用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 22-7-25 11:31
之前有人問過大學,話HD/Asso想讀一年就轉ugc degree,係需要3322
不過係咪每一間都做法一樣就唔肯定了

即係year 1 成績好重要,year 2成績亦非常重要因為要符合CO. 收到!

YuYuMother 發表於 22-7-25 08:54
應該唔需要還16000,不過實在唔清晰,所以我地應該唔會留位。
即係得10/8派jupas?

回覆 hugub 的帖子

Best 5,只係12分,中,英都2左,其他係333,甘樣Retake博得過嗎?已經幫佢報左副學士,工程課,如果Retake 中,英4,有冇機會入到資助學士學位.定係叠埋心水讀2年副學士,考好個 gpa上會比較正路,謝謝解答

Pigpigzhu 發表於 22-7-25 17:26

Best 5,只係12分,中,英都2左,其他係333,甘樣Retake博得過嗎?已經幫佢報左副學士,工程課 ...

担白講工程科同最低收分既大學都差成6-7分,咁比心機讀好asso,語文科短時間升2個grade真係有d困難,同埋數及選修科成績都唔達標入工程科,工程科一般要求數及物理有4,否則入到大學都讀得好辛苦既

醒目開學勳章 王國長老

Best 5,只係12分,中,英都2左,其他係333,甘樣Retake博得過嗎?已經幫佢報左副學士,工程課 ...

呢樣你要同仔仔(?)傾吓
我自己覺得,過咗dse就大洗牌。我女中學成績一般,但上咗大學(好彩有3322)由自資轉UGC學位
衰衰地跌過一舖,佢自己明白自己要努力搵出路,唔可以咁沉落去,所以佢係比dse階段更努力,成績亦算不錯
反而我覺得如果當初佢選擇retake的話,未必咁有動力,因為大學讀嘅科係佢自己鐘意嘅

其實都睇第六科成績的, 副修兩科都要3

我會建議考好個GPA駁返上去, 如果讀自己喜歡的科目,相信成績會好好多.

回覆 MMM888 的帖子

明白,多謝大家寶貴意見

Hkcc 10號會有副學士報名嗎?只知hkspace 有!

Charlotte_mom 發表於 22-7-17 13:14
睇佢出咩offer,有機會由year one開始,亦有機會插到year two (我女係笑住重讀)
因nj轉u,唔一定揀返同一 ...

請敎。你囡囡係第一年take Jupus offer.  第二年用year one GPA 成績,經non Jupus 入去第二間U 讀year 1?  

醒目開學勳章 王國長老

東寶 發表於 22-8-14 19:52
請敎。你囡囡係第一年take Jupus offer.  第二年用year one GPA 成績,經non Jupus 入去第二間U 讀year 1? ...

是的,第一年經Jupas入讀自資學位(有3322)
開學後約11月開始申請用non Jupas 轉u
第二年轉校重讀UGC degree year one

請問大家的子女, 通常報幾多科? 多唔多人報6 科?

lailaie 發表於 22-8-15 15:57
請問大家的子女, 通常報幾多科? 多唔多人報6 科?

我仔6科+1科m2

maggie789 發表於 22-8-16 08:45
我仔6科+1科m2
依家已經當7科

lailaie 發表於 22-8-16 09:47
依家已經當7科

睇你仔女邊年考試,2024已經唔同左。

報6科個人覺得太冒險,因為唔同大學唔同計法,有best 5,best 6,4C+2X,其中一科失手就冇位走棧……

YuYuMother 發表於 22-8-16 11:13

報6科個人覺得太冒險,因為唔同大學唔同計法,有best 5,best 6,4C ...

我都覺得6科好冒險, 除非其餘6科都十拿九穩攞到好成績.

YuYuMother 發表於 22-8-16 11:13

報6科個人覺得太冒險,因為唔同大學唔同計法,有best 5,best 6,4C ...
我女暫定報8科

妹妹頭 發表於 22-8-16 13:03
我女暫定報8科

我仔包M2都係8科,後來覺得M2難攞好成績,中五下學期drop左。

七科讀得輕鬆啲,drop左上M2堂就去library 自修。

Charlotte_mom 發表於 22-8-14 21:16
是的,第一年經Jupas入讀自資學位(有3322)
開學後約11月開始申請用non Jupas 轉u
第二年轉校重讀UGC degr ...

有些不明白, 即是自資學位只讀了三個月就要申請non Jupas 轉u ? 三個已有Year 1 考試成績了嗎?

BBCOW2009 發表於 22-8-17 09:12
有些不明白, 即是自資學位只讀了三個月就要申請non Jupas 轉u ? 三個已有Year 1 考試成績了嗎?
...

每間大學都有非聯招的申請時間表,要留意不要過期。申請時先填了現有的資料。有了最新成績,再上傳成績單。

話説回來,中六生以聯招或非聯招報名時,不也是還没有最後的成績嗎。
‹ 上一主題|下一主題