用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於可風比葵青的5個學額
go

關於可風比葵青的5個學額

如題,我想問咩情況會喺中央派位喺葵青區揀可風?因為得5個位,應該要好有信心入到先會揀?

但我同一時間都聽過,荃灣區有人成績一般(數學C),但揀安柱都派入左…..

其實會唔會係跨區位少,大家都驚派唔入,敢揀反而會派入嘅機會唔細?

dayedaye 發表於 21-7-10 19:40
如題,我想問咩情況會喺中央派位喺葵青區揀可風?因為得5個位,應該要好有信心入到先會揀?

但我同一時間 ...

佢係自行定甲一二?

dayedaye 發表於 21-7-10 19:40

但我同一時間 ...

派位根本講運氣,總之肯定係b1個pool抽,運氣好他區借位2個都會中,運氣唔好咪派去b2中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cattz288 發表於 21-7-10 20:00
佢係自行定甲一二?

我唔知呀,因為佢係我舊同事,都廿幾歲。

gracelam 發表於 21-7-10 20:14
派位根本講運氣,總之肯定係b1個pool抽,運氣好他區借位2個都會中,運氣唔好咪派去b2中學。
...

都明嘅

dayedaye 發表於 21-7-10 21:13
我唔知呀,因為佢係我舊同事,都廿幾歲。

你講安柱case係好耐之前?

cattz288 發表於 21-7-10 21:20
你講安柱case係好耐之前?

係呀,12-3年前啦。
但其實個制度都差唔多吧?
我記得自己細個時,個制度都咁上下……

其實只要係BAND1生,佢就有機會抽
至於佢擺同區 定 他區做第一志願,就睇佢有幾鍾意間學校,同搏唔搏

好似九龍城區,總有人會擺得5個位的ST.MARY / 九華做第一志願,唔係個個都諗住同區的喇沙/maryknoll ,又或者迦密/華英

lopoto 發表於 21-7-10 22:01
其實只要係BAND1生,佢就有機會抽
至於佢擺同區 定 他區做第一志願,就睇佢有幾鍾意間學校,同搏唔搏

明白,即視乎有幾鍾意間學校,以及有幾想搏。

南區區內除左聖心之外,都冇其他 band 1,佢得啲零碎跨區 Band 1 例如英皇、皇仁,每間學校跨區位五隻手指數得曬,聖心非保留位 20 個都冇,好多 Band 1 都一定照搏唔會咁蝕一開始已經揀 Band 2。

除非好似南區、離島呢啲區,否則 Band 1 唔盡填係笨左。就好似隔離帖有 Band 2-3 生居然乙五入荃灣何傳耀呢個奇蹟,如果屬實,即係有 Band 1 生冇盡填,所以漏左一兩個位畀 Band 2 搏中左。

1998Ruby1998 發表於 21-7-10 23:36
南區區內除左聖心之外,都冇其他 band 1,佢得啲零碎跨區 Band 1 例如英皇、皇仁,每間學校跨區位五隻手指 ...

原來係咁….

1998Ruby1998 發表於 21-7-10 23:36
南區區內除左聖心之外,都冇其他 band 1,佢得啲零碎跨區 Band 1 例如英皇、皇仁,每間學校跨區位五隻手指 ...

其實真係好古怪,即成個荃灣區所有band1學生,唔夠76人去選何傳耀?聽落又無乜可能,如果比到b3學生執雞,band1學生就算放30,佢到入先喎?