用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。  

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-15 21:05
係咪經另類途徑?係就應該唔可以直接引用~~~
不是

peggy 發表於 21-10-15 21:09
不是

條link係JUPAS講嘅LQ收24,咁當然係唔清楚LQ之後嘅係收乜分數,若果以2020年LQ 24分之後,可以收到去16分都得,只可以講2022年準考生要留意下~~~

CityU嘅一般收生要求係332233,亦都係岩岩好最少16分~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-15 21:13
條link係JUPAS講嘅LQ收24,咁當然係唔清楚LQ之後嘅係收乜分數,若果以2020年LQ 24分之後,可以收到去16分 ...
Js1108 BSocSc Public Policy and Politics -JUPAS講嘅LQ收29,但今年23分已入到

peggy 發表於 21-10-15 21:23
Js1108 BSocSc Public Policy and Politics -JUPAS講嘅LQ收29,但今年23分已入到

會唔會計分問題,2020 LQ係29,唔計Weightings只係434444,係23分~~~

呢排個個星期六都有大學info day,
想問幾時會有院校Asso,HD課程資訊日?係咪要出年5、6、7月先有呀?淨係知VTC 11月有

go111kmf 發表於 21-10-8 17:12
請問是用自修生重考所需的科目?有沒有讀其他課程,如Asso 或者HD ?謝謝! ...

如果纯以自修生名義重考又冇報讀其他,查實要好大毅力與信心先得,否則再失手就前路茫茫。

我大仔是過來人,當年重考中文仍然失敗,幸好早有準備,由 HD 上成功入番8大。

條link係JUPAS講嘅LQ收24,咁當然係唔清楚LQ之後嘅係收乜分 ...
其實各大學公佈JUPAS收生分數,只係概括分為UQ、MEAN、LQ,比方LQ是下1/4的概括/平均數,但無寫出最底/最差/最高分那個同學是多少分的。所以這些統計數字,未必是實際情況。

另外,我仔有師兄DSE中文只有2,已經叠埋心水入ASSO的工程,但9月份開學後,某大學打電話CALL學生,

最後,該師兄能夠成功入讀。

所以,這些個別/邊緣例子,可以解讀為非JUPAS收生,所以不用在JUPAS收生要求內公佈出來的。

DearSunny 發表於 21-10-16 00:18
呢排個個星期六都有大學info day,
想問幾時會有院校Asso,HD課程資訊日?係咪要出年5、6、7月先有呀?淨係 ...
大學INFO DAY是近期10-11月舉行。

而ASSO/HD可能要留意個別院校的公佈。

https://www.hkcc-polyu.edu.hk/tc/what-s-happening/college-activities/index.php?sid=847

升學Q&A—即問即答(由課程統籌主講)[size=1.25em]
  • 「升學Q&A—即問即答」涵蓋PolyU HKCC 36項副學士及高級文憑課程,以小組形式進行,每節為45分鐘。名額有限,先到先得。
  • PolyU HKCC講師將親自為你詳盡解答有關課程的各種疑問,助你選擇最適合自己的課程。

日期:2021年6月15 – 19日 (星期二至六)
時間:10:30 am – 5:15 pm
所需軟件:MS Teams

條link係JUPAS講嘅LQ收24,咁當然係唔清楚LQ之後嘅係收乜分 ...

会唔会LQ下面最尾果浸,这两年合资格就收,经大家一唱,2022最后一个会去返24分。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 21-10-16 08:52
其實各大學公佈JUPAS收生分數,只係概括分為UQ、MEAN、LQ,比方LQ是下1/4的概括/平均數,但無寫出最底/最 ...

幾間大學工程學院都會收中文肥,但數理強的星之子!是特别例子。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 21-10-16 08:52
其實各大學公佈JUPAS收生分數,只係概括分為UQ、MEAN、LQ,比方LQ是下1/4的概括/平均數,但無寫出最底/最 ...
The statistics are not averages and the middle value is Median rather than Mean. LQ was the result of the student of 75th percentile in the cohort.

焯媽媽 發表於 21-10-12 11:06
平常心面對。
我仔仔一直成績排到較後名次,
升中後,全級180人,一直在100名後,上到中三後,才開竅開始 ...

恭喜恭喜。
我希望等到我仔趕得切開竅

已經比以前容易入大學

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問自資大學是都會大學 及恆大嗎? 如成績達標就可回8大? 真心想了解, 謝謝

回覆 WINGYIBB 的帖子

好似可以non-jupas 報. 不過唔肯定

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

同意, 特別中英文 , 我覺得相對較難.
我仔2020年都quit 佐city u, 再retake 返一科. 感恩今年再jupas 入另一大學

qkhui 發表於 21-10-22 11:19

一科有冇升分?

恭喜

現今入大學已經比以前容易,條條大路通羅馬,只要肯讀總會有方法嘅。

DearSunny 發表於 21-7-14 16:45
希望大家分享下多元出路、副學位、文憑課程嘅資訊

嗯!我可以講吓我仔既,佢往年DSE失手中文,之後jupus入左讀HD,讀緊既時候,我地報Retake中文,因可以有2手準備,retake成功我地就再jupus入8大,不成功就HD讀多1年上大学year 3,最後retake成功,入番大学
我亦識有同学,讀左1年asso跳番入8大,咩路都有可能,只要不要放棄