用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW  

SnKmummy 發表於 21-7-13 14:03
可能我對SPB瞭解唔夠多,我見坊間各類課外活動,SPB參與嘅似乎唔多。平日聽返黎嘅,對SPB印象限於DSE/IAL ...

一條龍學校,我會睇佢哋中學部。

SPB成績方面,相信唔需要多講。如有留意校際音樂節,及學界運動 (HKSSF),你會發現佢哋相當強。

SnKmummy 發表於 21-7-13 08:00
以上三間男校,請問大家會點揀? 小朋友有玩開奧數,朗誦,學緊游水,學術算好,但唔主動。

補充: 冇細佬 ...

住港島區揀 St Joe, 如住近 YW會揀 YW,  DSE 成績高底年年不一樣!你可以問下住港島區街坊有幾渴望入St Joe多於SPB

如果錢不是關係,我會選擇spc, 寧買當頭起!

73662710 發表於 21-7-14 07:50

請問寧買當頭起係指咩?謝謝

73662710 發表於 21-7-14 07:50

即另外嗰兩間係「當頭跌」嗎?

回覆 SnKmummy 的帖子

詳情唔方便公開講,以免引發爭論。但有一件事實可以講,我識歷年來成功叩入SJPS嘅學生大部份都會有YW, SPB, St Stephen, VSA..etc呢類型嘅龍校offer,有冇細佬跟尾都有。SJC成績冇以前咁輝煌嘅原因主要係因為小學轉咗全日制,少咗畢業生,間接少咗B1生入SJC但同時令到大部份SJPS學生可以直升(B3除外)。而且樓上而經有人講咗,成績方面,相信與否都好,SJC同SPB都一樣係要靠S1外來生補充兵源。

回覆 SnKmummy 的帖子

奧數同游水都係SJPS嘅專長,相信所屬港島區校際網應該無咩對手,其他運動可以上網check下歷年成績,不難發現運動強校嘅標準。但最主要係經過呢幾年香港嘅情況,更加令我慶幸選擇咗一間免費嘅英小,至少佢考過嘅外國中學入學試,數學同reasoning 都可以得心應手。

回覆樓主:

同意,當年我都有YW SPB ,最後都係叩門,仔仔讀得開心,有歸屬感,疫情期間,網課、課外活動等等都好足夠,更覺得冇揀錯

如果這三間,或者又可以用另一角度諗,假設如到中學時,有機會的話,你會點跳?
如讀YWPS, 跳去SJC or SPC? 我知有YWPS學生會跳去SJC, 但就無SJCPS 學生跳去YWC。
如讀SJCPS, 跳去YWC or SPC?
如讀SPCPS, 跳去SJC or YWC?

如要望到中學,SPC有A Level,都係比SJC or YWC 多一個選擇。

ysnmama 發表於 21-7-14 09:54
如果這三間,或者又可以用另一角度諗,假設如到中學時,有機會的話,你會點跳?
如讀YWPS, 跳去SJC or SPC? ...

樓主提出另一個可能嘅目標QC,SJPS 1仔生肯放棄乙1直中,跳出公海搏QC,機會係有50%。所以話另外二間係做唔到呢個跳嘅行為~~~

其實St joe仔唔會乙部搏QC,入得QC都應該係自行入

mcl203 發表於 21-7-14 10:16
樓主提出另一個可能嘅目標QC,SJPS 1仔生肯放棄乙1直中,跳出公海搏QC,機會係有50%。所以話另外二間係做 ...
傳統之下,夠膽去搏經公海入皇仁的學生,我 "估" 真係無。經自行入就點都有幾個。

ysnmama 發表於 21-7-14 10:48
傳統之下,夠膽去搏經公海入皇仁的學生,我 "估" 真係無。經自行入就點都有幾個。 ...

好似有喎。近年家長心態已經12年概念有D改變~~~

mcl203 發表於 21-7-14 10:54
好似有喎。近年家長心態已經12年概念有D改變~~~
如果係我,真係又未必關12年的事,係怕一個不留神,唔好彩唔入皇仁,但最後又叩唔番入中學部。

SnKmummy 發表於 21-7-13 08:00
以上三間男校,請問大家會點揀? 小朋友有玩開奧數,朗誦,學緊游水,學術算好,但唔主動。

補充: 冇細佬 ...

Spb今年出左甘ib狀元,將來有機會開 ib課程,睇下樓主想吾想向尼個方法行~其實都係spb vs stj二間比較!我自己就鐘情 stj

如果有例子開創了先河,可能後人會敢搏

ysnmama 發表於 21-7-14 10:58
如果係我,真係又未必關12年的事,係怕一個不留神,唔好彩唔入皇仁,但最後又叩唔番入中學部。 ...

也對,以前RCPS都唔敢撲出街啦,宜家~~~

其實同時有這三個選擇,應該係手執 SPB YW 再叩 SJ?叩到還想心思熟慮,因為早前考不入 SPCC 同 DBS?依家又叩唔到 LS?
不如祝福小朋友 wait 入終極心儀之選。

mcl203 發表於 21-7-14 11:01
也對,以前RCPS都唔敢撲出街啦,宜家~~~
如果這間的話,我又敢搏去公海喎,因為真係唔想。。。。。