用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。  

Unclejt 發表於 22-8-17 23:49
每間大學都有非聯招的申請時間表,要留意不要過期。申請時先填了現有的資料。有了最新成績,再上傳成績單 ...
謝謝解答!  初來這版學嘢, 以為要有Predict分數才選科報校

Charlotte_mom 發表於 21-7-16 18:17
多謝分享
小女差不多,dse失手,第一年只有自資大學(好你少少,有3322),之後用non Jupas轉u入返心儀科 ...

請教,有點唔明白如何轉non-Jupus入大學,non-Jupus不是给外國讀書回流香港入大學嗰條隊嗎?謝謝~(emoji)

ICbaby 發表於 22-8-24 13:10
請教,有點唔明白如何轉non-Jupus入大學,non-Jupus不是给外國讀書回流香港入大學嗰條隊嗎?謝謝~(emoji)
...

non jupus不是只给外國讀書回流香港入大學條隊,在港考lB/IAL,甚至ASSO之後亦可經non jupas入番香港嘅大學。

不過版主嗰case再特别D,431樓已經解釋過。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-8-24 15:59
non jupus不是只给外國讀書回流香港入大學條隊,在港考lB/IAL,甚至ASSO之後亦可經non jupas入番香港嘅大 ...

多謝你解釋,明白了。
真係要多啲係呢度學嘢