用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學 v.s. 基督教崇真中學
樓主: Doraemon2021
go

培道中學 v.s. 基督教崇真中學 [複製鏈接]

Hi all,

如果1. 家住培道附近
2. 學費並非考慮因素之一
3. 計劃一年後出國留學
又會點揀呢?

謝謝各位回覆 🙏

Doraemon2021 發表於 21-7-17 01:04
Hi all,

如果1. 家住培道附近
我係你當然揀近學校啦, 同埋又免學費

Doraemon2021 發表於 21-7-17 01:04
Hi all,

如果1. 家住培道附近

培道

返1年基崇好大可能全年返半日, 英語能力唔會突飛猛進, 留返一年學費幫補之後留學生活費。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Hi all,

如果1. 家住培道附近

當然是培道啦,校風好!
讀一年喎,學好就好難,學壞一個月已經夠,尤其青春期,非常受同儕影響,例如中二丶中三學生會影響中一學生。
唔好以為比錢的學校就一定好!Check清楚先啦!

JojoDad    發表於 21-7-18 23:11

conniewktang 發表於 21-7-17 10:25

當然是培道啦,校風好!
校風....培道vs 勁mkt'g 直資,唔駛講啦。

gracelam 發表於 21-7-17 07:57
培道

返1年基崇好大可能全年返半日, 英語能力唔會突飛猛進, 留返一年學費幫補之後留學生活費。

今早同個女(英津校)班主任總結S1後,他說相應學生打針進度,下學年的上學期估計仍是.....half day。
另外培道應該開到至少兩班,望三班英文班㖞。

JojoDad 發表於 21-7-17 18:29
校風....培道vs 勁mkt'g 直資,唔駛講啦。

至弊啲人好似被洗腦咁,marketing做到b1都選b2校(包括我朋友個女),當入b1名校咁,小學校長老師勸極都唔聽,話有12門徒計劃。基x高年級一樣勸退,邊度見有關愛,成績行第一,而且谷到暈,見學生品行就…,唔講啦,眼見都當唔見到,反正唔關我事,只是見個好朋友被蒙蔽,把乖女送基x, 怕佢女, 替佢女可惜,自行有b1女校都唔入,唉……!遲啲後悔就…, 不過佢有錢可以比個女放洋。平日有IB或IAL的直資學校,包括名校,大部分學生仍考DSE, 見大約得20-40個考其他公開試,如IB等。但基X 的Marketing講到好似入讀就好易入IAL咁,你估讀國際學校全民外國課程咩!真心,願主保守佢個女!

JojoDad    發表於 21-7-17 21:24

conniewktang 發表於 21-7-17 20:16
至弊啲人好似被洗腦咁,marketing做到b1都選b2校(包括我朋友個女),當入b1名校咁,小學校長老師勸極都唔 ...
唔知你喺邊度聽到校長講過入到就一定有得讀IAL.  校長從來冇咁講過, 簡介會亦只係輕輕一提學校會開 IAL, 冇大篇幅時間猛講.  一直以來校長都係話教育批 1/3 學生可以讀 IAL, 而選讀 IAL 首先要中四選到 IAL 有開的科目先可以.  諗一諗都應該知道唔係話讀就讀到 IAL 啦.

chanwendy 發表於 21-7-17 20:31
唔知你喺邊度聽到校長講過入到就一定有得讀IAL.  校長從來冇咁講過, 簡介會亦只係輕輕一提學校會開 IAL, 冇 ...

我幾時講一定,唔該睇多一次,啲家長係覺得好易入IAL咁講,我引述咋。

conniewktang 發表於 21-7-17 20:16
至弊啲人好似被洗腦咁,marketing做到b1都選b2校(包括我朋友個女),當入b1名校咁,小學校長老師勸極都唔 ...
其實每間學校都有其可取之處,最敬重些低調、默默耕耘的學校,但頂唔順D過份自我吹捧,公開講話收生九成B1,但開足6、7班S1,資源點分配?可大家都玻璃心,無計!

JojoDad 發表於 21-7-17 21:32
其實每間學校都有其可取之處,最敬重些低調、默默耕耘的學校,但頂唔順D過份自我吹捧,公開講話收生九成B1 ...

講事實都比人圍攻,講真我仔完小五已升國際學校中學部,升中二啦,唔通仲希罕這間咁嘅b2, 何況我仔是b1!

‹ 上一主題|下一主題