用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

workingmom 發表於 21-7-16 12:59
聽聞今年未考dse的同學都可以到台灣升學

我本人糸做請人工作,見到台灣回港工作的出路認受吾高,如果有其他出路,最後才選台灣。

S-Kwok 發表於 21-7-19 09:25
雖然我仔今年先升中二,但我已經好擔心佢升唔到大學

我嗰件升中三,懶豬仔加 ADHD 。
條條大路通羅馬,依家要讀大學有其他途徑,唔好咁灰住。

natnatbaby 發表於 21-7-21 12:28
我本人糸做請人工作,見到台灣回港工作的出路認受吾高,如果有其他出路,最後才選台灣。
...
咁國內大學又如何?

chanwendy 發表於 21-7-21 17:11
咁國內大學又如何?

ok的。仍看選什麼科目及大學,入到有名大學更好,不要選太冷門科目,乜公園設計,農業這些比較困難。有些專業科目,如會計,跟香港制度不一樣。其實台灣也一樣,但國内讀書的,機會比較多,中港公司來住交流多,中資公司也多,認受性高一些。國內發展快,也可留在發展。

醒目開學勳章 王國長老

DearSunny 發表於 21-7-20 20:38
咪原來大學插班(唔知係唔係叫插班)需要工作經驗㗎?

係啊我都好surprise佢有追攞reference letter
不過我女決定take另一間offer就無交ref letter,所以交完出咩offer(或唔出)就唔知道了

不過有人講過,讀大學其實算職業訓練,當學校去到non Jupas可以有收生自由度,會考慮埋申請人是否有決心入行,都可以理解

醒目開學勳章 王國長老

natnatbaby 發表於 21-7-22 00:29

ok的。仍看選什麼科目及大學,入到有名大學更好,不要選 ...

反而我睇法,會揀一d大陸有發展但香港行頭窄的(唔係完全無)
如環保、能源、汽車製造,大陸讀完,出路較多,做得幾年,當返香港已經係難得嘅專業人才了
個人唸法,可能因為前公司就係呢d冷門行業,有此想法。公司高層都搵到錢㗎其實

回覆樓主:

岩架,要做好兩手準篇,考得好當然高興,萬一吾系預期的,也希望可以吾使太傍偟,有plan B.

Charlotte_mom 發表於 21-7-20 17:57
無重考,用year one成績+兼職工作經驗+其他學歷(有大學真係追僱主ref letter,係考慮因素之一)
不過轉校 ...
謝謝你的解答。

hi,我來報到,我女明年考DSE,但我咩都唔識,留毛係到学野

natnatbaby 發表於 21-7-21 12:28
...

23 年dse,可否黎呢樹一齊傾?
:-D :-?

stillgood20 發表於 21-7-16 14:04
回覆 stillgood20 的帖子

讀了二年Asso, 也不是壞事.也返回八大year3.

請問讀Asso 2年,要再讀中文?

amj 發表於 21-8-22 10:28
請問讀Asso 2年,要再讀中文?
不用.

stillgood20 發表於 21-8-22 10:31
不用.

thx

可以一齊傾, 真好.

Charlotte_mom 發表於 21-7-16 18:17
多謝分享
小女差不多,dse失手,第一年只有自資大學(好你少少,有3322),之後用non Jupas轉u入返心儀科 ...

好勵志呀!不過non jupas 轉u係咪要預先準備?我真係唔了解。

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

醒目開學勳章 王國長老

josejandy 發表於 21-8-25 11:51
好勵志呀!不過non jupas 轉u係咪要預先準備?我真係唔了解。

簡單講,non jupas好似考幼稚園,佢啱心水就收
可能係成績好,可能係見你好有潛質,可能已入行做緊
每一間,每一科,都可以有不同收生要求。反正唔似Jupas有制度一定要公開所有收生分數,所以呢方面壓力亦少咗,彈性可以大
總之,成績要跑,工作經驗要儲,額外嘅嘢(包括義工,短期課程)多多益善啦

我都想多了解,我仔升中二, band1b中學但成績只在中下,好擔心佢升學問題,好擔心下年會留班

Charlotte_mom 發表於 21-7-20 15:39
其實Asso上degree 有一定機會,大學都要開飯的(講真),不過如果成績一般,有機會只有自資學位offer,又 ...

肺腑之言
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 21-8-27 08:47
肺腑之言

真的,跌咗一跤,抹乾眼淚就要企起身唸下一步點走
老生常談啦,為咗將來,一定有犧牲,玩少d、做份工蝕底d為ref 、人哋去玩自己去進修
今時今日香港讀書,機會已唔少,努力少少把握一下啦

Charlotte_mom 發表於 21-8-27 11:46
真的,跌咗一跤,抹乾眼淚就要企起身唸下一步點走
老生常談啦,為咗將來,一定有犧牲,玩少d、做份工蝕底d ...

我都是这样走过来的,当然是很多年前的事!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題