用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中數學練習
go

初中數學練習 [複製鏈接]

請問邊個出版社既英數練習好呢?
   46    0    0    0

其實數學書裡面已經有好多題目可以做, 又有埋答案, 其實都唔需要再做額外練習.  中學生咁忙, 買咗都未必有時間做.

CYT1207 發表於 21-7-12 14:32
請問邊個出版社既英數練習好呢?

中幾呀?

chanwendy 發表於 21-7-15 10:23
其實數學書裡面已經有好多題目可以做, 又有埋答案, 其實都唔需要再做額外練習.  中學生咁忙, 買咗都未必有 ...

好難講嘅,有啲學校只做晒書後練習連合格都成問題 。呢啲學校嘅同學咪要額外做或者補習。

gigayan    發表於 21-7-15 14:55

YolandaTam 發表於 21-7-15 12:43
好難講嘅,有啲學校只做晒書後練習連合格都成問題  。呢啲學校嘅同學咪要額外做或者補習。
...

agree. 有D中學做晒書後練習只係基本野.

不過有幾多細路肯做多D額外練習, 我個仔就唔肯做, 佢家姐剩低大把(當年學校派咗一大堆)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YolandaTam 發表於 21-7-15 12:40
中幾呀?

中一,因為我有個親戚幫我教佢數學,所以想買本練習比佢教

用邊本書呀?如果中大嗰本,可以先做書,再買埋 workbook 同 supplementary exercise,如果係 Oxford ,書同 workbook 都太淺,我當年係放棄書,另買中大嗰套俾女睇同做。
如果挑戰難度可試 Join us 嘅 mastering mathematics 同 orginal maths for able students

mastering 和able students,邊本深D?
學校用中大書,做左supplementary,essential drill,跟著做mastering定able好D呢?

LeeCC 發表於 21-7-15 13:59
mastering 和able students,邊本深D?
學校用中大書,做左supplementary,essential drill,跟著做masteri ...

兩本差不多。
如果只做一本,咁 Ablestudent 啦,另外嗰套只有初中。

YolandaTam 發表於 21-7-15 14:07
兩本差不多。
如果只做一本,咁 Ablestudent 啦,另外嗰套只有初中。

謝謝你

YolandaTam 發表於 21-7-15 13:32
用邊本書呀?如果中大嗰本,可以先做書,再買埋 workbook 同 supplementary exercise,如果係 Oxford ,書 ...

系用中大果本,唔該晒你,我去書局睇下先

其實數學書裡面已經有好多題目可以做, 又有埋答案, 其實都唔需要再做額外練習.  中學生咁忙, 買咗都未必有 ...

我都覺得係

數學課本的答案只係簡單的一個答案,自己買課外練習有詳細解釋。真係唔識,可以有解題,從中可以得到啟發,刺激思維,並且有steps可以跟吓。中學考試就算答案正確,無steps都少呢部分分數。如果平時唔寫吓,考試才諗就唔夠時間做,亦要熟習唔同類型題目。
如果本身學校數學功課比較少,但考試又出得深,其實自己買適合的練習做,成效更加好!

再者數學MC, 只係做學校課本,會不太足夠,因MC更須多角度思考,要快而準。
同時中一足夠,中二末必,如果有做開課外練習習慣,成績不會太波動

gracelam 發表於 21-7-15 13:13
agree. 有D中學做晒書後練習只係基本野.

不過有幾多細路肯做多D額外練習, 我個仔就唔肯做, 佢家姐剩低大 ...
如果學校本身已經唔少數要做或已有上補習,可能已經無乜時間或肯再做其他練習
阿囡學校數學書或練習就自己選些來做,佢知道做精選數學練習可以拿高分,佢肯做

bbc2018 發表於 21-7-17 12:13
如果學校本身已經唔少數要做或已有上補習,可能已經無乜時間或肯再做其他練習
阿囡學校數學書或練習就自己 ...

我囡初中好肯做數, 所以個底打得好好, 而家高中冇乜時間, 温習時間放晒3X科, 數學次次都裸考

bbc2018 發表於 21-7-17 11:52
數學課本的答案只係簡單的一個答案,自己買課外練習有詳細解釋。真係唔識,可以有解題,從中可以得到啟發, ...

DSE想攞*, 全靠做MC題要快狠準

gracelam 發表於 21-7-17 12:32
我囡初中好肯做數, 所以個底打得好好, 而家高中冇乜時間, 温習時間放晒3X科, 數學次次都裸考
...

無收M1或M2?
我自己覺得中、英數初中個底要打得好,高中才可以放多些時間落3X科。

數學又可以選多科

其實數學靠平時做多哋,考試期間要借位

bbc2018 發表於 21-7-17 12:35
無收M1或M2?
我自己覺得中、英數初中個底要打得好,高中才可以放多些時間落3X科。

修M2

佢宜家只操M2

bbc2018 發表於 21-7-17 11:52
數學課本的答案只係簡單的一個答案,自己買課外練習有詳細解釋。真係唔識,可以有解題,從中可以得到啟發, ...

學到嘢,謝謝妳。

gracelam 發表於 21-7-17 12:40

修M2

同意。
‹ 上一主題|下一主題