用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 vs 林護
樓主: cathywong2012
go

喇沙 vs 林護   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-7-14 20:03
如果你係補習老師,你會選個LS仔做招牌還是其他學校先?

原來中一中史都有得補,大開眼界

cathywong2012 發表於 21-7-14 19:31
話說我有個朋友,佢仔讀喇沙書院,佢成績top 10%,級2X名。佢話喇沙啲老師hea教書,叻果批全部靠補習。

...

今年小兒就話有1個hea 老師(net),1個唔識教既老師,其他都ok ,有2個佢稱為係好。
不過聽聞hea 老師集中係中一二
我小朋友考得比你朋友個仔前,佢有外補英文(小學已經有學)同普通話。
佢亦少搵我同先生教
有問過想唔想轉校,小朋友話唔想,佢話去到邊都有hea 老師,睇得仲化過我

IYY    發表於 21-7-15 01:35

cathywong2012 發表於 21-7-14 20:01
喇沙啲補習好crazy,中一二已經補得好犀利

我見呢間同另一間都有專補幾間九龍城名校,fb網頁好多相。我仔話見d相係有同學,但補左個d又唔係個個都好。

cathywong2012 發表於 21-7-14 20:01
喇沙啲補習好crazy,中一二已經補得好犀利

信補習廣告?~~~

不過,都唔奇既,係一間全人嘅中學,你讀唔玩又得,你玩唔讀又得,LS仔嘅軟技能,可能LW又未必俾到你~~~

以前有位同學家長,LW舊生
,佢個人評語係,佢啲女入咗傳統學校先知咁多野玩,佢哋以前只識讀書,乜都唔知~~~

cathywong2012 發表於 21-7-14 19:31
話說我有個朋友,佢仔讀喇沙書院,佢成績top 10%,級2X名。佢話喇沙啲老師hea教書,叻果批全部靠補習。

...

間間名校都會有人話自己老師hea 教,部分因為個細路真係叻,亦有部分係純粹係串!

另外係香港學制下,試問有幾多個唔使補下習。所以要問需否補習,我覺得會錯重點。

樓主應該諗鐘唔鐘意個仔有喇沙陣味:就係嗰種有D串,亦同時有種打不死嘅精神。除咗讀書,亦同時會參與體藝活動,也文也武。最重要係男校嘅 brotherhood。

如果非常擔心小朋友學業及覺得佢本身自信心相對不足,側林護保障大D!

medicine 發表於 21-7-14 18:52
有LS都需要VS?
係我OUT?還是其他?

No lar

有幸的話我會揀林護, 不過大前提係唔會插LS

我從來唔鍾意單性別學校   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

一定係喇沙!

又可以咁諗:唔計名氣,功利D直接講升大學,我都覺得林護勝少少。

medicine 發表於 21-7-14 18:52
有LS都需要VS?
係我OUT?還是其他?

Exactly

如果鍾意男女校,LW
如果打算劍指劍牛或中途去外國,LSC
如果想校園生活簡樸,純讀書 LW
如果想有brotherhoods 將來多d connection LSC
如果老師跟貼d, LW
如果遇強越強,LSC
如果唔自律,LW
如果鍾意大校園,LSC
說到底,讀個個係你仔,叩門正路2間都去過,叫佢簡

lskstephen    發表於 21-7-15 09:49
IYY    發表於 21-7-15 01:38

...

林護老師一定唔會HEA, 記得之前打風停課,老師一樣用ZOOM同學生(我個仔)上堂.

醒目開學勳章 貢獻勳章

cathywong2012 發表於 21-7-14 18:01
我想問下喇沙用家,睇下教書情況,成績好既同學係唔係要靠外補。
首先,呢兩年網課多,好多情況同正常有所唔同
之前我一直有問師兄:到底課堂咩情況
我有幸分別同好幾位師兄傾過 (仔校外乒乓波教練/大學生、某年放榜記招中其中一位畢業生、近年某獎學金得主),亦同仔傾過下,佢地講嘅都差唔多
多人補習,但唔係全部,起碼我傾嗰幾個都無,當然高中會去名師班,但呢幾位都無私補
同學未必同老師合作,部份老師用大半堂鬧仔,教唔到書,部份同學中二開始已放學開始補,補到夜晚9-10pm 返屋企先做功課,所以上堂瞓覺
LSC 初中 中英數會對較弱嘅同學作細班安排,細班老師通常比較有心機教,較多教材提供,有時亦會有tips ,所以有人堅持唔想返大班
有d較出名嘅老師直頭網課都改時間,兩班一齊上,甚至上上下堂收貨,然後唔見人,或直頭no show (同一位老師)

結論,睇你同老師嘅緣份同運氣,總有d好老師,孩子可以學到野,但學唔到野嘅亦唔少
入LSC唔一定要補習,但孩子一定要係自學能力強大嘅人,無學習動機,要人餵嘅,唔適合 (因為end up 係補習人生)

恐龍家

我仔係喇沙用家,教書真係hea教,你唔靠補習真係靠自己,但學校補底方面做得幾好。中一要揀3個課外活動,制服團隊&體/音&其他,中二就自由選擇,我仔都係hea完一年就算。
喇沙我睇好係佢名氣,同埋connection. 而且入面有d老師幾好,間中打俾我傾個仔近況。

每間學校都有盡責老師,又有 HEA 的老師,看大家運氣。如果高中入到叻班,老師是很好的。
能考到插班的,孩子的學習能力是高的,入到喇沙會遇到更強的人,如孩子是有鬥心的人,無論視野或學業方面,他會有有所提升。

朋友女, 林護前10,一直有校外補課.

小曳人 發表於 21-7-15 08:49
首先,呢兩年網課多,好多情況同正常有所唔同
之前我一直有問師兄:到底課堂咩情況
我有幸分別同好幾位師兄 ...

同意 我仔好怕補習

回覆樓主:

我仔喇沙舊生,坦白講升中前底子打好比升中後補習更重要。
我唔識人讀林護,所以冇得比較教學情況,但我相信一定各有優勝之處。
不過, 現實始終係現實, 名頭響啲人脈廣啲 ,將來一定會對孩子更大幫助。
我孩子初中後去外國讀書,坦白講喇沙校名係外國真係響好多, 呢啲都係學校無形嘅價值。

回覆樓主:

朋友的孩子讀名直資,老師也是hea教,也要外補,上課時學生各自做自己的事,也有人在瞓覺....其實每間學校也有好老師和hea老師,上到中學自主學習很重要! 反而畢業後海外升學和工作,學校名氣和connection更重要! 而且LS學生那種頑強的男子氣也值得欣賞....

aaqq_mom 發表於 21-7-15 10:55
朋友的孩子讀名直資,老師也是hea教,也要外補,上課時學生各自做自己的事,也有人在瞓覺....其實每間學校 ...

仔去年自行LW收左, 同時英華亦收左....身邊朋友親戚都叫我CHOOSE英華, 又係話英華名氣和connection好D.....但我覺得學術成績同教學更重要. 當然個仔亦PREFER男女校

回覆 mianyang_99 的帖子

如果LW 和 YW比較,個人也覺得LW較好,因為兩間公開試成績有距離...
‹ 上一主題|下一主題