用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

lingling1219 發表於 21-7-11 15:45
真係好希望有多d中肯嘅聲音, 唔好一味吹捧, 或刻意抹黑
我認同「數字」有最初參考作用,但到最後就要靠用家分享內部,家長們/小朋友們再從中揀最鍾意嘅學校。

lingling1219 發表於 21-7-11 15:23
上星期帶細女叩上智,哩間成績好在這裡已有很多人提過, 但親身到校舍又細又舊, 附近環境仲好差, 係哩度 ...

HTC係石硤尾舊區,環境如何其實應心裡有數。

如果話叩門先第一次去(即係之前無認識,咁點解會去叩?),好有盲婚啞嫁feel喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

係, 我都認為, 成績固然重要, 其他因素校內管理, 師資等等都有參考價值

hkpapa852 發表於 21-7-11 16:15

如果話叩門先第一次去(即係之前無認識,咁點解會去叩?), ...

lingling1219 發表於 21-7-11 14:25
大膽開個post, 每人舉出被過份吹捧的學校, 比家長清楚不要被名氣矇蔽   
明知會比人插爆, 但都 ...
現實中,非B1中學被吹大既情況比B1中學嚴重
其實間間都吹大咗,正如一眾所請神校,如果學校真係咁神,點解咁多年都唔到3322率達100%?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-11 16:15

如果話叩門先第一次去(即係之前無認識,咁點解會去叩?), ...

所以,咪開po求真相?~~~

hkpapa852 發表於 21-7-11 16:18
其實間間都吹大咗,正如一眾所請神校,如果學校真係咁神,點解 ...

IB神,IAL神~~~

hkpapa852 發表於 21-7-11 16:18
其實間間都吹大咗,正如一眾所請神校,如果學校真係咁神,點解 ...

二線直資都係, 如bigexam等網站可以係無咩數據下明明B2吹到B1b
又有一大堆粉絲盲撐, 真係睇唔過眼

cxyu841216    發表於 21-7-12 11:11
JojoDad    發表於 21-7-12 07:03

whitepurin 發表於 21-7-11 15:04
其實有時好難評喎,DSE成績上上落落,自問都唔識睇,到底睇3322,4 ,5 定入u率?
...
如果講到成績係B1A, 當然要睇埋5+成績啦,唔公開,一定有哋理由。不過5+或4+成績,可以睇下有無水份,如捨難拿高分的中國文學、英國文學去考易拿高分的外語如日文 由初中開始學校比較集中操某啲科,但其他科其實成績麻麻,所以要多角度睇間學校,睇吓邊間課程比較適合。
入U率用甚麼基數,可以分別好大。其實某啲傳統名校留學人數會多啲。只計本地,自然會底些啦!

成績好的學校可以睇3大率,作為參考。不過有啲學校取巧只計jupas人數,而唔係全校人數,當然要自己心水清,至於話要睇埋理大,其實其他強校,如加埋理大更加不得了

如果間學校好努力做數或刻意唔講哋數據,都唔係特別高,或者高幾%。咁就自己諗清楚吧!

Arabellahk    發表於 21-7-13 13:54

lingling1219 發表於 21-7-11 16:24

二線直資都係, 如bigexam等網站可以係無咩數據下明明 ...
睇新聞文章睇到Qc排50-60,o咀。

IYY    發表於 21-7-11 22:33

bbc2018 發表於 21-7-11 16:54
如果講到成績係B1A, 當然要睇埋5+成績啦,唔公開,一定有哋理由。不過5+或4+成績,可以睇下有無 ...
我知你講緊邊間

回覆樓主:

始終「吹捧」出來的熱情是不能持久的,最後都要靠成績去印證branding!

bbc2018 發表於 21-7-11 16:54
如果講到成績係B1A, 當然要睇埋5+成績啦,唔公開,一定有哋理由。不過5+或4+成績,可以睇下有無 ...

所以咪好難評,邊有時間著間著間研究

lingling1219 發表於 21-7-11 14:25
大膽開個post, 每人舉出被過份吹捧的學校, 比家長清楚不要被名氣矇蔽   
明知會比人插爆, 但都 ...

唔差在開個低估左啦

neineii 發表於 21-7-11 17:03
我知你講緊邊間

有tips嗎

kirstyau 發表於 21-7-11 17:26
唔差在開個低估左啦

係呀~
仲有經常被人刻意抹黑的學校  

回覆 bbc2018 的帖子

上智?

whitepurin 發表於 21-7-11 17:21
所以咪好難評,邊有時間著間著間研究

你有大數據係無用嘅,一定有位證明你是錯的~~~

lingling1219 發表於 21-7-11 15:23
上星期帶細女叩上智,哩間成績好在這裡已有很多人提過, 但親身到校舍又細又舊, 附近環境仲好差, 係哩度 ...
「所謂大學之大,非有大樓之謂也」,不少top校也很細很舊。

回覆樓主:

情人眼裹出西施

"Overall performance of 2020 was not satisfied. In terms of the passing rate, there were only five subjects, English, Maths M1, LS, ICT and Music slightly above HK average."

"Students’ performance in HKDSE 2020 was commendable. We have 100% pass in 5 subjects, and above average passing rate in 11 subjects. 37 students received JUPAS offers from local institutions."
[JUPAS offer rate 37/111=33.33%]
‹ 上一主題|下一主題