用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被人低估的學校
樓主: lingling1219
go

被人低估的學校  

EMKLING 發表於 21-7-13 17:48
好心儀佢,成日想揾多啲佢嘅資料,睇下自行叩門,上課活動師資等,但上網真係好少人講佢。之前問過一次但 ...
我好彩小小, 可以去左2年OPEN D , 比我印象唔差最近去個年是校XX周年, 都有見舊生回校,師生都好好 !
視藝SIR話要考DSE都

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:17
DSE成績被人低估既中學:

KL1: 發叔, 麗澤
地利臣好嗎?我有興趣呢間,但冇乜人討論

machuchu 發表於 21-7-12 22:33
長天算唔算 ?
長天純粹因為位於深水埗唯一男校,才能keep住收齊band 1仔,但dse成績卻好普通,我個人認為有啲負增值情況添,我覺得而家big exam評2A-1C係合理

筲官,景嶺,St Clare算晤算?無咩人講

Gt4gt4 發表於 21-7-14 02:14
長天純粹因為位於深水埗唯一男校,才能keep住收齊band 1仔,但dse成績卻好普通,我個人認為有啲負增值情況 ...

深水埗區英中學位比較少,選擇唔多,咁樣對長天有利。不過呢間學校長年都冇公開試成績統計數據,最多只間中提供很粗略資料,有冇增值大家應該心中有數。幾年前EK有個打手專唱好長天,並且會言語攻擊意見不同者。

回覆 B.B.BaBa 的帖子

宣基?

christy2011 發表於 21-7-14 07:38
筲官,景嶺,St Clare算晤算?無咩人講

SC 早兩三年前換了校長,不知情況如何.但已家長作為中西區女校保險線的選擇,成績我覺得應該不错了.因為同区最好的已去了英華女及st Stephen girl

1998Ruby1998 發表於 21-7-13 12:12
回覆 bananaGi 的帖子

協恩直資今年走 21 個老師,但人地有 92 個老師。聖羅撒津校 64 個老師走 13 個,都 ...

身為家長,我都唔知,不過上了中學,基本上都沒有理過。

長天純粹因為位於深水埗唯一男校,才能keep住收齊band 1仔,但dse成績卻好普通,我個人認為有啲負增值情況 ...

雖然是深水埗唯一男校, 但出生率低,交通方便深油旺尖一帶TOP 男校多的事, 最好的,
最小都去左這幾間傳統男校 !

講真里幾年九華都滑落啦。。。

#出生率回升, 有無機會轉好, 睇學校了, 加油 !
#出生率回升, 又來一個移民

王家爸爸 發表於 21-7-12 13:35
我都覺得麗澤俾唔少人低估咗
其實 band2 尾 band3 頭,最難揀。

其實被低估也也沒有不好, 重要係"夾"唔夾到. 如果學校被底估, 但又是好學校,咁咪重好.

為一晤好可能就係唔可大大聲講我係乜乜乜畢業羅.

當一間學校乜都無公佈,但又可以話人地成績係B1C, 忽然又變B2, 你話個網站幾本事呢?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-14 10:56
當一間學校乜都無公佈,但又可以話人地成績係B1C, 忽然又變B2, 你話個網站幾本事呢?! ...

無交會費?~~~

1998Ruby1998 發表於 21-7-13 12:12
回覆 bananaGi 的帖子

協恩直資今年走 21 個老師,但人地有 92 個老師。聖羅撒津校 64 個老師走 13 個,都 ...

啱啱問咗用家,散學禮上宣布,其中一個走嘅係教 DSE VA 嘅助理校長。

YolandaTam 發表於 21-7-14 12:03
啱啱問咗用家,散學禮上宣布,其中一個走嘅係教 DSE VA 嘅助理校長。
...

其實老師界大執位, 有退休有移民咁其他咪大兜亂。

我女學校走8個, 不過退休居多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-7-14 12:27

好動盪。

回覆 YolandaTam 的帖子

中英數(數學老師教埋體育) Econ家政中史Chem Bio 都走,Econ 同中史都係資深,有個 NET 係去做心理學家唔做老師。
津校開四班今年走 10 個內都係正常,不過如果津校中小學一走係走十幾個甚至係二十幾個就唔正常,咁大家就可以推斷到自己間學校發生咩事。

1998Ruby1998 發表於 21-7-14 12:39

中英數(數學老師教埋體育) Econ家政中史Chem Bio 都走,Econ 同中史都係資深,有 ...

你指聖羅撒書院嗎?真係好大鑊喎。

gracelam 發表於 21-7-14 12:27

退休,既幾多歲?

上面列出嗰啲科目老師係你女學校喔,個 Econ 老師一早已經話走,話佢好資深,中史得 2 個,走左經驗多啲嗰個。VA 學校得一個。嗰陣 3 月左右兩位協恩問我家政老師係大學讀咩科先可以做,工作經驗寫咩,我話唔知,我都想知~
不過直資走得多人都唔係冇聽過。但津校 4 班走十幾二十個就唔正常。唔止聖羅撒一間,仲有幾間係小學走佬走得多,非公開消息線人話個最高話事人真係有問題。