用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留英學生有望暑假可返香港
樓主: summer14
go

[英國] 留英學生有望暑假可返香港   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-7-15 11:19
但係到時買唔到當日機票點算?

揀啲可以free cancel嘅酒店

summer14 發表於 21-7-15 11:25
都啱既,現在訂可以免費取消既,一定比到時要高價搶好啲。

summer14 發表於 21-7-15 11:25

想book定,book 邊日開始好呢?

回覆 elysemama 的帖子

據悉,政府計畫下周調節入境管制,容許旅居「極高風險」的英國、打完兩針的香港人返回香港,但須在檢疫酒店隔離二十一日;暑假期間未能打針的十八歲以下港人亦可返回香港,同樣須在檢疫酒店隔離二十一日。

brother4 發表於 21-7-15 13:21
回覆 elysemama 的帖子

據悉,政府計畫下周調節入境管制,讓身處英國、印尼及菲律賓等高風險地區香港居民 ...
其實啲專家對疫苗到抵有無信心?打齊兩針返來隔離21日都咁驚

回覆 幸福花海 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]衞生防護中心今日(21日)公布,一名18歲女子接種兩劑復必泰疫苗後,在英國感染變種病毒。有專家指出,近四成患者潛伏期超出七日,質疑外地感染風險較香港高過百倍,「不斷比病毒滲入社區,唔係次次咁好彩。」憂慮措施開始後一個月便會觸發第五波疫情;而本港長者接種率甚低,屆時疫情將會是「災難級別」,大批老人家染疫離世。

回覆樓主:

咁我呢D已經離開英國去第三國家洗底嘅,又點搞呢?係咪可以隨時返唔?
if yes ,又要去搶酒店搶機票!指定酒店係咪政府名單上就得?如果去青衣我情願繼續杜拜過冷河。

幸福花海 發表於 21-7-15 13:55
其實啲專家對疫苗到抵有無信心?打齊兩針返來隔離21日都咁驚

我都好混亂,其實正苦一面不斷谷針 , 一面就說打了疫苗入境得到放寬 。 專家就一路說打了疫苗都係感染 , 而且會傳染出去就一發不可收拾,咁究竟是要打還是唔打 ?

brother4 發表於 21-7-15 14:18
回覆 幸福花海 的帖子

衞生防護中心今日(21日)公布,一名18歲女子接種兩劑復必泰疫苗後,在英國感染變種 ...
雖然打咗都會中,但機會應該细好多,如果專家覺得打唔打都無分別,一樣處理,政府不断叫人打疫苗有咩說服力呢?

etoile 發表於 21-7-15 16:33
咁我呢D已經離開英國去第三國家洗底嘅,又點搞呢?係咪可以隨時返唔?
if yes ,又要去搶酒店搶機票!指定 ...

睇下能有幾多航班返港先。

全城呱呱嘈不是滯英的學生,而是全城 外傭荒 , 新聘的來不到 ,做緊的就吊高價錢 , 聽到D 本地做開的都跟僱主開價$6k 至6.5k ,唔加就辭工。
放寬菲、印 , 又對英國不公平。

brother4 發表於 21-7-15 14:18
回覆 幸福花海 的帖子

衞生防護中心今日(21日)公布,一名18歲女子接種兩劑復必泰疫苗後,在英國感染變種 ...

衛生防護中心今日(21日)公佈...... 是舊news嗎?

政府係咪話俾18歲以下學生回港打針?但又要隔離21日。趕唔趕得切再返英國開學?

katrinafu 發表於 21-7-15 16:41
我都好混亂,其實正苦一面不斷谷針 , 一面就說打了疫苗入境得到放寬 。 專家就一路說打了疫苗都係感染 , ...
我都有呢個疑問,政府好矛盾

TTEE1819 發表於 21-7-15 16:45
衛生防護中心今日(21日)公佈...... 是舊news嗎?

是,今日15/7 並無新增過案

elysemama 發表於 21-7-15 12:47
想book定,book 邊日開始好呢?

見國泰網頁16號更新系統,7月20日起轉返去T3。

Kmee@@ 發表於 21-7-15 16:58
見國泰網頁16號更新系統,7月20日起轉返去T3。

睇CX網上apps,最快好似可訂1/8

幸福花海 發表於 21-7-15 16:45
雖然打咗都會中,但機會應該细好多,如果專家覺得打唔打都無分別,一樣處理,政府不断叫人打疫苗有咩說服力 ...

疫苗保護率不是百份百 ,睇了咁耐新聞,打針後抗體指數每人都不一, 只能說打了疫苗就算感染 ,重症機會減低,而整體死亡率都大幅下跌。

你係咪準備同個女喺香港隔離21日?如果係嘅話又搶到機票酒店,可以即刻返唔使等washout 完。

不過同意你所講,如果要去青衣就唔使客氣啦。

半夜起身見到呢則 news 真係嚇一跳,要搶酒店都唔容易,Dorsett 14 日前要confirm ,即係依家訂都冇得改,如心爆曬無位⋯⋯要諗清楚先。

哈比族 發表於 21-7-15 17:10
睇CX網上apps,最快好似可訂1/8

我杜拜返香港都係1/8!

Kmee@@ 發表於 21-7-15 16:50
政府係咪話俾18歲以下學生回港打針?但又要隔離21日。趕唔趕得切再返英國開學?
...

佢升大學,firm同insurance都係10月開學,21日Q後仲有一個月喺香港自由快活。
‹ 上一主題|下一主題