用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 21-8-27 11:56
我都是这样走过来的,当然是很多年前的事!

我仔就係冇乜把握入大學

hohoho36 發表於 21-8-26 14:02
我都想多了解,我仔升中二, band1b中學但成績只在中下,好擔心佢升學問題,好擔心下年會留班
...

升中二都可以追到,可能佢讀中一時未適應姐。我咁睇如可以留一年,升到中三會唔會比佢容易揾中四心儀科呢。
:-D :-?

csbaik 發表於 21-8-27 22:20
升中二都可以追到,可能佢讀中一時未適應姐。我咁睇如可以留一年,升到中三會唔會比佢容易揾中四心儀科呢 ...

留級又未輪到佢,但講真有得揀我唔多願意留級,浪費一年,佢望住所有朋友升班,又好難受

hohoho36 發表於 21-8-28 10:09
留級又未輪到佢,但講真有得揀我唔多願意留級,浪費一年,佢望住所有朋友升班,又好難受
...

每年留班位有限,唔係你想留就可以留。如果成績好差,留班打好底子再上亦未嘗壞事,總好過勉強升班,成績跟唔上打擊自信。睇住同學升班都係小事,最惨係去到中三成績唔夠人強,中四揀唔到心儀選修科影響先最大。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-29 00:24
每年留班位有限,唔係你想留就可以留。如果成績好差,留班打好底子再上亦未嘗壞事,總好過勉強升班,成績 ...
中point選唔到心儀科至係最慘

我好少過嚟呢邊,報下到先。亞仔明年DSE, 家下仲懶懶閑,放學返屋企成日瞓覺。成日同佢講努力埋呢半年就可以輕鬆繼續升學,唔係嘅話就出嚟搵唔到嘢做有排捱。佢成日覺得自己有啲科有把握攞高啲分其他科就唔使理,我話你冇理由有三科高分,另外果三科唔合格加嘛,都唔會有學校收啦!氣死我!

Charlotte_mom 發表於 21-8-25 12:39
簡單講,non jupas好似考幼稚園,佢啱心水就收
可能係成績好,可能係見你好有潛質,可能已入行做緊
每一間 ...
hi,我來報到,我仔明年考DSE,留毛係到學野

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

回覆 DearSunny 的帖子

我仔明年考DSE,留毛係到學野

仔也是明年考, 大家努力!

在EK好多家長傾向只看JUPAS數據,成績好入8大,很少講實戰如何豬羊變色。在上面好少人講重考,我試吓分享阿仔小學同學嘅經驗。

阿仔有幾個小學同學在第二屆DSE不同原因失手,他們有大學收嘅各自分工陪失手的同學。當情諸平伏后,他們都要向前行。

他們一同分析之後,大多數重考,少數重讀。綜合結果係重考成功入8大成功機會比重讀好。原因是重讀要食全餐,8大收 combined cert ,有疊加效果,不似外國或者以前香港的大學會打折。

如果肥中文,就搵補習盡谷中文,個別失手科目重考,就原本6-7科縮到2-3科,時間精力集中,因為真正離考試時間只有7-8個月,結果都係每科會升1-2級,順利入8大,但冇一個入到3大神科。

最大的挑戰是如何專心,如何說服父母,如何面對老師同學朋友。他們在人釘人之下,幾個都翻身。阿仔跟兩個補習數學,一個星期兩次,操吓卷(會考 AL),升2級,另一個中文也去到3,分別入中大,浸大普通科。

WINGYIBB    發表於 21-10-21 16:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cu hku  combined cert 有d科有penalty  我兒失手於M2冇* 得5 冇緣入讀CU數學精研

ANChan59 發表於 21-10-7 07:26
在EK好多家長傾向只看JUPAS數據,成績好入8大,很少講實戰如何豬羊變色。在上面好少人講重考,我試吓分享阿 ...
請問是用自修生重考所需的科目?有沒有讀其他課程,如Asso 或者HD ?謝謝!

go111kmf 發表於 21-10-8 17:12
請問是用自修生重考所需的科目?有沒有讀其他課程,如Asso 或者HD ?謝謝! ...

冇,专心自修重考!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

唔該晒

stillgood20 發表於 21-7-16 13:53
e嗰心態唔錯。
當年,細囝派成績前.
全家百分百有信心(可能細囝唔係).
我仔跟你仔情況剛剛相反,
放榜前,跟仔仔說,無論你讀什麼科,無論你去全世界什麼地方讀書,
媽媽都會支持你,100萬(學費生活費)就100萬,媽媽都會(想辦法)支持你。

因為仔仔校內考MOCK的成績好一般,中英文都係得2/3, 其他科4/5, 所以做媽媽唯有用盡方法支持仔仔。

當看到仔仔放榜出來的分數,不能置信,好像發夢一樣。

所以,放榜後,即刻拿JUPAS三大收生分表,即刻幫仔仔重新搵適合佢分數和有興趣的科目。

即刻轉科。

焯媽媽 發表於 21-10-8 23:32
我仔跟你仔情況剛剛相反,
放榜前,跟仔仔說,無論你讀什麼科,無論你去全世界什麼地方讀書,
媽媽都會支持 ...

两手准备是必须的!

ANChan59 發表於 21-10-7 07:26
在EK好多家長傾向只看JUPAS數據,成績好入8大,很少講實戰如何豬羊變色。在上面好少人講重考,我試吓分享阿 ...

請問第二年只考回 DSE 不理想的科目,再報大學是不會被扣分的嗎?
又重考番所有DSE的科目(自修生),第二年再報大學是否又不扣分呢?

DOCTORGG 發表於 21-10-9 20:52
請問第二年只考回 DSE 不理想的科目,再報大學是不會被扣分的嗎?
又重考番所有DSE的科目(自修生),第二 ...

之前我也以为是,后来阿仔澄清不是了。三大神科才会,相他科目及八大不会扣分。我认识几个年轻人都是这样入八大普通科,所以我说没有三大神科。

你可以发Email 问心仪大学了解一下,是否不扣分!
‹ 上一主題|下一主題