用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 7月1日後來香港的安排
go

[英國] 7月1日後來香港的安排

請問而家英國返香港係咪要喺外地14日過冷河先返嚟香港酒店隔離21日?過冷河國家可以去邊個?Thanks

scso 發表於 21-7-14 17:49
請問而家英國返香港係咪要喺外地14日過冷河先返嚟香港酒店隔離21日?過冷河國家可以去邊個?Thanks
...
Group B 國家返香港,只需要14日酒店隔離。

scso 發表於 21-7-14 17:49
...
另外,英國返香港,如果想係外地過冷河,需要21日。

過冷河要21晚

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-7-14 19:03
另外,英國返香港,如果想係外地過冷河,需要21日。

請問有邊d國家適合香港在英嘅旅客過冷河呢?

traeh 發表於 21-7-14 22:21
請問有邊d國家適合香港在英嘅旅客過冷河呢?
https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-7-15 01:22
https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html

謝謝。

其實我係想請教,有邊d國家(C類更好)容許曾在英國逗留嘅香港旅客入境,因為歐洲有d地方已宣布唔放英國旅客入境

traeh 發表於 21-7-15 02:20
謝謝。

其實我係想請教,有邊d國家(C類更好)容許曾在英國逗留嘅香港旅客入境,因為歐洲有d地方已宣布唔 ...

打咗兩針好多選擇,連德國都轉軚放寬,唔知你講邊一個國家唔俾英國入境呢?

王家爸爸    發表於 21-7-15 10:26

traeh 發表於 21-7-15 02:20
謝謝。

其實我係想請教,有邊d國家(C類更好)容許曾在英國逗留嘅香港旅客入境,因為歐洲有d地方已宣布唔 ...
其實個個人既情況唔同,如果係我,我會揀德國小城市,因為生活費唔貴,熟悉啲,氣氛好啲。

traeh    發表於 21-7-15 14:02

Chole 發表於 21-7-15 02:31
打咗兩針好多選擇,連德國都轉軚放寬,唔知你講邊一個國家唔俾英國入境呢?
基本上歐洲都會好快放寬,民主地方好難禁得太耐。除咗德國,另一個選擇係去啲你平時少會去,想再去既地方。對我而言,東歐既羅馬尼亞、捷克之類都係好選擇,不過返香港可能需要經德國、法國或者荷蘭。

traeh    發表於 21-7-15 14:02

醒目開學勳章

Chole 發表於 21-7-15 02:31
謝謝回覆

因為想過奧地利,但non essential travel唔得

traeh 發表於 21-7-15 14:02
謝謝回覆

因為想過奧地利,但non essential travel唔得

I see.  香港可以去奧地利,英國唔得。

谷友多數去杜拜,歐洲地方就包括西班牙、瑞士、法國、希臘、冰島等等。

不過就嚟有新措施,根本都唔需要過冷河。

Chole 發表於 21-7-15 18:07

谷友多數去杜拜,歐洲地方就包括西班牙、瑞士、法國、希臘、冰島 ...
這些地方香港過去需不需隔離,找個香港過去不用隔離嘅地方,玩玩一起返港也唔錯

醒目開學勳章

Chole 發表於 21-7-15 18:07

谷友多數去杜拜,歐洲地方就包括西班牙、瑞士、法國、希臘、冰島 ...

希望新安排順順利利,平平安安,唔會突然又有變卦

whoo99 發表於 21-7-15 19:37
這些地方香港過去需不需隔離,找個香港過去不用隔離嘅地方,玩玩一起返港也唔錯 ...

打咗針由香港出發除咗意大利要五日隔離外,好多地方都唔使。不過政策隨時變,揀任何過冷河地方都唔係冇風險,要搵到lab 符合政府ISO要求,離境嗰三日間lab 唔休息,多過一條航線返香港(啱啱至ban 咗Lufthansa), Covid case 會唔會升到有ban …..太多考量。

當然如果要接仔女返就義無反顧,佢哋永遠都係我第一順位。

Chole 發表於 21-7-15 21:32
打咗針由香港出發除咗意大利要五日隔離外,好多地方都唔使。不過政策隨時變,揀任何過冷河地方都唔係冇風 ...

你講出重點!
我有諗過西班牙,但係唔知搵唔揾到有英文ISO 15189 嘅cert,就算阿囡冇打針可以入境都放棄咗!

etoile 發表於 21-7-16 18:37
你講出重點!
我有諗過西班牙,但係唔知搵唔揾到有英文ISO 15189 嘅cert,就算阿囡冇打針可以入境都放棄咗 ...

真係有好多考慮因素。