用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 21-10-9 20:57
之前我也以为是,后来阿仔澄清不是了。三大神科才会,相他科目及八大不会扣分。我认识几个年轻人都是这样 ...

咁好!都好有時間問清楚! Thanks!

【DSE成绩怎样申请大学最划算?合并两年分数取最高值啊!】https://ml.mbd.baidu.com/r/usVOsrOsRq?f=cp
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

S-Kwok 發表於 21-7-19 09:25
雖然我仔今年先升中二,但我已經好擔心佢升唔到大學

平常心面對。
我仔仔一直成績排到較後名次,
升中後,全級180人,一直在100名後,上到中三後,才開竅開始發力,忽然間上到50-60名。
直到放榜前一天,我都仍鼓勵他,無論如何,媽媽都會用盡任何方法,財政上支持佢(出國)讀書。
放榜後出來的成績,真的嚇一跳,
最後入三大。心情如過山車!

DOCTORGG 發表於 21-10-9 20:52
請問第二年只考回 DSE 不理想的科目,再報大學是不會被扣分的嗎?
又重考番所有DSE的科目(自修生),第二 ...

https://www.jupas.edu.hk/tc/faq/about-jupas/hkdse-examination-results/

持有多於一屆香港中學文憑考試成績的申請人,於計算入學評分時會否有所不利?

9所「大學聯招辦法」參與院校及SSSDP「資助計劃」院校於評核入學申請時或會考慮申請人於不同年度考獲的香港中學文憑考試成績。某些院校的課程或於考慮對持有多於一屆香港中學文憑考試成績的申請人予以不利。因此,申請人應詳閱個別院校的一般入學條件及個別課程的入學規定及其網站。

workingmom 發表於 21-7-16 12:59
聽聞今年未考dse的同學都可以到台灣升學

我仔仔有同學升中六的時候,用中五校內成績,申請入讀澳洲的大學讀Fundation。
但因為疫情,所以一直留在香港Zoom上課。
最終有沒有飛到澳洲就不得而知。

焯媽媽 發表於 21-10-12 11:10
https://www.jupas.edu.hk/tc/faq/about-jupas/hkdse-examination-results/

持有多於一屆香港中學文憑考 ...

多謝你的資料。

現實只係個別神科會有機會扣分,如果是combined Certificate 的學生,多數考慮入到八大就可以,絕少心頭高到去神科或三大。

焯媽媽 發表於 21-10-8 23:32
我仔跟你仔情況剛剛相反,
放榜前,跟仔仔說,無論你讀什麼科,無論你去全世界什麼地方讀書,
媽媽都會支持 ...
很好.
最初直接入唔到大學,有點失望.

原來,塞翁失馬.

前兩年,大學比較亂.
Asso平靜得多.

今學年準備畢業了.

跟原本的路線沒改變.
時間一樣.2年Asso2年大學.
效益一樣.

ANChan59 發表於 21-10-12 11:56

多謝你的資料。

只要有332233,入五大都不成問題呢!
我見這2年收生要求都不高,20分樓下都入到五大。

醒目開學勳章

焯媽媽 發表於 21-10-12 16:46
只要有332233,入五大都不成問題呢!
我見這2年收生要求都不高,20分樓下都入到五大。
...
這兩年16分入到city u account

peggy 發表於 21-10-12 23:19

其實係易入難出,
如果沒有興趣的話,學生讀得辛苦,真係有機會不能畢業的。
所以我同老公講,迫中學生讀書,容易過迫大學生讀書,大學生太多活動啦!
中學生涯相對簡單D.

stillgood20 發表於 21-10-12 16:08
很好.
最初直接入唔到大學,有點失望.

我想知道,其他同學對於你仔仔Asso上,會唔會有特別眼光呢?
不好意思,如果問題不敬,可略過!

焯媽媽 發表於 21-10-12 23:58
我想知道,其他同學對於你仔仔Asso上,會唔會有特別眼光呢?
不好意思,如果問題不敬,可略過!  ...
這問題很好, 有不少人存疑.
個人理解, 首先,大學 畢業証書是一樣.顧主睇畢業證書.
考量沒太大分別, 如果大學畢業GPA高,或者,1st honour.
那裡來源也不重要.

二.好一些Asso升回大學的大部份同學, 學習並沒有明顯落後,和分別.按一.兩次成績考核, 同學們和教授們, 也只回歸學習能力, 那會留意學生的來源.
三. 胞弟在大學任教, 對於Asso生的理解, 由於升大學受挫.
想升回大學,必須努力,學習精神上,是加倍的.
反而,由中學考入大學, 完成了DSE,  即可享有4年漫長學習時間.有少部份學生在year1-2, 得過且過, 反而學習精神不足, 他們釋放了,去拍拖,做兼職,hea 玩.

另外, 考試也帶有技巧,策略,運氣…
有部份入Asso的同學,本身學習能力不低,
只是按入大學要求時, 小部份科目未達標.
而,這樣同學,不能直接入大學, 而入Asso 自己有興趣和能力科目.便正常發揮.

以我細囝, 語文科DSE未達標.
讀Data Science Asso, 第一個Sem, GPA有3.8x,
其中英文科成績也可見A-, 因為, 英文是實用,寫報告.

現在返到8大.今年畢業.
希望可以較高成績畢業, 继續進修.

WINGYIBB    發表於 21-10-21 16:44

stillgood20 發表於 21-10-13 11:20
這問題很好, 有不少人存疑.
個人理解, 首先,大學 畢業証書是一樣.顧主睇畢業證書.
考量沒太大分別, 如果 ...

這經歷很勵志呢!
可以勉勵因種種原因而入讀Asso同學借鏡學習。
因為之前看過Mirror Edan的訪問,他都有提到讀HKU(? ) 時,身邊好多同學係Asso上的,
所以好奇其他人會如何看待這班插班生?
祝福你孩子爆4畢業。

stillgood20    發表於 21-10-13 20:37

go111kmf 發表於 21-10-8 17:12
請問是用自修生重考所需的科目?有沒有讀其他課程,如Asso 或者HD ?謝謝! ...

個人覺得如果纯以自修生名義重考,又沒有報讀其他課程的話,要有好大毅力與信心先得。

我大仔是過來人,當年佢被中文拖累未能直入大學,佢係一邊讀一邊以自修生名義重考,最後重考DSE 仍然失敗,不過就行了第二條路入番8大,明年都大學畢業了。

回覆樓主:

善用DSE上訴機制:

傳考生DSE歷史科上訴後升呢5** 考評局涉違覆核標準惹議

https://hk.news.yahoo.com/%E5%82%B3%E8%80%83%E7%94%9Fdse%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E7%A7%91%E4%B8%8A%E8%A8%B4%E5%BE%8C%E5%8D%87%E5%91%A25-%E8%80%83%E8%A9%95%E5%B1%80%E6%B6%89%E9%81%95%E8%A6%86%E6%A0%B8%E6%A8%99%E6%BA%96%E6%83%B9%E8%AD%B0-101836835.html

peggy 發表於 21-10-12 23:19
16分? 但網上資料是24分(6科)?

醒目開學勳章

mall 發表於 21-10-15 16:08
16分? 但網上資料是24分(6科)?

連續兩年best 5 16 分入到city u account。其實這两年其他科的門欖都降低左。

peggy 發表於 21-10-15 19:43
連續兩年best 5 16 分入到city u account。其實這两年其他科的門欖都降低左,今年best 5 30、31分入到醫科 ...
2020 JUPAS, CityU, BBA AccountancyMedian 24, LQ 24

https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2020_JUPAS.pdf

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-15 20:53
2020 JUPAS, CityU, BBA AccountancyMedian 24, LQ 24

https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2020_JUP ...

16分入到city u ,一個是我女的師姐(2020考生),一個是佢同學(2021考生)。

peggy 發表於 21-10-15 20:59
16分入到city u ,一個是我女的師姐(2020考生),一個是佢同學(2021考生)。

係咪經另類途徑?係就應該唔可以直接引用~~~
‹ 上一主題|下一主題