用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 8/9月陪去英國的家長,brainstorm下怎回港? ...
樓主: wslam1
go

[英國] 8/9月陪去英國的家長,brainstorm下怎回港?   [複製鏈接]

dorothy313 發表於 21-7-23 11:30
你好etoile, 請問你住邊間酒店我想做下參考? 另外請問由杜拜回港的 Test你有無資料可以提供? 唔該晒 ...

pls check pm

想問問, 而家香港的隔離政策, 是否如由英國返香港的話, 要先離開英國21日才可以由第三國返香港?

王家爸爸 發表於 21-7-12 07:59
法國啲野真係好貴好貴。
法國搭車好平, 廿幾歐羅一星期巴黎鐵路任搭, 來回機場都得,食野都唔太貴,€12係間普通餐廳食牛扒! 周圍長法包€1。

cow 發表於 21-7-23 21:47
法國搭車好平, 廿幾歐羅一星期巴黎鐵路任搭, 來回機場都得,食野都唔太貴,€12係間普通餐廳食牛扒! 周 ...
我去法國定同一品牌既酒店比德國貴好多,手信亦比德國貴。食就唔知道,因為係當地分公司同事公數埋單。

回覆 王家爸爸 的帖子

我估巴黎同倫敦生活指數差不多。香港好多嘢都好貴, 香港買馬莎消化餅要廿幾蚊,我喺巴黎買,一歐羅都唔使!

王家爸爸    發表於 21-7-24 22:29

etoile 發表於 21-7-23 18:17
pls check pm
Hello Etiote can you PM also thank you

大家有冇留意加拿大開關呢段新聞?係咪旅客身份都可以入境?

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/36053/加拿大宣布9月7日開關-已接種疫苗者入境免隔離/1

IrisVan0526 發表於 21-7-24 23:44
大家有冇留意加拿大開關呢段新聞?係咪旅客身份都可以入境?

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/deta ...

我都有留意,亦見到係旅客都得。不過九月開係 phase 2… Phase 1 係八月九號先開美加邊境,問題嚟啦:美國case 升緊,於是加拿大反對開關的聲音都升緊…

世事每天在變,只好密切留意事件發展

etoile 發表於 21-7-12 16:20
樓上係人哋答嘅。
英國入杜拜只要72小時PCR negative result ,minor你要自己再check 清楚。Emirates webs ...

你好,etoile,可否提供Dubhai 在那可做檢測回港?我九月會陪仔去開學,都想由Dubai 返港,thx a lot

王家爸爸 發表於 21-7-12 07:57
其實除咗港台日韓星之外,其他地方扒手都多,明搶我只係喺意大利同大陸遇過。去到歐洲,你只需要將個背囊孭 ...

我哋幾年前係巴黎北站上車,我老公就比人扒咗個銀包,好彩佢將啲錢分開擺,但都唔見咗成二千歐元
另外係聖母院排隊上頂層觀光,條隊已經好多人,阿仔過對面馬路睇完souvenir,想join返我哋排隊,佢差不多企喺我隔離就比個女仔截停,個女仔一隻手隊塊牌叫我仔簽名,另一隻手拉開我阿仔外套個衫袋想偷嘢。阿仔feel到就推開佢,鬧佢叫佢走,你諗吓眾目睽睽佢哋都敢明偷
同一個旅程,我妹夫又比人試過想拉開佢背囊對拉鍊,好彩及早發現
所以我哋從此以後如冇必要都唔會再去法國

回覆樓主:

法國真係令人又愛又恨!

etoile 發表於 21-7-25 19:46
法國真係令人又愛又恨!
有同感

summer14 發表於 21-7-25 17:36
我哋幾年前係巴黎北站上車,我老公就比人扒咗個銀包,好彩佢將啲錢分開擺,但都唔見咗成二千歐元
另 ...

我每次去巴黎都係全程坐Uber , 冇試過坐其他交通工具,連去Palace of Versailles 都係坐Uber , 不過法國嘅Uber 司機全部都好似賽車手咁,初頭都有少少驚!法國食嘢我覺得唔貴,就算響巴黎食 米芝連三星
都ok, 我覺得價錢、服務和食物質素都好過響香港食 米芝連三星。

summer14 發表於 21-7-25 17:36
另 ...

多數係吉卜賽人

llmom 發表於 21-7-25 22:37
我每次去巴黎都係全程坐Uber , 冇試過坐其他交通工具,連去Palace of Versailles 都係坐Uber  ,  ...

已經八、九年前嘅事,可能當時唔識call Uber

jumay319 發表於 21-7-25 01:38
你好,etoile,可否提供Dubhai 在那可做檢測回港?我九月會陪仔去開學,都想由Dubai 返港,thx a lot
...

hey, 我都係9月尾由UK 返港,睇緊邊度過冷河,大家可以交流下

回覆 muimui2 的帖子

確實頭痛

muimui2 發表於 21-7-25 23:12
hey, 我都係9月尾由UK 返港,睇緊邊度過冷河,大家可以交流下

暫時唸到杜拜,or 歐洲

回覆樓主:

關於英國經杜拜返香港,以下少少分享。
先講入境:暫時只係需要一個pcr test (72 hours) ,唔接受home kit,去Boots 做都得,唔洗ISO 。詳情及最新情況請google "entry to Dubai from UK" 或上Emirates 網站睇。
入境杜拜後, 會隨機抽樣揀乘客再做一個pcr test, 有人被抽中做test,之後照去酒店check in,但係未有result前唔可以離開酒店房間。暫時我見只有極少數人被人揀中。
目前英國入杜拜係唔需要任何quarantine,你可以訂任何酒店。

etoile 發表於 21-7-26 01:51
關於英國經杜拜返香港,以下少少分享。
先講入境:暫時只係需要一個pcr test (72 hours) ,唔接受home kit ...

住宿:
而家喺杜拜嘅夏天, 白天溫度超過40度,feels like over 50度,係旅遊low season,住宿相對平。有一點好重要好重要:大家睇價錢記住記住要睇埋包唔包稅同其他雜項,因為個分別可以成幾百蚊港紙。
我分享下住過邊,僅供考考。
Leva Hotel and Suites, Mezaya Centre
如果淨係瞓,呢間酒店冇乜問題,studio 大,有kitchenette ,但係cooking utensils唔掂,易潔鑊花曬。洗衣乾衣機每層各一個(2層),經常要排隊。我走時其中一個washer out of order。揀佢貪佢近Dubai Mall,經酒店地下穿過隔離商埸,outdoor walk to air-conditioned walkway <5 mins, then 7-8 mins to Dubai Mall via connected Metro walkway.
HK Disney 28 hectares, Dubai Mall 55 hectares,仲有全球最高建榘物Burj Khalifa 。Foodcourt超大超多選擇,中西日泰中東菜任君選擇,一餐平均約hkd80左右睇你食乜。LG/F 有Waitrose 可以買餸或西式熟食。大把餐廳/tea room。
‹ 上一主題|下一主題