用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教補習~
樓主: SOSOliu
go

請教補習~ [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-8-9 19:10
我只識Kumon~~~
學到既會唔會係「和制英語」?
McDonald's叫マクドナルド(Makudonarudo)。

小鹿揀學校 發表於 21-8-9 19:29
我以為可以去 kumon 每次操練十篇八篇英作, 然後有“搣時”同你改添! ...
會唔會“搣時”用片假名同你改英文。

王家爸爸 發表於 21-8-10 08:22
會唔會“搣時”用片假名同你改英文。
唔理黑貓定白貓,改到好文就係好貓

gigayan 發表於 21-8-9 10:02
唔係指兩科都勁,可能我表達唔好,係單指英文一科5**嘅唔多,反而中文一科5**的都幾多。因為想搵個英文5** ...
你囡中幾? 如果凈係改文, 我會建議交俾老師改, 佢地一般都好樂意幫手,老師經驗豐富, 會較全面知道DSE** 文需要啲咩? 我仔SL 期間都作左幾篇文交俾老師改.

王家爸爸    發表於 21-8-10 13:08

October. 發表於 21-8-10 09:56
你囡中幾? 如果凈係改文, 我會建議交俾老師改, 佢地一般都好樂意幫手,老師經驗豐富, 會較全面知道DSE** 文 ...
你仔有個好英文老師就梗係好啦
但唔係個個老師肯花心機改㗎
好多老師, 包括補習社, 只是係咁剔剔剔,其實篇文內裏有好多問題,都唔會慢慢一一指出来㗎⋯⋯

唉,我想搵識幫手改IB中文essay的老師,結果1000 + per hour 放棄。

gigayan    發表於 21-8-10 12:33
小鹿揀學校    發表於 21-8-10 11:55

October. 發表於 21-8-10 09:56
你囡中幾? 如果凈係改文, 我會建議交俾老師改, 佢地一般都好樂意幫手,老師經驗豐富, 會較全面知道DSE** 文 ...
升中三, 暫時都唔想煩老師住, 過多一兩年先

小鹿揀學校 發表於 21-8-10 10:54
好多老師, 包括補習社, 只是係咁剔剔剔,其實篇 ...
係, 我試過俾阿女有篇文俾個D出POST幫人補習的睇, 好多個都只係話佢幾好水準喎, 根本都無乜睇, 或者睇唔到有咩問題, 宜家搵到一個一睇就知有咩問題, 所以決定試下會唔會提昇到。

小鹿揀學校    發表於 21-8-10 13:09

小鹿揀學校 發表於 21-8-10 10:54
好多老師, 包括補習社, 只是係咁剔剔剔,其實篇 ...

冇錯, 剔剔剔...冇comment, 浪費時間又幫助不大,我仔算好彩, 呢科老師幾OK.
佢讀村校, 學校整體行寬鬆路線, 唔催谷, 中6 CHEM老師先來辭職, 加上呢2年疫情, 我地見唔多對路, 拿拿臨報左幾科補習, 睇返轉頭, 有啲錢係要洗既.

October. 發表於 21-8-10 13:58
冇錯, 剔剔剔...冇comment, 浪費時間又幫助不大,我仔算好彩, 呢科老師幾OK.
佢讀村校, 學校整體行寬鬆路線 ...
係其他po 見你仔的 DSE成績好好啊!
恭喜恭喜, 祝你仔入到A1心儀學系!

October.    發表於 21-8-10 15:07

gigayan 發表於 21-8-10 12:33
升中三, 暫時都唔想煩老師住, 過多一兩年先
升中三, 仲有大把時間進步, 精益求精.

kirstyau 發表於 21-8-9 15:58
有喎!我見有個幾個DGS 今年DSE出post幫人改文。英文5**/中文5**。
好似6,70蚊改一篇。
...

請問邊度睇到個post?

chelsea_ying 發表於 21-8-12 23:44
請問邊度睇到個post?

補習老師/家長/托兒配對(免費,非中介)/tutor/babysitting/ 課程推介

"FB group"

回覆樓主:

印象中,近期第二單~~~

九龍城教育中心女導師被捕 涉虛報公開試成績

https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20210813/s00001/1628847864351/%e4%b9%9d%e9%be%8d%e5%9f%8e%e6%95%99%e8%82%b2%e4%b8%ad%e5%bf%83%e5%a5%b3%e5%b0%8e%e5%b8%ab%e8%a2%ab%e6%8d%95-%e6%b6%89%e8%99%9b%e5%a0%b1%e5%85%ac%e9%96%8b%e8%a9%a6%e6%88%90%e7%b8%be|^|https://news.mingpao.com/ins/%e6 ... 6%e6%88%90%e7%b8%be

gigayan 發表於 21-8-10 12:37
係, 我試過俾阿女有篇文俾個D出POST幫人補習的睇, 好多個都只係話佢幾好水準喎, 根本都無乜睇, 或者睇唔到 ...

其實我點先知老師比嘅係咪堅係好? 我仔嗰個今年年頭開始補,網上揾嘅,話專補名校,批文都係剔剔剔,有幾隻字嘅comments, 同埋以DSE形式比分,老師一般比18-20, 有試個2次21,但我又唔識,唔知仔係咪真係可以有呢個分數?

S-Kwok 發表於 21-8-14 15:37
其實我點先知老師比嘅係咪堅係好? 我仔嗰個今年年頭開始補,網上揾嘅,話專補名校,批文都係剔剔剔,有幾 ...

我都係第一次搵私補,我都唔識,但我覺得最起碼,老師講得出佢篇文嘅問題,會同小朋友講一次,再話返俾小朋友知要點寫會好啲,唔係齋改文就完。
‹ 上一主題|下一主題