用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二追女同學
go

中二追女同學 [複製鏈接]

想問下阿仔中二追女同學,唔好好溫書,掛住上網WhatsApp傾咭,成績退步咗,點搞?有冇過來人可以俾哋建議
   5    0    0    0

alen2870 發表於 21-7-10 22:50
想問下阿仔中二追女同學,唔好好溫書,掛住上網WhatsApp傾咭,成績退步咗,點搞?有冇過來人可以俾哋建議
...
少年慕艾,好難禁止。多D同佢傾計。

alen2870 發表於 21-7-10 22:50
...
今日追女仔,他日運輸仔

PS:細個唔讀書,大個做運輸

回覆 medicine 的帖子

所以我一早揀男校

cyiuming 發表於 21-7-11 10:56
回覆 medicine 的帖子

所以我一早揀男校

男校都會追女仔,最近我女俾個讀男校嘅approach
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

得中二家長當然要 stop  佢,太细個家長一定要管, 唔好畀咁多零用錢佢,唔好畀佢太自由出街、上網。比啲衰十一嘅新聞佢睇下。青少年好奇又血氣方剛,情到濃時好易出事,就算個女仔同意男生都要坐監, 而且讀書時期盡量唔好拍拖,要拍第日大把機會。話佢知男仔要有本事,有學歷搵到錢就唔憂冇女仔, 反而唔讀書將來養唔起老婆,女仔都睇唔起你。

人少則慕父母,知好色則慕少艾,係人生必經之路。「天要下雨,娘要嫁人」何必強行制止。反而多啲溝通,唔好俾佢 do the right thing at a wrong time 更加重要。

王家爸爸 發表於 21-7-12 10:36
人少則慕父母,知好色則慕少艾,係人生必經之路。「天要下雨,娘要嫁人」何必強行制止。反而多啲溝通,唔好 ...

冇錯,講得好好。

冇得stop, 除非在未發生之前多D去傾,等佢自醒。之後發生佐,只会越叫越走。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

呢方面其實都要一早打定預防針,事情發生前應該要俾一啲歷史教訓佢聽/睇。趁未追到,快啲上網搵吓陶傑Come on, James的潮文俾仔仔睇吓,無學歷和有學歷,人生路相差很遠呢~

情豆初開, 做好安全教育.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-11 14:50
得中二家長當然要 stop  佢,太细個家長一定要管, 唔好畀咁多零用錢佢,唔好畀佢太自由出街、上網。比啲衰 ...
多數小朋友不會聽呢D說教。調返轉講,肯聽勸告的就唔頭痕啦

中二遲啦,要教佢做好自己自然吸引到異性,老實自己都後生過,邊有得禁,最緊要要佢知後果,唔好傷到人

Face3366 發表於 21-7-13 12:35
多數小朋友不會聽呢D說教。調返轉講,肯聽勸告的就唔頭痕啦

如果大啲都仲可以同佢講,但中二最大都係得12-13歲,太细根本就未識諗,家長就有責任督促,從小就要灌輸,如非必要都唔應該比佢拍拖。

作為家長我會引導佢,比佢知拍拖可能引申嘅問題,亦要灌輸比佢知太细個拍拖通常唔會長久, 初初好甜蜜但分手大家都會唔開心,影響學業之餘亦有可能影響同其他同學社交關係,就算唔講攪出事,舉例一旦女方家長知道拍拖後走去學校投訴,绝對會影響老師對佢印象/社交等.....。香港一向係保護婦孺,有任何身體接觸永遠男生都係蝕底隨時比人告(16歲以下發生問題隨時坐監)。所以要教佢如果真係喜歡個女同學,可以同對方保持好朋友關係,比心機於學業,女生都喜有能力嘅男生,等大個啲先拍拖,父母都會支持。

小朋友係要管同教,家長都要諗啲方法,越係愛錫佢先越要管佢,唔通等出咗事先補鑊就太遲啦 !

我亞仔中二, 小六尾初戀, 傾下電話,
中一時試過兩次接女朋友放學行一陣街返屋企,
後尾疫情冇機會見, 淡下淡下散左,

當時同亞仔講過, 1)拍拖要話我地知
2)著住校服唔可以有親密行為, 3) 唔可以有性行為
4)成績跌就唔該分手

gracelam 發表於 21-7-11 14:49
男校都會追女仔,最近我女俾個讀男校嘅approach

要靠細路本身坚定
把持唔住 一獲粥
好再 女第二個好乖
知佢考DSE 只會間唔使
到夜晚佢温完書買糖水 甜品比佢
休息relax 下
日間唔揾佢比女靜心温習

TwinWong 發表於 21-8-4 19:38
要靠細路本身坚定
把持唔住 一獲粥
好再 女第二個好乖

佢小學時已經落定藥, 中學間中我又講吓咁, 我女都意志堅定, 6月時有一個男仔千字文向佢表白, 一句要專心考好DSE已經reject咗佢

gracelam 發表於 21-8-4 19:50

佢小學時已經落定藥, 中學間中我又講吓咁, 我女都意志堅定, ...

gracelam 發表於 21-8-4 19:50

佢小學時已經落定藥, 中學間中我又講吓咁, 我女都意志堅定, ...
假如個男仔好靚仔,假如個男仔好叻,假如個男仔好charming,假如…,假如個男仔有晒所有優勢,情況會唔會好唔同?
Reject佢可能只係個男仔唔夠好。

王家爸爸 發表於 21-8-4 21:29
假如個男仔好靚仔,假如個男仔好叻,假如個男仔好charming,假如…,假如個男仔有晒所有優勢,情況會唔會好 ...

個男仔都叻㗎! 中一至中五都考級頭三, 靚仔同charming就…….見人見智

之前我女搵佢教M2, 宜家佢話冇得問人lu

剛剛又見到有人開 post . 女兒分手想自殺,年青人心智未成熟,父母绝對要引導佢哋/管教佢哋,中學盡量唔好咁快比佢拍拖。

https://www.baby-kingdom.com/for ... &extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題