用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二追女同學
樓主: alen2870
go

中二追女同學 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-7-12 10:36
人少則慕父母,知好色則慕少艾,係人生必經之路。「天要下雨,娘要嫁人」何必強行制止。反而多啲溝通,唔好 ...
超級清楚,非常有同感!溝通可以令孩子明白及理解,阻止只不過令彼此疏離

gigayan 發表於 21-7-13 01:18
呢方面其實都要一早打定預防針,事情發生前應該要俾一啲歷史教訓佢聽/睇。趁未追到,快啲上網搵吓陶傑Come  ...

見Youtube有好多,邊集有講?

sina60 發表於 21-10-11 16:46
見Youtube有好多,邊集有講?

其實係一篇潮文嚟, 不停俾網民回帶........

大學是三年好還是四年好?敢情是四年制好。

大學不一定是學術自由的場所,還是戀愛轉型的金鐘中途站。

大學四年,本身是一個很現實的小社會。女生在第一年的上學期,通常都忙着把本來的小男友甩走──自己進了大學,他卻過不了這道門檻,要報名[color=var(--theme-link-color)]副學士課程或更不堪的展翅計劃;或者自己進了[color=var(--theme-link-color)]港大,他只去了[color=var(--theme-link-color)]城大,感覺上總是有點怪怪的,拖下去不如早解決。

「有沒有發覺,自從我進了大學一年級之後,我們好像有點合不來?」在翠華茶餐廳,她一面調拌着眼前的菠蘿冰,一面開始宣讀她的判詞:「I mean,其實在讀預科的時候,我們的世界好像越來越遙遠,我想,大家都到了這樣的年紀,是不是應該冷靜地Find out ,怎樣去解決這場Crisis?」

這句話,觸動了滿臉暗瘡、架着銅絲眼鏡的他敏感的少男觸覺細胞。他放下啃了一半的奶油多,用廉價紙巾抹抹嘴角的煉奶:「我知,你即是嫌棄我啫。你入了Hong Kong U,你好嘢。 我只係讀副學士,我配唔起你,但我可以等吖。」

Come on, James,可不可以成熟一點呢,」她說:「在你的眼中,我是不是一個那麼功利而現實的女孩?其實我們的Differences,在唸F6時就已經湧現了。例如,升F7那年暑假,我想去歐洲,你卻堅持要去九寨溝,我們還吵了一架,從此我一直在想,我們會不會是屬於兩個不同層次的人。」

「但是,」他意識到他可能的歸宿,但還不甘心地上訴 :「嗰次係因為我唔夠錢,我只可以Afford報名關鍵旅行團啊。無錢係一種罪過嗎?如果係,點解你唔老實講?」

「I'm not talking about money ,你很清楚。」她把語氣抬高半個音階,這時她發覺自己有點像在[color=var(--theme-link-color)]立法會發言的余若薇:「還有,我不可以忍受你在選舉中投票支持[color=var(--theme-link-color)]長毛。我覺得他不夠理性,我不希望我的Boyfriend漸漸也迷上哲古華拉的海報和著作。我不是反民主,只是比較接受四十五條關注組。上一次在西貢的海邊,我對你說過的,只是你那時並沒有用心聽罷了……」

「我×!」他終於發脾氣了:「我知你係睇唔起我,我哋分手算了!」他拿起帳單,走到櫃枱,回過頭來恨恨地說:「恭祝你考入了Hong Kong U,祝你學業成功,搵到個醫科生做老公吧!」

他走出了翠華。她木然望着,此刻有想抽一口煙的衝動。手提電話響起,她接聽:「喂,喂呀,是你呀,我跟他把一切都講清楚了……」

那是港大法律系二年級的新男友,進了大學,總會有許多無辜的犧牲,不一定都在試場……

medicine 發表於 21-7-11 10:12
今日追女仔,他日運輸仔

PS:細個唔讀書,大個做運輸

你呢句好正

gigayan 發表於 21-8-5 12:07
阿女都有個讀男校的男仔Approach, 個男仔我覺得條件一流, 但阿女turn down咗。一日阿女開個萬年唔開的app一 ...

似阿媽墮入情網

gigayan 發表於 21-8-5 12:41
應該唔會, 都成年幾係咁, 佢一個字都唔回人, 我問佢點解? 佢話: 都唔會俾機會人, 做乜要俾希望人?  ...

請問你個囡係唔係天秤座!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-10-14 12:52
請問你個囡係唔係天秤座!

天秤座應該係會比較猶豫不決

Btw 佢唔係天秤座

bananaGi 發表於 21-10-12 20:25
似阿媽墮入情網

gigayan 發表於 21-10-14 14:01
天秤座應該係會比較猶豫不決

Btw 佢唔係天秤座

因為家有2個性格好決絕的天秤座少男和少女

AAmother 發表於 21-10-16 23:18

因為家有2個性格好決絕的天秤座少男和少女

天秤座一決定咗就會不易改變,如果你想佢聽你講,就要係佢做決定前,個段時間會係佢最猶豫、最容易聽你講嘅時間。

因為我有個多年好友都係天秤座。

‹ 上一主題|下一主題