用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被人低估的學校
樓主: lingling1219
go

被人低估的學校   [複製鏈接]

foxli 發表於 21-7-12 15:30
回覆 lingling1219 的帖子

其實重有因為佢要收晒自己小學B2,有啲人嫌棄佢唔係純種B1學校,但學校強在可以 ...
SRL係自己間直小睇唔起直中多D喎 !又咁講, 九龍城大把有得選呢!!!!!!

foxli 發表於 21-7-12 15:30
回覆 lingling1219 的帖子

其實重有因為佢要收晒自己小學B2,有啲人嫌棄佢唔係純種B1學校,但學校強在可以 ...

香港無一間直屬中學有全部100%係B1生吧~~~

呢幾日問過聖羅撒用家,佢哋話英文係超級深,沙田第一,話就話高一級,可能唔止,除非本身英文底子好好,如果唔係中一二都有啲吃力,所以有d人都唔想入到精英班,寧願底子打好咗先,如果唔係小朋友會更有壓力。

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:17
DSE成績被人低估既中學:

KL1: 發叔, 麗澤

聖家B1C? 低估了什麼?

raimondo 發表於 21-7-12 17:14
聖家B1C? 低估了什麼?
現實咪就係, 聖家其實係B1B水平, 成績比黃笏南, 聖母玫瑰呢D更出色囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔知算唔算低估︰九真

以前係一間全中中,之後開到75%英中,黎緊轉做全英中

係KL3 九龍城網,有全英中如銀禧、丘佐榮會間唔中收到BAND2生,

但九真卻一步步由全中中升到全英中

hkpapa852 發表於 21-7-12 17:24
現實咪就係, 聖家其實係B1B水平, 成績比黃笏南, 聖母玫瑰呢D更出色囉!

3間女校真係比較低調

lopoto 發表於 21-7-12 17:44
唔知算唔算低估︰九真

九真可以做到全英中, 全因幾個月前EDB既英中量化寬鬆安排
當然, 九真既DSE成績係有進步, 但仍需繼續努力才能站穩B1位置

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

長天算唔算 ?

lingling1219 發表於 21-7-11 19:39
趁我仲未比人DQ, 開多個關聯Post, 人一人個舉出被低估的學校  
為一部分被人低估或被抹黑的學校平 ...

呢個post好呀!增值能力強才是好學校!

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:17
DSE成績被人低估既中學:

KL1: 發叔, 麗澤

請問沙田區有哪些被低估嘅中學呢?中一收生banding不是要求太高,但DSE又出到好成績呢?

twobirds 發表於 21-7-12 23:20
請問沙田區有哪些被低估嘅中學呢?中一收生banding不是要求太高,但DSE又出到好成績呢?:fortu ...

聖母………….

machuchu 發表於 21-7-12 22:33
長天算唔算 ?
無話佢被高估已算客氣了

foxli 發表於 21-7-12 13:53
聖羅撒囉,九龍人唔想揀,沙田人唔會揀,但佢成績又好好,尤其係英文。, ...

TRUE.  九龍人唔想揀,沙田人唔會揀

點解會咁?  幼小爭硼頭

hkpapa852 發表於 21-7-13 08:17
無話佢被高估已算客氣了

長天最近被某網站評為B2a-B1c
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 bananaGi 的帖子

中學部其實唔係想像中咁好,不過原因唔詳細講
今年中學部走至少 13 個老師。

kw_chi    發表於 21-7-13 14:22

lopoto 發表於 21-7-12 17:44
唔知算唔算低估︰九真

呢度好多人都睇唔起九真ga... 中中吖嘛, 二奶仔吖嘛!  就算已經超過75%學生係英文班 (實情係中文班只係上學期用中文教, 下學期已經係中文書但係英文教, 同埋中文班只有20人內) 但係啲人都覺得佢地係中中, 我都費事嘥氣再解釋

jacknetpass    發表於 21-7-16 10:45

回覆 1998Ruby1998 的帖子

校長管理不善嘛。

網上group 有講啦。

利申:識其中一個friend 喺入面教。係教得唔開心。

jacknetpass    發表於 21-7-16 10:45

1998Ruby1998 發表於 21-7-13 10:28
回覆 bananaGi 的帖子

中學部其實唔係想像中咁好,不過原因唔詳細講
老師大遷徙, 移民的/轉校的, 特別多聽聞icqm 都走好多 !

王家爸爸 發表於 21-7-12 13:35
我都覺得麗澤俾唔少人低估咗

請問灣仔區(HK2)李潤田如何
李潤田歷屆3322率達15%(B2C)
2020年16.3%更較何東14.0%高

3322率 李潤田 | 何東
2020年 16.3% | 14.0%
2019年 [無公布] | 13.9%
2018年 17.1% | 20.5%
2017年 20.7% | 27.5%
2016年 17.7% | 40.6%
2015年 15.9% | 32.0%
2014年 15.9% | 38.8%
2013年 24.4% | 36.2%
2012年 26.9% | [•]

李潤田 校務計劃及報告
http://www.lcdmc.edu.hk/?page_id=226

何東 學校計劃及報告
https://hotungss.edu.hk/school-profile/school-report/
‹ 上一主題|下一主題