用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

以上三間男校,請問大家會點揀? 小朋友有玩開奧數,朗誦,學緊游水,學術算好,但唔主動。

補充: 冇細佬,希望小朋友多元發展,將來出社會有競爭力
   35    0    0    0

不如樓主諗喜歡那間中學

用中學計,暫時嚟睇,應該係
SPB > SJ > YW

當然,如諗埋學費及有細佬,則
SJ > SPB > YW

lskstephen 發表於 21-7-13 08:14
不如樓主諗喜歡那間中學

用中學計,暫時嚟睇,應該係

冇細佬,學費會係考慮點之一,但唔係最重要。唔知各校有冇各自特別之處,主要適合邊類學生? 教學模式、升學壓力、朋輩關係等等,分別如何?

SnKmummy 發表於 21-7-13 08:23
冇細佬,學費會係考慮點之一,但唔係最重要。唔知各校有冇各自特別之處,主要適合邊類學生? 教學模式、升 ...

一般而言:
1. SJ 相對活躍好動,英強中弱
2. SPB 相對文靜,中英會平衡D
3. YW 小學強,有男拔影子

升學:
1. SJ 係直屬,絕大部同學上  SJC
2. SPB 雖講直屬,但成績附合基本要求及最重要 conduct 好,就可去 SPC
3. YW 基本上係一條龍

所有 top 男校嘅 brotherhood 都強

樓主自己有乜考慮?小朋友升幾多年級?

回覆 SnKmummy 的帖子

I prefer SPB

回覆樓主:

龍一定諗埋中學成績,SPB

回覆樓主:

如果想小朋友多元發展,第日出黎社會有競爭力呢

daijuju 發表於 21-7-13 09:38
龍一定諗埋中學成績,SPB

其實中學成績只係我睇嘅一個方面,我覺得成績除咗靠學校,更加靠小朋友同家長。所以我想睇埋其他方面~

SnKmummy 發表於 21-7-13 10:00
其實中學成績只係我睇嘅一個方面,我覺得成績除咗靠學校,更加靠小朋友同家長。所以我想睇埋其他方面~
...

讀書從來係夠自己,學校、家庭係輔助。而家培育小朋友再唔係「萬般旨下品唯有讀書高」除讀書外,全人發展好重要,學校幫忙裝備好出社會,會事半功倍。我揀st Joseph.

St Joe 指灣仔聖若瑟小學嗎?如是,St Joe > SPB = YW。

回覆樓主:

以成績計,Spb
以課外活動計,YW

PTL_L 發表於 21-7-13 10:28
讀書從來係夠自己,學校、家庭係輔助。而家培育小朋友再唔係「萬般旨下品唯有讀書高」除讀書外,全人發展 ...

請問可以再講多少少揀SJ理由嗎?SJ系咪學術+非學術較balanced?謝謝!

SnKmummy 發表於 21-7-13 10:38
請問可以再講多少少揀SJ理由嗎?SJ系咪學術+非學術較balanced?謝謝!
你有時間可以搵返上次校長段訪問睇下,SJPS的大方向,有幾多運動是D1或有獎項。

PTL_L 發表於 21-7-13 10:42
你有時間可以搵返上次校長段訪問睇下,SJPS的大方向,有幾多運動是D1或有獎項。 ...

多謝,請問你係SJ在讀生嗎?

manmonster 發表於 21-7-13 10:34
St Joe 指灣仔聖若瑟小學嗎?如是,St Joe > SPB = YW。

可否講下原因,thanks

...

直資資源會多些

每間學校總有利弊,就算曾於同一學校就讀,不同時期或際遇亦影響到不同小朋友的學習和校園經歷。作為家長,倘手執以上學額,定必為兒子求學付出很多。我相信你心中已有意向,只是上來問多句,擔心自己有甚麼細節位未考慮到。
長久以來,不少家長見到英文著迷。聖若瑟小學以英文為教學語言,又所謂「免費」。至今仍好像預留約有90個中學學額予小學。雖則中學公開試成績近年略為減弱,但仍屬頂級質素。

我同事兩個兒子就讀該校,他個人經驗,一入學校大家便開始為中學那90多個學額拼命。校內內部競爭氣氛濃。有家長好喜歡,認為男孩子世界本應如此,為將來升學做事做好心態準確。

我對 SPB 有丁點認識,校內相對不鼓勵同學互相比較。獲獎學金的同學只會私下收到邀請信出席頒獎禮,而不會於班上宣佈。獲選學生長的,老師只請他們到課室外公佈他們獲選。有家長喜歡這作風,亦有家長認為變相令小男孩不夠進取。

講咁多分析實屬無謂,個人經驗永遠有盲點。人生沒有百分百全對的選擇,這三間是旦一間家長不會後悔;行事為人愛事後孔明的,依家就算畀你直入 Radley、Winchester,他朝也後悔為何不選 Harrow 或 Eaton。

言多必失。見諒。

麥精豆奶    發表於 21-7-14 14:42

當年同樣有呢3個選擇,無細佬,完全無考慮之下㨂咗SJPS

PTL_L 發表於 21-7-13 10:28
讀書從來係夠自己,學校、家庭係輔助。而家培育小朋友再唔係「萬般旨下品唯有讀書高」除讀書外,全人發展 ...

同意

...

如果係咁,應該試 SPB
學術、音樂、體育、品德發展都相對 balance 啲

‹ 上一主題|下一主題