用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一拍片...
樓主: muimui125
go

小一拍片...   [複製鏈接]

小朋友果part係面見公平啲,但in家長果part就贊成拍片...

delete

請問點解而家少左咁多家長係ek 討論升小?

muimui125 發表於 21-7-28 08:31
請問點解而家少左咁多家長係ek 討論升小?
我都覺呀

回覆 Mmxsrus 的帖子

我拍了六間,只有一間有2nd in, 最後都入了呢間唯一拍片入圍的學校。

lovelovebabe 發表於 21-7-12 22:26
今年再有學校要求拍片,會覺得呢啲學校好冇人性。

十分同意!
當間間學校都已經正常番學,
我真係唔覺得有咩原因唔可以面見囉
純粹學校覺得慳水慳力
但就真係唔為學生著想的學校囉

回覆樓主:

如果穩定情況下,今年都仍要拍片,呢啲學校真係好冇heart。

Orhome 發表於 21-7-13 01:30
請教有無過來人分享下,拍片如果修剪會唔會影響印象分?一條片限死兩三分鐘,小朋友有時er都er咗半分鐘,唔 ...

其實可唔可以同小朋友練熟個故事先?

早2個星期拍片.. 我首先同小朋友練熟左一段普通話自我介紹同英文故事..

拍片時一 take 過.. 只拍左一次..
我想要拍多次小朋友都唔肯.. 佢話佢覺得剛剛已經講得好好..

咁我就交左了..

拍片雖然好很煩,但又正面啲睇,其實幫左啲小朋友。如果本身表達唔係咁叻同內向,的確可以透過重覆練習拍片入圍。我小朋友表達唔叻,叫佢現場講一個故事仲要才藝表演,個表現一定無拍片咁好。所以我練左好耐,練到熟先拍。

見到培橋今年又係要拍片,仲要得兩日時間.....
不過正面D諗,速戰速決,唔洗練成一兩個月,大人小朋友都辛苦

上年報左7間,
有間收PROFO 之後REJECT(優才),

有一間只係面見一次收左(九龍灣ST.JOE),  

一間面見冇2ND IN(福附),

一間面見冇左下文(SMC WAITING)

一間拍片入2ND IN面見 之後收左(嶺小),

一間ZOOM IN 最後備取收左(啟基),

一間拍片(1ST IN 2ND IN 都係拍片)過哂關收左(KTS),

應覺拍片係辛苦O既, 但比較O岩怕醜內向學術唔係好SHAPR 醒o既小朋友,

因為可以不斷改善條片(如果閣下仔女唔討厭的話),

本人比較喜歡面見, 特別係小朋友自己入去IN 果D,

冇眼睇。

過來人感受:拍片有助幫慢熱或細B warm up.換取多些時間準備面見。
今年雖然少左家長分享,
但是可以參考上年之分享。

另外,疫情期間若言面見,留意帶住口罩,
又隔咗厚厚的膠板,對細聲的小朋友不利。
提醒小朋友留意老師有冇聽清楚回應。

拍片之前放開心情充練習,當作一次show and tell
功課,到ready 才開機拍,可以減少抗拒感。

最重要爭取入到 final round waiting,便成功在望。
Offer 會集中在同一批top tier 小朋友手上,
之後first batch waiting 的,多數会有offer.

若要取得正選,可能冇想像中易。
若要取得waiting轉offer, 又冇想像中難。

‹ 上一主題|下一主題