用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 vs 林護
樓主: cathywong2012
go

喇沙 vs 林護   [複製鏈接]

ysnmama 發表於 21-7-19 15:03
一個連一個,唔識都變識。有危就有機。

我抱開放態度嘅, 自己年輕過
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 mcl203 的帖子

認為喇沙仔中學階段唔溝女,本身已違反常識。

不知幾進取。

ucw 發表於 21-7-19 15:16

現今父母仲覺得讀齋校可以避免拍拖, 真的太天真

我女形容讀男校平時少見女仔, 真係好進取 , 反而同班同學有D男仔, 全年都唔知有冇講過5句說話。

比較進取的,應該係由小學開始已讀男校?

ysnmama 發表於 21-7-19 15:29
比較進取的,應該係由小學開始已讀男校?

小學階段唔知係未女仔早熟,我見女仔仲進取過男仔,男仔仲低低bb怕怕醜醜

Xx道籃球場, 是旁邊名男校和名女校午飯時間愛流連的地方⋯⋯

02413124 發表於 21-7-19 15:34
小學階段唔知係未女仔早熟,我見女仔仲進取過男仔,男仔仲低低bb怕怕醜醜
...
不過係,小學階段,甚至中一。男仔仲可能懞懞地,但女仔已經又夠膽又主動。

咁我又唔覺喇沙仔多拍拖喎,我仔咁多年都冇乜同學有拍拖,放學时间街上亦甚少見穿喇沙校服男仔隔離有親蜜女伴,反而我自己當年讀男女仲多人拍拖,一出校門已經成双成对

回覆 gracelam 的帖子

我覺得,涉及齋校/ 男女校,有兩大誤區。

1. 齋校係咪比較少機會識異性?

睇學校、睇令郎/千金係咩性格。

有啲齋校係好忌同異性學校搞joint school 嘅。天主教會女校就睇得好緊,差唔多ban 晒咁滯。

有啲齋校就因應music festival 呀,sports 之類,有固定part 異性學校。DBGS JMC/SMC,WYK/HYS JMC/SMC 等等,家長可再搵資料。又或者有Local schools exchange 之類 (e.g. DBS x SSGC)

有啲就學校放手,學生主導,咁當然十次有八次搵女校啦。喇沙/SJC 係表表者。Christmas Ball, Talent quest,邊間女校邊個靚,無男女校比佢哋收風更多。

所以,睇邊間學校。

至於令郎/千金性格,如果係內向,較唔主動,或者讀書至上,齋校係比男女校少D機會以學校-學校途徑識異性。

2. 我好驚阿仔/女太早拍拖,咁齋校咪安心D?

又係睇情況。

(1) 補習、聯校、學界、OLE、甚至玩IG,都會識到異性。佢要識,你鎖都鎖唔住。咁當然,可以經濟封鎖、門禁之類,但關係會點就各自斟酌。

(2) 除咗異性戀,呢個世界有同性戀/BI。青春期性取向定咗未,因人而異。當然,異性戀比例高得多。家長要有expect the unexpected 嘅心理準備。

回覆 longlokma 的帖子

真係睇人。唎沙乜人都有。舊年單MSS 流出事件,唔需要再介紹啦。

ucw 發表於 21-7-19 16:12

真係睇人。唎沙乜人都有。舊年單MSS 流出事件,唔需要再介紹啦。 ...

極個別事件吧

有女讀女校的話,會相信一單都太多。

Soundervolt 發表於 21-7-19 14:54
讀男校拍拖仲好,女朋友一定唔係同學,一腳踢兩(或更多)船,更加容易Manage
...
第一,你係爸爸?
第二,你冇女,只有仔 ?

因為你d說法我真係唔知講乜好

b3410 發表於 21-7-19 16:23
第一,你係爸爸?
第二,你冇女,只有仔 ?

哈哈!其實掉轉亦然,而家女仔都可以有幾個男朋友,十分平權。

Soundervolt 發表於 21-7-19 16:24
哈哈!其實掉轉亦然,而家女仔都可以有幾個男朋友,十分平權。
可能我太古董,拍拖okay嘅,不過應該唔會鼓勵腳踏幾條條船。。。。

ucw 發表於 21-7-19 16:15

有女讀女校的話,會相信一單都太多。

咁任何事对於當事人來說當然都係重要啦,但同客觀去看整體性根本係兩回事

Soundervolt 發表於 21-7-19 14:29
升中一時候開家長會,校長講過:「入得嚟嘅學生唔會唔識讀書,學生應該好好享受下校園生活,歷鍊下成長當 ...
同我既睇法相似,我一直都唔贊成讀死書,初中時考試只係小部分,應該享受下校園生活,享受求學既過程中既點點滴滴,多啲參加唔同既活動。

02413124 發表於 21-7-19 14:48
小兒參加某學會,見由selection, training, 比賽都係師兄們一手一腳搞掂,老師零參與,可能比賽未必贏, ...

英辯

02413124 發表於 21-7-19 15:34
...

阿仔初小時候讀男女校小學,已經收到女仔同學嘅信(內容好好笑),女同學家長都知道。家長日老師仲講笑話嗰位女同學係我哋新抱仔可能依家資訊發達,追劇追得太投入嘅結果。

kyy 發表於 21-7-19 18:53
英辯
應該係
但每星期唔止 1.5鐘,而是 3個鐘
‹ 上一主題|下一主題