用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學插班後感
樓主: ferrymama
go

小學插班後感   [複製鏈接]

大家插班揀定好晒未? 已經向舊校辦好退學手續了嗎? 新校有冇為插班小朋友喺開學前安排迎生日?

kisani 發表於 21-7-22 15:14
大家插班揀定好晒未? 已經向舊校辦好退學手續了嗎? 新校有冇為插班小朋友喺開學前安排迎生日? ...

有呀,應該同小一新生係同一日迎新

請問如果扣門成功叫你去註冊,如果註冊左係咪代表一定要讀呢間學校,原校知唔知你將會轉去第二間學校度讀,定係可以考慮到八月尾,開學前先決定讀邊間,因為自己仲十五十六中,未決定轉吾轉校(emoji)

cfdodo999 發表於 21-7-22 19:54
請問如果扣門成功叫你去註冊,如果註冊左係咪代表一定要讀呢間學校,原校知唔知你將會轉去第二間學校度讀, ...
如果係考插班,理論想係可hold位到9月開學前。但實際上兩邊都要買書,交校車費,影學生相,做暑期功課etc唔早點做決定大人細路都唔係咁好...當然早點放位都幫到另一個後補學生早日上岸

請問如果扣門成功叫你去註冊,如果註冊左係咪代表一定要讀呢間學校,原校知唔知你將會轉去第二間學校度讀, ...

註冊左最後都唔想去都可以書面通知學校退學,唔喺註冊左就一定要讀。
如果你唔申請退學,原則上原校唔會知你將會轉校。
但真喺慎重考慮後盡早下決定,對家長小朋友都好,而且自己如果經歷過,都知道等緊學位d 人嘅心情,同埋學校收生可以補返空缺,大家都好。

不如你講出黎大家幫你決定下

其實本身小朋友響而家讀緊間學校讀得好開心,比較輕鬆,但自己又想佢去間再好d既學校,升中派位好d,雖然而家扣門成功,但最大問題係小朋友吾想轉,因為吾想離開呢班同學,所以自己都好煩腦,想同佢轉,但佢又唔想,唉(emoji)‍(emoji)

cfdodo999 發表於 21-7-24 00:10
其實本身小朋友響而家讀緊間學校讀得好開心,比較輕鬆,但自己又想佢去間再好d既學校,升中派位好d,雖然而 ...

小朋友幾大,如果小三以上可以同佢理性分析

其實本身小朋友響而家讀緊間學校讀得好開心,比較輕鬆,但自己又想佢去間再好d既學校,升中派位好d,雖然而 ...

同佢約舊同學出黎玩,又同佢約新校同學出黎,約插班生最好

kisani 發表於 21-7-22 15:14
大家插班揀定好晒未? 已經向舊校辦好退學手續了嗎? 新校有冇為插班小朋友喺開學前安排迎生日? ...

新校得網上家長會,冇一日俾小朋友預先返去,一黎就返學

我小朋友同樣好鍾意舊校,老師同學甚至連套校服都好有歸屬感,不過同佢分析去留利弊後佢自己都決定想轉。不過都好彩放暑假前已遞信,叫做有機會比佢同老師同學正式講byebye, 寫thank you卡比老師同送下小禮物咁有d儀式感,我覺得有途徑比佢宣洩情緒都正式道別都幾緊要,拖越耐越不捨。

回覆 ferrymama 的帖子

樓主,首先多謝你開嚟個post,我今年咁啱幫個仔考插班,4月尾收咗又好開心,但5,6月我自己不停諗轉唔轉呢?白頭髮都多咗好多,支持嘅朋友講考到間聯繫,校網好點解唔轉,唔支持嘅朋友就講插5年級好危險,唔適應就大件事。我都有諗,其實留低又係b1,轉又係b1,6月尾知道入精英班,就問個仔肯唔肯定轉,個刻真係想佢答唔轉,點知佢講想轉環境,我7月頭退學,反而係我唔捨得喊,我仔只係少少唔捨得,我諗每個人都有唔同嘅故事。

erica-camy 發表於 21-7-24 22:36

樓主,首先多謝你開嚟個post,我今年咁啱幫個仔考插班,4月尾收咗又好開心,但5,6 ...

家長都咁有歸屬感

erica-camy 發表於 21-7-24 22:36

樓主,首先多謝你開嚟個post,我今年咁啱幫個仔考插班,4月尾收咗又好開心,但5,6 ...

明白呀,個個人既處境同環境好唔同,小朋友性格、校網、小朋友成績….全部都環環相扣。相信家長都係想小朋友條路易行d,決定左就唔好諗番轉頭。

有個資優仔,讀二線小學,爸爸媽媽帶佢去插班與有名中學有聯繫的小學,校長單對單見小朋友,小朋友同校長講,我好中意讀緊的學校,你唔好收我,之後校長見父話,其實筆試做得好好,但小朋友似乎唔想轉校
最後無轉校,讀到畢業,也入到一直心儀的有名中學

回覆樓主:

……

回覆 soniacky 的帖子

轉校要有決心,詳細分析利弊會得出結果,搖擺不定會攪到去或留都覺得隔離飯香,難專注,有學校要最近兩次成績,我就上學期再加埋幼稚園下學期咁俾,插班試其實都俾到小朋友感受到第2間學校校園氣氛,我小朋友就係靠插班試果感覺揀佢鐘意嘅學校。希望你地都早日搵到你地嘅答案

LeeCC 發表於 21-7-25 07:51
有個資優仔,讀二線小學,爸爸媽媽帶佢去插班與有名中學有聯繫的小學,校長單對單見小朋友,小朋友同校長講 ...

謝謝分享

回覆 penguinding 的帖子

係我自己問題,怕冒險,怕幫佢揀錯。

回覆 LeeCC 的帖子

我都覺得每個小朋友都係獨特,唔想轉考得差又得,直接講唔轉又得,所以我個仔想轉,我幾後悔申請到無意思,只好努力學習支持佢
‹ 上一主題|下一主題