用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家:循道中學(油尖旺區)
樓主: mountains
go

請教大家:循道中學(油尖旺區)  

mcl203 發表於 21-7-15 15:10
唔想收border line嘅B1,定border line嘅B2 ?~~~

估計B1尾b2頭,有時近b2派了b1。

conniewktang 發表於 21-7-15 15:12
估計B1尾b2頭,有時近b2派了b1。

咁直情係唔想收自己學生啦~~~

conniewktang 發表於 21-7-14 23:27
循中斷龍後,我覺得會慢慢恢復當年的佳績,以前試過一屆超多人入醫科,好似多個十個,現在全部都是醫生了 ...

平實而論,是否能恢復當年住績是需要配合天時地利人和,不過我也認為整體成績有上調的能力,但升幅不敢估算,因為油尖旺區人氣學校太多,而循中一向平實。

樓上講到這所學校很有愛心,或者我在這方面具體形容一下,因為在香港教育體內有很多老師還是對學生很有愛,不過師生是否夾或配合到就要睇緣份,而循中不只是個別老師有愛,而是辦學風格,或許這是因為辦學團體背景關係,因為與循中有密切關係的循道衛理有自己的青少年中心,背後有一班專門照顧青少年心智發展的幕後做支援,所以在青少年的成長課做得很到位。因為辦學團體背景,即使不會常常把宗教信仰掛在口邊,但日常內容仍是著重心靈成長的一所學校。

記得開學禮,學校用了一個日本人生馬拉松廣告去勉勵同學們:很多人認為人生是一場很長的馬拉松,要不斷努力向終點跑。這個比喻只說對了一半,對的是人生要不斷為自己目標努力,不正確的是人生並不是只有一個目標,而是大家不需要持著相同的目標成長,每一個人的能力、興趣是不同,這一個世界這麼精彩亦是因為有不同的人生活在一起,學校勉勵同學在中學階段努力發掘自己和發揮自己。而日常的成長課亦是配合這個方向啟發同學去追尋自己。(這一個短片對我也有很大啟發所以印象特別深刻,有興趣的可以到 YouTube 搜尋此片,輸入「日本馬拉松 廣告」就會搵到)

對成績好的同學,循中的施資及背後的支援是非常足夠,所以早一兩年除了有人入醫科,亦有人去劍橋或其他出名的海外學校留學。學校對其他成績的學生仍會悉心教導,我見有其他 post 申訴其他學校沒有開辦 APL,循中一直都有開辦此類課程,這正反映循中能廣闊照顧不同需要的學生,這就是學校有愛的地方,而不是單單指個別老師用心教學咁簡單。

see's 發表於 21-7-15 15:18
平實而論,是否能恢復當年住績是需要配合天時地利人和,不過我也認為整體成績有上調的能力,但升幅不敢估 ...

但現實係已經做咗脫直既動作~~~

see's 發表於 21-7-15 15:18
平實而論,是否能恢復當年住績是需要配合天時地利人和,不過我也認為整體成績有上調的能力,但升幅不敢估 ...

循中學生都很純樸,畢業生做專業人士也不少,學生品行佳,師生關係又好,畢業生仍與老師保持聯絡,而且還很愛循道,可想而知,學校真心做教育,真的循循善誘。

mcl203 發表於 21-7-15 15:21
但現實係已經做咗脫直既動作~~~

祝福每一位找到心目中的學校 :)

see's 發表於 21-7-15 15:44
我並不是學校的內部人員,我不清楚我估計的與學校真實的想法有沒有不同,我分享一下我的理解。

香港現時 ...

直屬,小學部嘅學生係叫所謂親生仔女,佢哋係由近乎由自己一手湊大至小六~~~

擇優而取係現實,脫直係完全辦學團體嘅行為,香港仲有好多間直小/中的,不少仍然係視為親生仔女,甚至全用/部份用自行位去接收呢班親生子女,當中更可能係B2生。當中仲有坊評B1A中學~~~

除非你認為佢哋小學部係出咗好多頂尖學生,脫直係因為讓一些B2/3生能夠入讀,大愛嘅決定~~~

JojoDad    發表於 22-2-3 14:29

回覆樓主:

唔好搞錯現行教育政策,係唔標簽中學,即係中學唔分banding,令不同水平嘅學生有平等機會入讀,所以學生有banding而唔可以公開。不論你認為政策對與否,而唔係甚麼分流,只分英中 和 中中~~~

mcl203 發表於 21-7-15 16:00
唔好搞錯現行教育政策,係唔標簽中學,即係中學唔分banding,令不同水平嘅學生有平等機會入讀,所以學生有b ...

要明白,一間津貼英中要收一定%的b1生才叫英中,否則英中有中文班已變成近B2中學。循中是香港最後一間補助學校,之前一向收b1AB, 要它收b2生直上的循小生,絕對會影響成績,循中係唔會有b3。

mcl203 發表於 21-7-15 16:00
唔好搞錯現行教育政策,係唔標簽中學,即係中學唔分banding,令不同水平嘅學生有平等機會入讀,所以學生有b ...

小學校長在升中一派位時是知道每個banding有幾多學生,所以中學是有banding的!我自己教b1英中, 知道學校intake是全b1的(中學會知道)。

Arabellahk    發表於 22-1-23 10:09

conniewktang 發表於 21-7-15 18:10
要明白,一間津貼英中要收一定%的b1生才叫英中,否則英中有中文班已變成近B2中學。循中是香港最後一間補 ...

同其他直中有乜分別?~~~

所有直屬津小都無得揀學生,都係咁由小一教上去小六,又好希望佢哋去直中嘅中一,人哋得,又點解自己唔得?自己有問題,就放佢哋出公海?

其實我係絕對明,呢啲就係現實。忽然見到関愛論,一時感觸啫,你啲子女佢哋企晒係街喎,而你就係入面弘揚関愛~~~

JojoDad    發表於 22-2-3 14:31

回覆樓主:

関愛論,自己見過嘅一個真實事例:
有位學生因某些原因,小學中段離校。離校前校長同家長講,有需要返嚟搵我,我哋一定收返佢,仲刻意安排自己同小朋友見面,開解佢離別心情。一年後,呢位家長電郵學校,有須要求學位,一個中頭後,校長會議完畢,即覆電郵,明言學校已經收返呢位學生,無須任何面試,亦無詢問學業近況。一個月後見面,校長話唔係我哋優待你,呢個係學校基制,你派得入嚟就有權讀足6年先走,呢個係你小朋友嘅權利,就算佢中途離開過。

関愛,行為上表達就可以,未必須要宣揚我真係好愛你哋㗎~~~

升中,受限於基制,佢哋會出自行位收部份校評第三組別學生,照顧自己親生子女,行為上已經顯示咗。學校中學部係坊評1A,佢哋又唔使兼顧業績?~~~

JojoDad    發表於 22-1-12 15:33

mcl203 發表於 21-7-15 18:38

同其他直中有乜分別?~~~

中學分banding就係要因材施教,如同一間學校乜band都有,教學難度非常高,效能亦低。不是行內人不會明白!

Arabellahk    發表於 22-1-23 10:10

conniewktang 發表於 21-7-15 19:24
中學分banding就係要因材施教,如同一間學校乜band都有,教學難度非常高,效能亦低。不是行內人不會明白! ...

你雖然係老師,似乎你仲未解釋到當中分別。B1A中學嘅B2生易教啲,循中嘅B2生無得教?

我諗,你先要令啲非専業家長,如我,要明白和認同。人哋B1A中學,大條道理唔收都收返部份呀。仲要勿忘,佢哋小學部學生係自己教出嚟㗎,唔係他校送贈嘅~~~

mcl203 發表於 21-7-15 19:08
関愛論,自己見過嘅一個真實事例:
有位學生因某些原因,小學中段離校。離校前校長同家長講,有需要返嚟搵 ...

果啲係有條件咁收b3學生,但學生體藝超班,放到最後一班,不理成績,只操體藝,為校拿獎的拿獎機器,你唔係咁天真以為咁關照班小學龍校b3生呀?!你以為只要是親生仔,龍校中學連b3都盡收咁偉大?!

Arabellahk    發表於 22-1-23 10:11

mountains 發表於 21-7-14 14:05
是第一志願。因為當時呈二失手了,有朋友推介循中,所以保守一點揀了。
...
多謝分享, 我仔升小六.  我哋都有師兄師姐講band1第一志願都有人入唔到循道, 我都唔知真唔真, 其實我都有少少擔心都唔知點樣揀學校喇.

conniewktang 發表於 21-7-15 19:29
果啲係有條件咁收b3學生,但學生體藝超班,放到最後一班,不理成績,只操體藝,為校拿獎的拿獎機器,你唔 ...

似乎天真嘅係?我見咗佢哋6年,同小朋友一齊長大,你清楚過我?~~~

mcl203 發表於 21-7-15 19:28

你雖然係老師,似乎你仲未解釋到當中分別。B1A中學嘅B2生易 ...

小學同中學是分開校長,分開管理,老師也不同。循小教得如何,為何要中學部埋單執手尾?英華書院咪一樣脫龍!

conniewktang 發表於 21-7-15 19:32
小學同中學是分開校長,分開管理,老師也不同。循小教得如何,為何要中學部埋單執手尾?英華書院咪一樣脫 ...

先解釋下,LS, MCS, SJ, Marymount,等等,佢哋同一個校長?同一辦學團體就係~~~

mcl203 發表於 21-7-15 19:35
先解釋下,LS, MCS, SJ, Marymount,等等,佢哋同一個校長?同一辦學團體就係~~~
...

既然咁喜歡龍校,學生可以選其他小學㗎。總之我贊成九龍循道同英華書院脫龍,再爭論也沒有意思!不會再回應!