用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問best 6係點計
go

請問best 6係點計

4 Core subjects + 2 electives?

Core subjects 是否中英數LS?

healtheworld 發表於 21-7-12 15:18
4 Core subjects + 2 electives?

4C 就係中英數通。

你講呢個通常叫4C + 2X。如考6科就等同 best 6。考7-8科的話就計最多分6科。但要留意有啲科M1/M2係有特別計法。

LS改為合格/不合格,請問對best 6計分有冇影響

點計應該無變,都係夠6科計分才計到best 6。返而要留意心儀科目會唔會變,點變。如原來是計best 6會唔會變成best 5。坦白講我自己仲未特別留意。

healtheworld 發表於 21-7-12 16:16

幾年後唔知大學點玩法, 可能一啲科計3C十3X, 又可能只計best 6
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

healtheworld 發表於 21-7-12 15:18

話明 Best 6 當然係指最佳成績嘅六科,唔一定要計 core。
至於 LS 改為達標,入大學收生會改成點係3幾年後嘅事,暫時當然冇人會知。但個人覺得都會頃向用 Best 5 機會高,所以而家升高中嘅同學,可以的話盡量選修 3x。

healtheworld 發表於 21-7-12 16:16
我女中學的選科講座, 學校話8大大部分都公佈咗暫定的收生標準係3C+2X+PASS, 所以學校都叫同學盡量選3X.

八大公布CSD要達標 暫無提及計分
有大學提及Best 5 唔計CSD

HKU
https://admissions.hku.hk/apply/jupas2024

CUHK
http://admission.cuhk.edu.hk/jupas/2024-requirements.html

申請人須於公民與社會發展科考獲「達標」以符合申請入讀中大最低要求,惟該科目的「達標」等級不會被用於入學分數計算中。

HKUST
https://join.ust.hk/admissions/jupas/updates

+ “Attained” in Citizenship and Social Development will not be included in the admissions score calculation, which will only require 5 subject scores.

PolyU
https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/GER_of_2024-25.pdf

CityU
https://www.admo.cityu.edu.hk/jupas/entreq/2024entry

Admission Score Calculat​ions

'Citizenship and Social Development' shall not be given any score in the admission score calculation. The methods of score calculations vary by programme, tentatively including 'best 4 subjects', 'best 5 subjects' and '3 core + 2 elective subjects'. Details will be announced nearer the time of admission in 2024.

HKBU
https://admissions.hkbu.edu.hk/uploads/en/download/pdf/General_Entrance_Requirements_for-JUPAS_Admissions_from_2024_Entry.pdf

LingnanU
https://www.ln.edu.hk/admissions/ug/new-entrance-requirements-of-jupas-from-2024

EdUHK
https://www.eduhk.hk/degree/2024/

The admission scores will be the sum total of the level/grade values of the best five HKDSE subjects, regardless of they are core or elective subjects and exclude the Citizenship and Social Development subject.

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁而家best6嘅科目,第時都係冇改制,咁冇咗一科elective,剩返兩科,咁咪有機會入唔到?

但如果可以唔計core,咁2024年冇咗CSD,咁分數咪會好蝕底

Jasminechan123 發表於 22-7-29 07:41

咁而家best6嘅科目,第時都係冇改制,咁冇咗一科elective,剩返兩科,咁咪有機會 ...

通識改為公社科,日後衹有合格/不合格,呢科對Beat 5 or Best 6計算已經起唔到作用,所以新制嘅同學,可以的話至少要修3x。

未改變前都已經有唔少同學會修3x,甚至會加修M1/M2即是8科,改革後某些科目課時減少,有利同學有更充裕嘅時間兼顧選修3X甚至4X,如果同學衹選擇2X,好明顯競爭力會相對較弱。

但係我睇過普遍喺2021年嘅DS考生,都係修two elective

但係我見科大好多科目都係計best6 ,如果佢唔改制就會好多同學都入唔到,其實總體來講大家會係修2X or 3X?因為我見三大都寫明CSD唔計分,但係個最低入學門檻係332A33,所以而家糾結緊唔應該drop🥲

Jasminechan123 發表於 22-7-29 12:50

但係我見科大好多科目都係計best6 ,如果佢唔改制就會好多同學都入唔到,其實總體 ...
如果依家讀得平穩,可以唔好drop住

妹妹頭 發表於 22-7-29 13:59
如果依家讀得平穩,可以唔好drop住

升中五可以睇第一學期再決定。

Jasminechan123 發表於 22-7-29 12:50

但係我見科大好多科目都係計best6 ,如果佢唔改制就會好多同學都入唔到,其實總體 ...

暫時大部份大學都以 Best 5為主(不計神科),部份Best 6。
如果孩子兼顧得到,就盡量保留3x唔好 drop, 得2x點計都比較蝕底。

長遠睇個人覺得大部分同學都會改收3x,部分可能會修4x。

回覆 JJDBB 的帖子

唔係完咗中五先可以drop?

點解佢好蝕底?唔係大部份嘅科目都係計best5咩?

Jasminechan123 發表於 22-7-29 19:15

過2年會如何改變暫時仍然未知,但以現時情況去睇,選修2x風險較高確實蝕底。

大學入學改為 332A xx 後,以前嘅通識科成績已經不能計算,若同學衹修2x的話
- Best 5 就要好有把握不能失手,否則隨時唔夠分入心儀學系
- Best 6 已經唔夠申請資格
- 8大入面暫時頭5間都要求332A33,若衹修2x 咁兩個x嘅成績就不能低於3,冇其他科可以替代,否則隨時喪失入頭5間大學嘅資格,風險極高

所以選修2x表面上好似讀得比較輕鬆,但亦存在一定嘅風險。改革後部份科目減咗課時,其實都係鼓勵同學讀多一科,除非係學校唔比選擇,否則至少選修3x ,2x一定比修3x/4x 蝕底。

Jasminechan123 發表於 22-7-29 19:15

據統計現時係全港大部份學生讀6科, 我唔相信大學政策會令到呢大部分人升唔到大學掛, 選科冇話蝕唔蝕底, 鬼唔知讀十科仲好 但都要量力