣。

受Covid影響,有些私人執業GP大屋般細屋 。

回覆 happy_6523 的帖子

若果你覺得太苦悶,又為咗屋企人,咁就唔好思考太多,很多事情難預計。
否則,你睇我哋好,我哋又睇你好。

美國LA醫生朋友常說美國牙醫好賺,
呢啲global index 上網就看到。
自己考慮清楚。

https://www.hku.hk/press/c_news_ ... 0qKwhHHqpaUsBUzr-Vo

想要賺錢,只要夠狠、無良心同無底綫,一定賺到你笑。

行醫無論係醫生定牙醫,都唔應該向錢看啦,對嗎?

2jkidsfather    發表於 22-7-19 09:39

回覆 chingyu 的帖子

美國牙醫要賺錢要去啲rural area做先得,而我對農村生活冇咩興趣…大城市,特別係LA,太多牙醫競爭好大,唔似得香港咁缺牙醫

happy_6523 發表於 22-9-26 11:06
回覆 chingyu 的帖子

美國牙醫要賺錢要去啲rural area做先得,而我對農村生活冇咩興趣…大城市,特別係LA ...

你可以 approach 吓 五六十歲的牙醫,傾吓頂手費囉。

曾經有牙醫朋友問我其他朋友下一代有冇興趣。

‹ 上一主題|下一主題