用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。  

醒目開學勳章 王國長老

選擇sssdp課程時宜多留意

教育要聞|逾20個SSSDP學士課程 過去兩年收生不足一半 https://www.stheadline.com/教育/3071730/教育要聞-逾20個SSSDP學士課程-過去兩年收生不足一半

有冇同學仔已經報咗e-app?我個仲懶懶閒,首輪報名23/5截止,冇錯呀嗎?

DearSunny 發表於 22-5-6 10:11
有冇同學仔已經報咗e-app?我個仲懶懶閒,首輪報名23/5截止,冇錯呀嗎?

報左。

有CO做back up安心好多,至少我做家長個心定啲無咁囉囉攣…..

知道有同學仔無報epp,每人諗法唔同。首輪23/5截止,等考哂試再同仔女傾下。

DearSunny 發表於 22-5-6 10:11

咁你囝囝預期自己咩成績?如果沒信心上大學,肯再讀上去嗎?如果夠5條2,可以讀asso駁返上大學,又或者讀HD學門手藝,如果唔想再讀,就唯有出外工作,大個仔啦條路點行都要夠自己選擇,懶懶閒好難幫倒佢喎。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-5-6 10:38
咁你囝囝預期自己咩成績?如果沒信心上大學,肯再讀上去嗎?如果夠5條2,可以讀asso駁返上大學,又或者讀H ...

冇乜信心入大學,但係想繼續讀書,副學位一定會報的。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-5-6 13:58

醒目開學勳章 王國長老

可留意一下

https://www.virtualinfoexpo2022.com/?fbclid=IwAR0DCFXiDDUHsNiWhBhPRHlzEKJpv0zT5LeaUKRdJhbYoh_2Lua9aTLEEN4_aem_AeIHzJbgvXuES9hVK2vG8b0-_eg5VpWnHRpdwGsndMUbRYa5xeORKdiRNve73Xvno9fjXPJPig7QqmSN6rJ_-VnHyKnQSumSpWWTBUoF2ev0oqsv82kCWCAR1M2ZAcX-iYN7Or28A8XNkDAdQsjpXMq4

請問港大有幾間community colleges, 有詳分別?係咪各自有分工?即某些科只有某間提供?會唔會某個college多啲學生上返U?

醒目開學勳章 王國長老

ahmi 發表於 22-5-9 22:42
請問港大有幾間community colleges, 有詳分別?係咪各自有分工?即某些科只有某間提供?會唔會某個college ...

以我了解,無分別,係不同學院提供不同課程。升學數字係加埋一齊睇

Charlotte_mom 發表於 22-5-10 12:10
以我了解,無分別,係不同學院提供不同課程。升學數字係加埋一齊睇

謝謝。即係唔會幾間都開同一課程?因為阿囡考完識得驚,都係要兩手準備報埋eapp,但好多科程同院校,要同佢傾下。

醒目開學勳章 王國長老

應該無重覆的,你可以打去問吓。除space, hkcc都係熱門呀

Charlotte_mom 發表於 22-5-10 13:53
應該無重覆的,你可以打去問吓。除space, hkcc都係熱門呀

唔該哂呀,我囡成個懶懶閒,冇乜點研究過

仔女升學讀書,令到父母壓力升溫

我都準備報有一手, 比較好但係個女未告訴我排位話未到23號仍有時間
MIHO

請問有冇人知道如果HKCC已收及付了款留位費, 當JUPAS成績出左夠分可以上大學讀學士學位, HKCC的留位費可以取回嗎? 謝謝!

mamayatlun 發表於 22-6-16 15:59
請問有冇人知道如果HKCC已收及付了款留位費, 當JUPAS成績出左夠分可以上大學讀學士學位, HKCC的留位費可以 ...

如果Jupas學位收應該可以退返,你可以去學院嘅FAQ睇睇有寫的。

應該唔會咁早交留位費,正常放榜當日meet CO分數,就claim offer,之後會收到通知幾日內交留位費。

YuYuMother 發表於 22-6-16 16:16

如果Jupas學位收應該可以退返,你可以去學院嘅FAQ睇睇有 ...
謝謝回覆, 我講錯左, 應該係報名費, $5,000

mamayatlun 發表於 22-6-16 16:35

$5000係留位費呀,報名費唔會咁貴。我哋兩間學院都係放榜當日claim Offer之後再交留位費的。

報名費間間唔同,但都係$1-200 only

ABC-DAD    發表於 22-6-17 10:44

醒目開學勳章 王國長老

mamayatlun 發表於 22-6-16 16:35

DSE達標的話,就要交留位費,再等JUPAS結果
如JUPAS有UGC / SSSDP degree offer,就可去HKCC俾續費申請退款

https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/2022%20Application%20and%20Admission%20Info%20(Chi)%20(For%20JUPAS%20Applicants).pdf

sydneywongaus    發表於 22-6-19 11:26

Charlotte_mom 發表於 22-6-16 19:16
如JUPAS有UGC / SSSDP degree offer,就可去HKCC俾續費申請退 ...

Charlotte_mom 發表於 22-6-16 19:16
如JUPAS有UGC / SSSDP degree offer,就可去HKCC俾續費申請退 ...
謝謝回覆!