用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家:循道中學(油尖旺區)
go

請教大家:循道中學(油尖旺區)  

小朋友派到循道中學,不是循小學生,想請教一下呢間中學的各方面如何,謝謝!(emoji)

是一間平實低調的學校,學校的資訊是公開的,可以到校網了解!

see's 發表於 21-7-13 23:40
是一間平實低調的學校,學校的資訊是公開的,可以到校網了解!

明白,謝謝你!

mountains 發表於 21-7-13 21:11
小朋友派到循道中學,不是循小學生,想請教一下呢間中學的各方面如何,謝謝!(emoji)
...

2019年去過簡介會, 個人感覺是一間用心教育的中學, 我和我小朋友是鍾意的。

利申: 不是用家, 我2個已中學了
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-7-14 08:31
2019年去過簡介會, 個人感覺是一間用心教育的中學, 我和我小朋友是鍾意的。

利申: 不是用家, 我2個已中學 ...

明白,謝謝你!

mountains 發表於 21-7-13 21:11
...

校風好,英文同數理都幾叻,老師用心教學,有愛的學校。

conniewktang 發表於 21-7-14 11:15
校風好,英文叻,老師用心教學,有愛的學校。

明白,謝謝你!

可以分享一下係第幾志願嗎, 同埋介唔介意講一下點解之前好似冇了解過嘅

Sad2020 發表於 21-7-14 13:07
可以分享一下係第幾志願嗎, 同埋介唔介意講一下點解之前好似冇了解過嘅

是第一志願。因為當時呈二失手了,有朋友推介循中,所以保守一點揀了。

mountains 發表於 21-7-14 14:05
是第一志願。因為當時呈二失手了,有朋友推介循中,所以保守一點揀了。
...

你可能有少少誤會,你呈二失手都仍然係 band 1內,所以你抽入循中。如果你呈二失手而導致跌落 band 2 ,理論上你應該抽唔入。所以,今年抽循中不算是保守的策略,因為今年一條龍尚未斬斷,學位比其他學校仍算是少。以上年為例,band 1 喺乙一係入唔哂㗎!

see's 發表於 21-7-14 19:23
你可能有少少誤會,你呈二失手都仍然係 band 1內,所以你抽入循中。如果你呈二失手而導致跌落 band 2 ,理 ...

那循中是屬於Band 1 學校嗎?(emoji)

mountains 發表於 21-7-14 19:26
那循中是屬於Band 1 學校嗎?(emoji)

學校沒有 banding,只有學生有 banding 用來抽獎用。坊間所謂 Band 1 學校其實係用咗 DSE 成績和一些機構的主觀因素去衡量。簡單來講,循中是英中,用坊間大眾眼光去睇是 Band 1 。讀書是靠自己,而學校老師用心教學 :)

see's 發表於 21-7-14 19:40
學校沒有 banding,只有學生有 banding 用來抽獎用。坊間所謂 Band 1 學校其實係用咗 DSE 成績和一些機構 ...

很同意你的意見。謝謝你!

see's 發表於 21-7-14 19:40
學校沒有 banding,只有學生有 banding 用來抽獎用。坊間所謂 Band 1 學校其實係用咗 DSE 成績和一些機構 ...

循中斷龍後,我覺得會慢慢恢復當年的佳績,以前試過一屆超多人入醫科,好似多個十個,現在全部都是醫生了。

conniewktang 發表於 21-7-14 23:27
循中斷龍後,我覺得會慢慢恢復當年的佳績,以前試過一屆超多人入醫科,好似多個十個,現在全部都是醫生了 ...

那麼應該超過十多年了,那時不是也是一條龍嗎?

mountains 發表於 21-7-15 08:34
那麼應該超過十多年了,那時不是也是一條龍嗎?

循小明顯intake差了,因此中學不想接受太多循小學生,斷了龍,唔再想收border line 的b1/b2生。

conniewktang 發表於 21-7-15 08:57

循小明顯intake差了,因此中學不想接受太多循小學生, ...

小學有了世襲收生制度,小學生的程度難以控制。

是很好的學校

我有認識的朋友讀過

現在大多數都XX師

加油

Tiffanymc 發表於 21-7-15 10:35
是很好的學校

我有認識的朋友讀過

明白,謝謝你!

conniewktang 發表於 21-7-15 08:57

循小明顯intake差了,因此中學不想接受太多循小學生, ...

唔想收border line嘅B1,定border line嘅B2 ?~~~