用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

希望大家分享下多元出路、副學位、文憑課程嘅資訊

63    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

呢度有唔少呢

http://student.hk/site/?q=hot_topic/2262

我仔sen勁飄忽,我真係唔慌唔多元出路,咩都要搵定

回覆樓主:

聽聞今年未考dse的同學都可以到台灣升學

Charlotte_mom 發表於 21-7-15 23:10
呢度有唔少呢

http://student.hk/site/?q=hot_topic/2262

e嗰心態唔錯。
當年,細囝派成績前.
全家百分百有信心(可能細囝唔係).
預咗派成績便去慶祝.

派成绩,而我知道结果一刻.
好似跌落深淵.中英level2. 衰咗.
而各科比預期低一级.少了4-5分.

從來無準備, 最後發覺報了一科Asso Data science.
唯有接受.

回覆 stillgood20 的帖子

讀了二年Asso, 也不是壞事.也返回八大year3.

今年畢業,也準備如果合适,便申請讀master.

amonlado    發表於 22-7-26 09:19

stillgood20 發表於 21-7-16 14:04

條條大路通羅馬
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

stillgood20 發表於 21-7-16 14:04

多謝分享
小女差不多,dse失手,第一年只有自資大學(好你少少,有3322),之後用non Jupas轉u入返心儀科目,今年升 year 3,成績理想,上莊住hall做兼職拍拖讀書樣樣齊,有個完整大學生活,滿意了,亦有計劃讀master

真係不是廢up,條條大路通羅馬係真的

stillgood20    發表於 21-7-16 18:24

Charlotte_mom 發表於 21-7-15 23:10
呢度有唔少呢

又諗長遠少少,如果讚完asso入唔返degree, 係咪別無選擇要出嚟做嘢喇?(唔去外地升學嘅話)

DearSunny 發表於 21-7-18 07:59
又諗長遠少少,如果讚完asso入唔返degree, 係咪別無選擇要出嚟做嘢喇?(唔去外地升學嘅話)
...

又唔係人人都會讀大學嘅,讀到當然好啦,讀唔上都可以學一技傍身,通常唔再讀上去的話,完成 HD / Asso 一般都會出外工作。

Charlotte_mom 發表於 21-7-16 18:17
多謝分享
小女差不多,dse失手,第一年只有自資大學(好你少少,有3322),之後用non Jupas轉u入返心儀科 ...

雖然我仔今年先升中二,但我已經好擔心佢升唔到大學

呢度有唔少呢

好明白勁飄忽的心情,做最壞打算又怕佢自己以為父母對他無信心,很難得先用阿妹做藉口一起去看一個升學展,希望佢有一個概念,雖然有好多出路,但甚麼都要做好準備!我就喺度學多啲野,希望幫到佢

DearSunny 發表於 21-7-14 16:45
希望大家分享下多元出路、副學位、文憑課程嘅資訊

到,Pg 出咗20分冇3322

洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-20 12:45

醒目開學勳章 王國長老

DearSunny 發表於 21-7-18 07:59
...

其實Asso上degree 有一定機會,大學都要開飯的(講真),不過如果成績一般,有機會只有自資學位offer,又未必係心儀科目囉
NJ申請大學都睇好多嘢,亦唔似jupas半分也不能少。真係有心想繼續升,就算一年唔得,做吓相關parttime義工,讀吓短期 cert,有老闆推薦吓,為自己砌靚個profile,將來繼續有機會翻身呀。大學其實似一個職業訓練所,申請人係咪ready投身呢個行業亦係考慮點
有時呢,係要跌過至識珍惜。如果讀HD Asso兩年都無努力得到好成績,停一停唸一唸都未必係壞事呢

Charlotte_mom 發表於 21-7-16 18:17
多謝分享
小女差不多,dse失手,第一年只有自資大學(好你少少,有3322),之後用non Jupas轉u入返心儀科 ...

謝謝你的分享。

請問你女兒是否以自資學位 year one的成績及相關工作經驗再以non-Jupusu入讀心儀科目呢?
有沒有再重考某些DSE 科目後,以combined cert報名再入U?

我想了解一下這途徑,因如果分數不是太差,重讀一年好像浪費時間。

醒目開學勳章 王國長老

okey-dokey 發表於 21-7-20 16:14
謝謝你的分享。

無重考,用year one成績+兼職工作經驗+其他學歷(有大學真係追僱主ref letter,係考慮因素之一)
不過轉校係重讀year one

Charlotte_mom 發表於 21-7-20 17:57
無重考,用year one成績+兼職工作經驗+其他學歷(有大學真係追僱主ref letter,係考慮因素之一)
不過轉校 ...

咪原來大學插班(唔知係唔係叫插班)需要工作經驗㗎?

Charlotte_mom 發表於 21-7-20 15:39
其實Asso上degree 有一定機會,大學都要開飯的(講真),不過如果成績一般,有機會只有自資學位offer,又 ...

讀著讀著你的留言,最後一句,感覺百般滋味在心頭(唔太識表達)

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 09:15
又唔係人人都會讀大學嘅,讀到當然好啦,讀唔上都可以學一技傍身,通常唔再讀上去的話,完成 HD / Asso  ...

明白的,好多嘢冇得強求。

c9jen 發表於 21-7-20 11:08
到,Pg 出咗20分冇3322

想問 Pg   20分係點樣計㗎?best 5 還是計6科

DearSunny 發表於 21-7-20 21:22
想問 Pg   20分係點樣計㗎?best 5 還是計6科

best5:20
4C+2:22
‹ 上一主題|下一主題