用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學插班後感
go

小學插班後感  

其實小朋友都成績不錯,做父母希望可以搵一間更優質既學校,因材施教。
自己學校考試後,就係接踵而來既admission test, 一考考兩三個鐘,當中都要有不少預備;中小就要讀下英數,英小就要讀下中數咁….
不過競爭真係好大,好多數學都要千挑萬選咁搵學生,每次望著小朋友獨自走入陌生既校園,有時都會諗自己做得啱唔啱….
突然感觸…要搵個地方舒發一下

2jkidsfather    發表於 22-12-28 22:59

完全明白 有時會覺得幾分心酸 會質疑自己 逼佢地離開舒適層去競爭 究竟係為佢地自己?定為父母?但初衷一定係想佢地未來行得順啲

我就不贊成為更上一層樓插班
為一條龍/原本學校不適合/寶校都情有可原

如純因父母虛榮而要小朋友離開熟悉環境及同學真係唔係咁好,叻的細路去邊都叻。如果普通學校考級頭入到強校要做尾列就仲慘。

更加好反對repeat小一考學校。如何向小朋友解釋呢?而且間間學校課程差不多,又讀一年會否無哂學習興趣

ferrymama 發表於 21-7-10 09:52
其實小朋友都成績不錯,做父母希望可以搵一間更優質既學校,因材施教。
自己學校考試後,就係接踵而來既adm ...

講得岩,三個月內計埋校內考試,小女共考6次試,每天佢放學回來同星期六日都不停溫習….非常辛苦

但turn out 考4間,4間都有收到call,而小朋友知道努力有回報佢都好開心嘅,而且頭也不回,問我點解唔可以即刻返新學校,要等9月

lflxl 發表於 21-7-10 10:29
完全明白 有時會覺得幾分心酸 會質疑自己 逼佢地離開舒適層去競爭 究竟係為佢地自己?定為父母?但初衷一定 ...

如何行得順d?

普通學校考前列都可以好好,神校都有包尾自信低落。如果小朋友已適應學校、享受學校生活同埋識落一堆好朋友,真係唔係咁好。

幼稚園轉校都還可考慮,始終細個任你舞。

我都好明白樓主感受,所以父母在插班轉校之前,一定要同小朋友傾好,如果佢係冇意願的,就無謂去考插班了。

ferrymama 發表於 21-7-10 09:52
自己學校考試後,就係接踵而來既adm ...

好明白啊,但你喜歡原先學校嗎?如果都鍾意就冇咁大壓力

maywong28ab 發表於 21-7-10 11:05
我都好明白樓主感受,所以父母在插班轉校之前,一定要同小朋友傾好,如果佢係冇意願的,就無謂去考插班了。 ...

yes, 如果小朋友讀得好開心,有一班好朋友,除非是不好的學校,否則一動不如一靜

szeszeeee 發表於 21-7-10 10:46
講得岩,三個月內計埋校內考試,小女共考6次試,每天佢放學回來同星期六日都不停溫習….非常辛苦

但turn  ...

小朋友好叻叻,恭喜晒你地呀(emoji)但係請問如果四間同時收Offer係咪可以hold四間?因為我只報咗一間插班,只係waiting offer,唔知道我心儀嗰間學校攞正取offer嘅小朋友會唔會都有hold左幾間,到時會放呢?

Jean1769 發表於 21-7-10 10:44
我就不贊成為更上一層樓插班
為一條龍/原本學校不適合/寶校都情有可原

gogymiu 發表於 21-7-10 11:15
其實更上一層樓有好多原因。

或許有d 小朋友係向原校年年級頭,家長想再提供一個追趕目標比佢,唔想佢地 ...

我係用呢種心態幫小朋友報插班,不過競爭真係好激烈,想多謝小朋友既努力同忍耐。

圍爐取暖一下,純個人意見。

gogymiu 發表於 21-7-10 11:15
其實更上一層樓有好多原因。

或許有d 小朋友係向原校年年級頭,家長想再提供一個追趕目標比佢,唔想佢地 ...

「或許有d 小朋友在原校年年級頭,家長想再提供一個追趕目標比佢,唔想佢地盲目認為自己已是最好,見識天外有天。」

這個原因不能苟同。人生在世幾十年,大學畢業後出到來社會已天天競爭,有需要咁細個就出盡全力?可能我個人比較隨遇而安

而家已經不錯,有需要去到最top嗎?而且去到神校,神校以外都有再top?到何時止步?要push勁谷先去到更上一層樓,就不是天資特別優秀。

當然,如果現讀學校真是太easy, 咁轉去間challenging d 並無不可。好似沈神童咁跳讀大學。

ferrymama 發表於 21-7-10 11:20
我係用呢種心態幫小朋友報插班,不過競爭真係好激烈,想多謝小朋友既努力同忍耐。

圍爐取暖一下,純個人 ...

明白呀 唔係否定樓主,我今年都有幫小朋友考插班。

所以我理解當中感受。 相信好多家長係有充足考慮才做呢個決定。

我自己係抱住比個女見識下嘅心態,初時只係睇下有無機會被選中,參加下人地學校嘅考試,以往從未考過插班。但估唔到現在佢鬥心比我更強。

加油呀無論成功予否,我覺得係一個好難忘嘅經驗

2jkidsfather    發表於 22-12-28 23:00

Jean1769 發表於 21-7-10 11:21
「或許有d 小朋友在原校年年級頭,家長想再提供一個追趕目標比佢,唔想佢地盲目認為自己已是最好,見識天 ...

明白嘅,每個人在世社會經歷不同,心態鬥志各異。 其實無對錯之分。

最終不要苦了孩子為底線。

happiness1234 發表於 21-7-10 11:14
小朋友好叻叻,恭喜晒你地呀(emoji)但係請問如果四間同時收Offer係咪可以hold四間?因為我只報咗一間插班, ...

插班係可以hold幾間的因為唔洗註冊證,我識一個媽媽,hold左三個offer

不過我只註冊了最心儀那間,其他放曬了

szeszeeee 發表於 21-7-10 11:38
插班係可以hold幾間的因為唔洗註冊證,我識一個媽媽,hold左三個offer

不過我只註冊了最心儀那間 ...

明白,我以為除咗私校之外同考小一一樣只可以hold一間 ,請問介意分享你是心儀決定去邊間呢(emoji)

Jean1769 發表於 21-7-10 10:47
如何行得順d?

普通學校考前列都可以好好,神校都有包尾自信低落。如果小朋友已適應學校、享受學校生活同 ...

咁實有啲錯配。例如本身學術好抽左入較淺嘅學校,輕鬆做級頭但拖累進一步成長;入讀後先發現同學校唔夾之類。
轉校從小朋友能力意願出發就得。

回覆 ferrymama 的帖子

我都有呢種感受... 當初都係試下心態,想睇下自己小朋友能力去到邊,都冇特別加操....  可能因為本身學校都係區內熱門,小朋友又唔想轉.... 到真係考到又有D糾結,問自己其實轉校呢個決定係咪啱,始終去強區勁校,競爭又大D,車程又遠左,小朋友又要重新適應

happy.4ever 發表於 21-7-10 15:12
回覆 ferrymama 的帖子

我都有呢種感受... 當初都係試下心態,想睇下自己小朋友能力去到邊,都冇特別加操. ...
同感,不過好彩係新校同舊校都近屋企&步行距離。新校有聯繫B1中學又的確好吸引,剛剛都已經退左學了。小朋友適應力好強,剛剛問佢佢都話想試試去新校接受新挑戰,加上過去一年疫情影響都唔係返左好耐學(面授),都ok ge

我都有個迷思,係咪叻嘅小朋友喺普通學校同叻嘅學校幾年後真係冇分別呢?最終小朋友在那個環境受益多啲?小朋友學術好口才唔好,考小連番失敗,抽入津小,校內成績好,冇操練,考插班,成功左,係咪代表小朋友有能力學深啲呢?插班唔係為滿足父母虛榮心,係父母都想為小朋友預備最好,亦需要很大的勇氣。

2jkidsfather    發表於 22-12-28 23:01