用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 機械工程科大vs城大
go

機械工程科大vs城大

阿仔讀左2年hd, 今年non-jupas入返大學, 有科大及城大嘅offer, 科大由year 2讀起,而城大可以由year 3開始讀,讀少一年。
想問問大家如何選擇?
但阿仔就情有獨鍾喜歡科大,2年前入唔到,而家入到就諗都唔諗就想讀,科大好chur….擔心佢讀唔黎!

Moliz 發表於 21-7-13 08:41
阿仔讀左2年hd, 今年non-jupas入返大學, 有科大及城大嘅offer, 科大由year 2讀起,而城大可以由year 3開始 ...

科大讀書出名 Chur .唔知你囝囝當年咩原因要讀 HD ,成績唔夠分入定炒咗某啲科,入科大就要預咗同啲勁人一齊讀,由其讀工程科一啲都唔容易。科大要爭 First Hon 畢業亦有一定難度,反而 City 會易啲,叫佢自己要考慮清楚。

阿仔讀左2年hd, 今年non-jupas入返大學, 有科大及城大嘅offer, 科大由year 2讀起,而城大可以由year 3開始 ...
我細囝有類似情況.選了year 3.
早d畢業, 可以用來讀master.

如果成績好, 一樣可以讀科大/港大master degree.

不過,如果唔諗住讀master.
攞科大degree, 比CityU 有吸引力d.

正如上面講, CityU 攞 1st honour/2nd honour 容易d,
睇你點考慮.

回覆樓主:

阿仔當年係炒左中文,DSE分數亦唔高,所以入唔到。佢都係咁講,攞科大degree會比較有競爭力,而且讀書氣氛會好d。

Anyway, 多謝大家比意見。

Moliz 發表於 21-7-14 08:30
阿仔當年係炒左中文,DSE分數亦唔高,所以入唔到。佢都係咁講,攞科大degree會比較有競爭力,而且讀書氣氛 ...

大學又唔同中學,讀書好個人,唔會因為一大班人讀書氣氛而受好大影響,反而要考慮會好忙好 chur ,有機會令自己透不過氣。
須說科大名氣較好,但如果最终以 2 nd low or third Hon 畢業,就情願讀  City 1st Hon 畢業好過。 如果成績本身唔係好強真係自己要考慮清楚,當然最終睇你囝囝係咪一個好有鬥志, 遇強越強嘅人。Good Luck

同兩位網友既睇法相同,如果係我小朋友,我會叫佢讀城大,認真讀好佢,攞個一級榮譽畢業,然後去科大讀碩士。

王家爸爸 發表於 21-7-14 12:21
同兩位網友既睇法相同,如果係我小朋友,我會叫佢讀城大,認真讀好佢,攞個一級榮譽畢業,然後去科大讀碩士 ...
是的,現今社會,是終身學習,
特別是專業工作。

回覆樓主:

如果小朋友爆 GPA 升讀大學,即係有能力有信心,我會支持佢讀情有獨鍾嘅大學。阿仔有師兄 DSE 成績一般,Asso GPA 4.3,遇著自己鍾意讀嘅科,可能得心應手。

請問係邊間讀mechanic eng hd thanks