用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 自行閱讀
樓主: hellolulululu
go

自行閱讀 [複製鏈接]

freshrose 發表於 21-8-30 12:32
我仔係好細個就開始睇書, 佢而家3 歲, 最大的興趣係去公園同小朋友玩之外, 就係睇書

佢8-9 個月開始我就開 ...

你小朋友太叻了吧3歲自行閱讀

Raccch 發表於 21-8-30 11:57
回覆 freshrose 的帖子

我的小朋友兩個都係一早就開始日日睇書,但係睇得明幾多我唔敢講,5-6歲開始係我覺 ...

謝謝你的經驗,我慢慢等到佢5-6歲
希望佢會有所不同
想佢可以自行閱讀的大個大原因,就係可以不用我在,都可以自行學習
這樣事半功倍
但我會繼續耐心等待這一天

係呀我覺得伴讀都好緊要
我初頭覺得小朋友唔跟住讀
好似冇乜用

但係原來佢哋聽緊學緊

慢慢佢就會認得啲字
就算冇圖畫佢哋都可以認到啲字

其實伴讀, 您地會否要小朋友讀一句, 自己讀一句, 同指住讀?

littleduckduck 發表於 21-9-6 09:56
其實伴讀, 您地會否要小朋友讀一句, 自己讀一句, 同指住讀?

我最初係讀讀下會停, 問佢呢個係咩字, 一方面可以睇到佢係咪識, 另外就係睇下佢係咪聽緊我讀

之後, 認到多D 字後, 就我讀幾句, 佢讀一句

再之後, 就我讀一頁, 佢讀一頁咁

香港無英文語境,英文家長伴讀的作用係親子時間,真係比佢地學好英文該是要由物件延伸去英文連接左先。睇英文電視比起家長伴讀仲有用。

香港太多補習用親子伴讀/Phonics去 做生意,根本連Phonics同Reading To Children的作用同要有的Pre-Condition都無去理,一味去Sell,害左好多小朋友Phonics變唸口簧,無認字作用。

Phonics的原意係幫小朋友把Phoneme同Grapheme連上關係,向英語國家行得通係因小朋友未見字前係有Phoneme同字的Meanings的認知,平日聽的都是英文,學說的都是英文。

香港小朋友係要學Phonics,但不是現在的拔苗助長式。親子伴讀如係英文該看做親子Bonding的時間,不是學英文。其實從Bonding的角度同香港多數家庭的語境看,親子伴讀用廣東話仲好。

hellolulululu 發表於 21-7-14 08:54
請問大家的小朋友是如何開始自行閱讀?
我每天都伴讀,另外中英都有認字,英文學緊phonics,而家K1尾。
小 ...

其實小朋友幾歲可以開始閱讀架?

freshrose 發表於 21-8-30 11:31
我仔26個月已經認到200-300 個英文字, 而家岩岩3 歲已經可以自我閱讀,  講真去到5-6歲先讀已經有D 遲, 而家 ...

請問用什麼方法,可以令小朋友咁細個認到字

學前開始伴讀
整天追住我要書(家中有大量藏書,為培養佢閱讀而買)

K2頭因中文弱,擔心考小一出事
我暫停所有英文伴讀,佢自己揀老鼠記者英文版睇(之前無睇過),睇到哈哈大笑!

不停伴讀,等佢開竅!

sumyau1012 發表於 21-10-10 17:02
請問用什麼方法,可以令小朋友咁細個認到字

超大量的閱讀 (講緊高峰期一日係用3-4個鐘睇書), 其實最早我發現佢可以認到字大概係19 個月,  但我地同佢伴讀果時, 佢聽到一D 字, 佢可以係另一本書搵返同一個字出黎

至於A-Z 係聽ABC SONG 識

freshrose 發表於 21-10-15 14:19
超大量的閱讀 (講緊高峰期一日係用3-4個鐘睇書), 其實最早我發現佢可以認到字大概係19 個月,  但我地同佢 ...

需唔需要刻意指住啲字讀,閱讀嘅書係咪字要比較少,而且需要大字

sumyau1012 發表於 21-10-16 12:23
需唔需要刻意指住啲字讀,閱讀嘅書係咪字要比較少,而且需要大字

我地有指住d字讀,最初佢唔明架(歲幾果時),但後來買左一套baby all d機關書,我仔就開始好有興趣,日日係咁玩/睇/讀

我地返左工佢就拎住枝點讀筆自己讀。最初最好一頁纸一行字,易d理解嘛,慢慢就可以睇一頁多行字,我仔而家3歲,全頁都係字佢都ok,最緊要揀多佢有興趣的書俾佢睇,同埋睇少d YouTube /電視對閱讀好有幫助

freshrose 發表於 21-10-16 15:35
我地有指住d字讀,最初佢唔明架(歲幾果時),但後來買左一套baby all d機關書,我仔就開始好有興趣,日日係 ...

有無幫助學認字初級書介紹,謝謝

sumyau1012 發表於 21-10-19 15:03
有無幫助學認字初級書介紹,謝謝
唔知你小朋友幾多歲, 但好多人都會用OXFORD READING TREE , 我小朋友幼稚園都係用呢SET 書
另外, 我有買saalin 220 sight words , 係最常見的220 個英文字 , 基本上學識左已經有能力去讀下D 好簡單的書

仲有, 學習語言唔好只係局限係閱讀, 其實可以好生活化, 例如出街見到D notice/ warnings / 甚至路牌都可以教佢認, 去到超級市場又可以教佢唔同既野d 英文係點讀, 久而久之佢地就會吸收好多

hellolulululu 發表於 21-7-14 08:54
請問大家的小朋友是如何開始自行閱讀?
我每天都伴讀,另外中英都有認字,英文學緊phonics,而家K1尾。
小 ...

K1尾唔會太早,閱讀真係要由好細個就開始陪養。
之前我仔幾個月我已經買定左好多點讀書同筆,機關書,但真正同佢一齊點讀到都要歲幾,2歲前佢已經好中意自己點讀,一點就點10幾20本,佢點點埋埋有日拎住疊字卡問佢(果陣2歲),佢已經認到讀得出好多生字。我覺得點讀筆好有用(to我),重點係都自知發音好一般,點讀筆音準都會好過自己少少。有d朋友話冇用因為佢小朋友只會掉支筆,唔會點讀,所以可能都因人而異,每個小朋友喜好都唔同。

因為點讀筆,2歲幾已經認到晒A-Z,同埋可能點讀筆有趣d,佢會開始中意自己睇書。

依家我仔3歲幾,我其實都仲摸索緊點教(語文/閱讀)方面好d, 因為除左英文,覺得中文同普通話都係時候要搞,幾樣同時搞,我都覺得自己未handle得好好……

yinyeon 發表於 21-10-21 14:01
K1尾唔會太早,閱讀真係要由好細個就開始陪養。
之前我仔幾個月我已經買定左好多點讀書同筆,機關書,但真 ...

謝謝你的意見,哈哈,這個post到現在幾個月

中間我有努力認讀中英文字
女女英文比中文好
我會繼續努力

點讀筆我女女唔會用,佢只喜歡我伴讀,我只好靜待佢開始自行閱讀的一天到來

大家一齊努力

zaba    發表於 21-10-22 11:28

freshrose 發表於 21-10-19 17:55
唔知你小朋友幾多歲, 但好多人都會用OXFORD READING TREE , 我小朋友幼稚園都係用呢SET 書
另外, 我有買saa ...

謝謝你分享,我本身有ort 書,試睇返兩本level one,發現我小朋友講一講可以記到一半字,想問saalin 220 sight words一齊用比較好嗎?

sumyau1012 發表於 21-10-23 00:32
謝謝你分享,我本身有ort 書,試睇返兩本level one,發現我小朋友講一講可以記到一半字,想問saalin 220 si ...
saalin 220 係字卡,我覺得可以同閱讀一齊進行
果d字好淺亦係最常用到的英文字,學識左對佢自行閱讀有好大幫助

另外,你亦都可以考慮俾小朋友上phonics class , 對拼讀好有,愈細上愈好

freshrose 發表於 21-10-25 09:05
saalin 220 係字卡,我覺得可以同閱讀一齊進行
果d字好淺亦係最常用到的英文字,學識左對佢自行閱讀有好大 ...

謝謝分享

freshrose 發表於 21-8-30 11:31
我仔26個月已經認到200-300 個英文字, 而家岩岩3 歲已經可以自我閱讀,  講真去到5-6歲先讀已經有D 遲, 而家 ...

請問你有比小朋友出去學拼音?

我小朋友3歲半,ort自己可以睇到lv5 左右,伴讀緊lv7,平時出街見到d英文字基本都讀到,而家諗緊有無需要出去學拼音?
‹ 上一主題|下一主題