用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW  

SnKmummy 發表於 21-7-15 23:13
純好奇,SJPS入得QC嘅,可能成績都系級10內,咁D人點解唔考SPCC? 斷估top10入SPCC應該唔系難事??有冇人會 ...

都話咗SJPS可以係統一放棄直屬位靠抽,係有機會入QC,其他兩間並非位處灣仔網。只係,你會唔會咁做~~~

又咁估,級10又未必一定入SPCC喎,尤其是早三兩年前,佢哋係每間執啲嘅收生傾向~~~

純好奇,SJPS入得QC嘅,可能成績都系級10內,咁D人點解唔考SPCC? 斷估top10入SPCC應該唔系難事??有冇人會 ...
呢度主流意見係睇成積為先,但身邊好多家長箸眼點唔同,根本唔係care果d昇大學%小小差異,特別想讀男校,點會考SPCC

cantona2001 發表於 21-7-16 01:00
校舍大細,可以同男仔放電空間無直接關係,一間超大校園但唔俾小息時亂走,一間有個操場仔但俾d仔亂走玩捉 ...
放電唔一定要跑同亂走,空間大d,PE堂或小息時,走動範圍都可以多d。空間細,小息時,男仔郁多一吓走多一步,身邊已經係同學,都好易發生碰撞而有意外,所以學校需要管得更嚴,變成學生活動時有更多限制。不過我嗰位都係一樣在細空間的學校裡成長的。

可能唔想交學費

可能有另外幾個入spcc

何以得出唔考的結論?無offer不等於無考到吧!

spcc每年約收100外校生,男女除一半即男仔約50人。如果st joe頭十都收哂你認為有可能嗎?

manmonster 發表於 21-7-13 11:14
每間學校總有利弊,就算曾於同一學校就讀,不同時期或際遇亦影響到不同小朋友的學習和校園經歷。作為家長, ...

其實獎學金,你係可以reject唔要㗎,所以可能唔會咁宣揚公布,因為你要再,獎學金,學校預期你會要去中學啦!屋企有錢啲,都可能想去其他中學試吓㗎!

今年DSE成績:

YW-SPB-St Joe

黃大力 發表於 21-7-22 10:03
今年DSE成績:

YW is the best?

今年DSE成績:

請問邊度睇到YW同st joe 成績?

今年DSE成績:

SPC overall 5+>50%, and some top students choose iAL.How about YW?

73662710 發表於 21-7-22 10:29
SPC overall 5+>50%, and some top students choose iAL.How about YW?
SPC 今年overall 5+好勁,反而St Joe 麻麻,YW 未出不過我估會高過上年,所以我估 overall 計SPC > YW = St Joe

回覆樓主:

或許要等到speech day 才有更多資料。

其實沒有一間是最好,反正6年間變化可以好大,揀一間最合適小朋友的就是最好的選擇

Andrewpapa0513 發表於 21-7-22 13:18
SPC 今年overall 5+好勁,反而St Joe 麻麻,YW 未出不過我估會高過上年,所以我估 overall 計SPC > YW = St ...

你攞間12年揀入既直資同12年津校比較,對等嗎?st joe近年前列,仲要唔少人離場,係可離場,反之spc離場率是?

都啱架,其實津校和直資真的有點不同,家長都要睇下自己buy 邊一套。成績只是其中一個指標。至於離唔離場就真係有不同原因。有些是外國升學,也有些是插去更好的中學,也有些是其他原因,又難講d嘅

回覆 PTL_L 的帖子

只是提出今年數據作比較而已,冇其他意思,三間也是好學校。再者,此三校的vs topic 也不是我開的

Andrewpapa0513 發表於 21-7-22 13:52
回覆 PTL_L 的帖子

只是提出今年數據作比較而已,冇其他意思,三間也是好學校。再者,此三校的vs topic 也 ...

年年中學版都將所有津直私學校嘅dse成績列表比較嘅,呢個係2020

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

今年2021嘅列表就嚟出啦 真係辛苦晒啲大大

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&extra=page%3D1

73662710 發表於 21-7-22 10:29

今年英華一個狀元二個榜眼,其他二間如何?

我會認為SPC=YW>SJC
YW親生仔出嚟,發力啦.
前兩者選近個間.
SJPS band1率唔知有冇50%,君子不立危牆之下.
小學好多嘢想做,唔想鬥名次.

回覆樓主:

比較十二年後DSE成績,三年一小變,五年一大變,不如比較六年後邊間穩上中學,鄧鏡波中學唔太适合我小朋友.