用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

fatman69 發表於 21-7-12 11:23
在會考年代,莊預係名校,新聞每年都去影學生排隊求位!風光一時!
但DSE開始,同TNK接龍後,成績就只中等 ...

莊啟程2020年大部分成績低於全港
主科英文表現(3+>HK)相對中數通佳
3322率≤40.8%(B2B) 受限於中文3+

2020年
中文 3+(40.8% <HK 57.2%) 2+(?)
英文 3+(>HK 53.7%) 2+(>HK 79.9%)
數學 2+(78.8% <HK 81.4%)
通識 2+(90.8% >HK 87.6%)
--------------------------------------------------------
3322率 ≤40.8% (B2B 25-50%)

> HK
M1 5** 5+(54.5%) 4+ 3+ 2+(100%)
物理 5** 4+ 3+ 2+
化學 3+ 2+(100%)
中國文學 2+(100%)

< HK
數學 all levels
通識 all other than 2+
生物 all levels
中史 all levels
地理 all levels
THS all levels
BASF all levels
ICT all levels

無公布
經濟 ?
HMSC ?

Important Documents and Plans
https://sfc-plk.edu.hk/node/4

SF1 School Report (2019 20) (p.5)
http://day.sfc-plk.edu.hk/common/Annual%20Plans/20-21/SF1%20%20School%20Report%20(2019%2020)%20%20IAS.pdf

KL3: 何文田官立
呢間成日被人話係B2A中學, 但睇過佢地多年嚟DSE成績同入U率, 真係要諗諗係咪有呢個級數:

畢業年度

2012 - 2013

2013 - 2014

2014 - 2015

2015 - 2016

2016 - 2017

2017 - 2018

2018 - 2019

本地學士課程比例

26.36%

27.00%

21.50%

26.05%

25.00%

27.00%

32.00%

主科4+率平均

34.33%

30.38%

28.70%

29.05%

21.50%

29.80%

KL3: 文理

多咗新校舍又多咗班"外貌協會"成員嚟吹奏. 坦白講, 文理之前可以開英文班, 全因位於黃大仙, 英中學位不足之固, 但真正實力呢, 一直係一個謎. 直到今年, 校長自己打破呢個謎. 校網有以下呢番話:
http://www.cckln.edu.hk/en/msg_principal.htm

Students’performance in HKDSE 2020 was commendable. We have 100% pass in 5 subjects, and above average passing rate in 11 subjects. 37 students received JUPAS offers from local institutions.

全級得37個學生可以取得JUPAS offer  (即係degree+AD+HD) 都值得稱讚, 要求係咪低咗D? 咁即係學校會係咩水平呢?

KL3: 華英 & 迦密

呢兩間中學, 長期都大家話係 B1A 水平, 但現實呢? 可能我要求高啦, 呢兩間中學, 過去8年, 其實都只係得1/2年勉強達我心中既B1A水平咋!

華英中學:

畢業年度

2012 - 2013

2013 - 2014

2014 - 2015

2015 - 2016

2016 - 2017

2017 - 2018

2018 - 2019

2019 - 2020

主科5+率平均

28.35%

30.60%

36.70%

29.88%

主科4+率平均

71.50%

73.00%

68.83%

66.23%

70.60%

71.00%

75.20%

73.08%

迦密中學:

畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
主科4+率平均70.50%65.75%71.50%67.00%66.75%75.50%76.50%70.00%

KL3: 何明華會督銀禧

唔知點解, 近年多咗一批家長, 不斷吹捧呢間中學, 甚至曾吹捧到話兩三年後會超越華英同迦密, 仲話擔心大抽獎乙1入唔到.
但現實佢到底係咩水平呢? 係限米煮限飯既情況下, 又講下點解我認佢係被人吹大咗.

先睇睇節錄自2015-2020校務報告同校網既資料:

2015 DSE
The best three subjects achieving a high percentage of Level 4 or above ranging from 89.0% to 81.3% are Chemistry, History, and Biology respectively.

2016 DSE
The best three subjects achieving a high percentage of level 4 or above ranging from 85.7% to 72.7% are History, Biology and Mathematics (Compulsory Part) respectively.

2017 DSE
The best three subjects achieving a high percentage of level 4 or above ranging from 90.5% to 73.5% are Tourism & Hospitality Studies, Mathematics Extended Part Module 2 and Mathematics (Compulsory Part) respectively.

2018 DSE
The best three subjects achieving a high percentage of level 4 or above and ranging from 82.1 to 71.4 were Geography, Chinese History and History respectively.

2019 DSE
84.9%學生獲得33222或以上的大學學位課程最低入學要求。地理科、資訊及通訊科技及中史科科成績斐然,分別有72.2%至76%考生奪得第4級或以上的佳績

The best three subjects achieving a high percentage of level 5 or above and ranging from
40 to 55 were Biology, Mathematics Extended Module 2 and Tourism and Hospitality Studies.

2020 DSE
The best three subjects achieving a high percentage of level 4 or above ranging from 76.5% to
75% were Economics, BAFS and ICT respectively.

其實即係點呢?

係2016-2017呢兩年, 4主科之一既Maths (Core)既4+曾>70%

通常數學係4大主科中, B1男校同男女校成績較好既一科, 即係話呢兩年可能係銀禧成績最好個兩年.

但同年, 成績較好既科目, 又係咩呢?

其它年份, 成績較好既科目, 又係D乜?

坦白講, 一間要達B1B水平既中學, 除非係4主科都平均地強 (全部達4+率係6X%), 否則數學科好大機會係過70%, 而且係大路選修科如 Phy Chem Bio Econ, 正常都會有至少1科較突出, 即係4+又會突破70%. 但銀禧多年嚟公佈既數字, 似乎見唔到. 所以極大機會, 佢都只係一間徘徊係B1C/B之間既中學囉!

銀禧似乎好留意呢度, 幾年前踢爆佢校務報告入3大率既水份 (連SPACE呢D都計埋入3大), 下一年就馬上抽走相關資料 (直到現在都無再係校務報告出現過)

今次再俾我咁講佢, 下年可能索性轉做"神校" (神秘學校, 即係乜都唔再公佈囉!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冠以「英文」嘅學校,查實有D係中中。唔明校方非要咁做

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:08
呢間成日被人話係B2A中學, 但睇過佢地多年嚟DSE成績同入U率, 真係要諗諗係咪有呢個級數:

銀禧,理科好強架喎,網友話~~~

medicine    發表於 21-7-12 13:03

gracelam 發表於 21-7-12 10:48
就算係用家,分享嘅都未必全面,中學唔同小學,A班老師比好多功課,B班冇乜功課,C班成日quiz,D班冇乜qiu ...

訓練班打仔出嚟頂住半邊天,似乎係常態吧~~~

再開一堆名, 遲D再補充分析:
KL5: 藍田聖保祿, 聖若瑟英文中學, 聖道迦南
NT4: 基元, 中華基督教青年會中學
NT7: 培英, 沙循, 培僑, 王錦輝, 基督書院
NT8: 呂潤財中學

pizza121    發表於 21-7-12 12:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-7-12 12:17
銀禧,理科好強架喎,網友話~~~
應該好勁囉, 啱啱先有人攞佢嚟同林護vs

jacknetpass    發表於 21-7-12 21:01
IYY    發表於 21-7-12 19:11
mcl203    發表於 21-7-12 12:47
王家爸爸    發表於 21-7-12 12:46
subb    發表於 21-7-12 12:29

好有用的資訊, 數據好實在, 會員就要加上其他因素去選擇自己合適的學校   

bbc2018 發表於 21-7-12 10:15
其實用家真係可以客觀?用家會資料齊?用家資料唔會過時?用家真係會完全誠實、可信?討論區目的都係給其 ...

有幾奇?分別只係段段谷 定 分段谷。我識果位朋友,中一開波無幾耐,已經幾科功課明天交,附上幾科明天話會進行嘅測考,第一次佢仍然放學去興趣班,其間用空檔殺緊部份功課,晚上8:30返屋企,食完飯先見佢急急腳開波先知,結果,殺到零晨2點做完功課,開波溫測驗,4點前草草完咗去搵周公。之後,位朋友仔醒咗,同樣情況下,唔去興趣班了,2點零啦。大部分時間過1點去搵周公~~~

見佢啲同校家長分享,中一二蜜月期,話係可以hea爆的~~~

hkpapa852 發表於 21-7-12 08:44
係「雞蛋裡挑骨頭」呢D咁乞人憎既嘢,似乎都係要等我嚟
用數據來說話
希望你的貼可以幫到準備升中的父母。

記得還有之前的如何解讀學校DSE reports, 都屬於破解迷思系列。

mcl203    發表於 21-7-12 12:47

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:22
KL5: 藍田聖保祿, 聖若瑟英文中學
等睇..

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:22
KL5: 藍田聖保祿, 聖若瑟英文中學

嘩……好期待

b3410 發表於 21-7-12 12:39
用數據來說話
希望你的貼可以幫到準備升中的父母。

無錯, 真係一般人係唔識點解讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

等睇x2
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

lingling1219 發表於 21-7-12 12:58
無錯, 真係一般人係唔識點解讀

不過好好笑,有啲人就算有數據,已經有人回應咗比較正確,客觀的數據,都係睇唔到或有另類解讀
雖然數據可以直接比較,但近年已唔少學校識得整靚數據,如棄難拿高分的學科,取易哋的科目提高整體%。或近年學校外國留學佔比重會多咗,單睇本地入大學率亦難了解學校差別,易參考埋,家長其實易多角度對心儀學校了解,清楚多哋,從而作出合適的選擇

最近被網友迫出嚟,借呢個機會補充下,所謂JUPAS Degree Offer,非Assoc:

6大,入場券係332233
嶺大,教大,公大,入場券係33222
明愛有3322,亦有33222

要入6大,不論Best5 or Best6,入場券都係332233

Degree offer已經可以變化萬千了

又多一個參考:
科大Engineering,2020入學LQ係3353435,第7個5係M1/2

所以,有網友鍾情3大率,似乎,都要睇詳情,如有嘅話~~~

bbc2018 發表於 21-7-12 13:03
不過好好笑,有啲人就算有數據,已經有人回應咗比較正確,客觀的數據,都係睇唔到或有另類解讀 ...

所以我一向都話某些學校有請打手去吹都唔奇
有一間直資, 有職員直頭主動話佢係資訊關係在BK回答家長問題, 後來問題太多, 潛咗水……

lingling1219 發表於 21-7-12 13:13
有一間直資, 有職員直頭主動話佢係資訊關係在BK回答家長問題 ...

崇真?~~~

KL5: 藍田聖保祿
不少會員過去一直認為, 呢間中學係達到或接近B1A水平, 但現實又係呢? 睇下呢個帖由會員提供既資料 (可惜部份已失效):

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3576012&highlight=%E8%A7%80%E5%A1%98%2Bband%2B1A

節錄一下佢既DSE成績:

畢業年度人均5+整體5+比例人均4+整體4+比例主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  201322.75%67.64%23.48%69.82%
2013 -  201428.22%66.64%26.04%67.82%
2014 -  201528.35%64.55%28.65%67.73%
2015 -  201628.34%71.18%31.34%76.83%
2016 -  201720.02%64.87%21.68%65.99%

佢係咪真係有大家所認為既水平呢?

KL5: 聖若瑟英文中學

呢間中學, 上年上晒報紙講到有大進步, 仲話就快升又變做B1中學..........
但翻查多年校務報告, 得出以下零碎既DSE成績:

2014-20152015-20162016-20172017-20182018-20192019-2020
Chinese3+60.00%
4+
5+9.50%
English2+79.30%
3+50.00%58.70%
4+15.20%17.89%18.75%18.92%
5+2.60%6.50%
Maths2+90.70%

係咪真係有機會上到B1呢? 拭目以待

KL5: 聖喇拔仁..... 呀! Sorry, 係 聖道迦南 先啱
呢間本來無咩特南, 6/7年前仲係被大家視為B3直資英中, 不過自從2015年DSE既3322率高過全港平均之後呢, 近年陸續有人"吹奏", 仲講到B1都未必收 (真心想講句: 無嘢呀! 瞓醒未呀?)

點之學校好景不常.....

畢業年度3322率本地學士課程比例主科4+率平均
2014 -  201543.00%
2015 -  201624.00%17.45%
2016 -  2017~35.7%
2017 -  2018~42%

其實學校自己好坦白, 校務報告都講自己成績唔理想, 但真係唔明, 點解到今年, 仲有一堆人去吹奏?

lingling1219 發表於 21-7-12 13:13
有一間直資, 有職員直頭主動話佢係資訊關係在BK回答家長問題 ...
佢sell理念我唔會challenge 佢, 但講到話收生有 95% 係B1呢......
佢不如直接答我, 有冇計崇小直上個50個先?

如果計埋, 係咪真係有呀?

就算話唔計, 我都唔信佢真係收到95% B1學生啦! 自己都講, 其實係"估"嫁咋!
‹ 上一主題|下一主題