用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文死亡之科
樓主: Chunyan
go

中文死亡之科

Chunyan 發表於 21-7-13 09:57
仔升中四, 本來這年齡我作家長都不用我再管他如何讀書, 可能一開始上高中, 真的有點擔心, 他中文真的很弱,  ...

到左高中階段, 建議用睇書既時間去補習, 我仔今年考DSE ,由細到大一本英文書都未自動睇過(學校老師指定睇既唔算) , DSE英文作文竟然取到5**, 英文科都有5*,  佢成個中小學都沒補過英文, 係臨到考DSE前去上過鷄精班,鷄精班幫到佢, 佢自己都話5**靠技巧.
我仔唔係讀咩名校,普通英中, 屋企冇語境.
中、英文同一道理, DSE中文唔會難過英文, 今年英文成績係差過中文的.

October. 發表於 21-7-26 16:52
到左高中階段, 建議用睇書既時間去補習, 我仔今年考DSE ,由細到大一本英文書都未自動睇過(學校老師指定睇 ...

你仔英文真係叻 ,咁即係完全靠天資上堂聽書吸收? 我仔升中四,佢啲英文由小學開始已經令我非常頭痛,補習社補習老師換個起碼十個, 佢又係唔睇英文書及節目,令我非常頭痛

mimiho20002000 發表於 21-7-26 20:17
你仔英文真係叻  ,咁即係完全靠天資上堂聽書吸收? 我仔升中四,佢啲英文由小學開始已經令我非常頭 ...

我仔英文能力係咪真叻,我又唔知,不過一路考試都幾叻,DSE成績算係反應佢能力既其中一個指標吧,DSE前佢去考<南華早報>出既MOCK EXAM, 作文都5**, 英文全科5*, 同DSE成績一致 。
相信佢上堂都專心聽書既,佢係唔中意睇書本以外既書,平時溫書幾勤力, 勤力都好重要。
問左佢英作高分有乜秘訣,佢話1)文章要有內容 ;2)記大量艱深既英文生字,寫文時盡量攞出來用;3)要識得運用複雜句式來寫野。

ahnew    發表於 21-8-10 12:24

October. 發表於 21-7-26 22:38
我仔英文能力係咪真叻,我又唔知,不過一路考試都幾叻,DSE成績算係反應佢能力既其中一個指標吧, ...

謝分享!會將心得話畀仔聽  

October.    發表於 21-7-27 10:26

October. 發表於 21-7-26 22:38
我仔英文能力係咪真叻,我又唔知,不過一路考試都幾叻,DSE成績算係反應佢能力既其中一個指標吧, ...

你囝本身應該英文底子唔錯去啲鷄精班衝到 5**(emoji)
我好同意去到高中階段去補習有用過睇書,講到尾,掌握考試嘅玩法係事半功倍。

October.    發表於 21-8-9 12:31