用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學插班後感
樓主: ferrymama
go

小學插班後感  

回覆樓主:

我覺得小朋友能力做到而且不抗拒轉校,插班沒有問題。首要揀升中好的學校。有些學校呈分時就算成績top都會派去b2,這升中版有家長分享過,可去看看。然後就是龍校,省卻升中時的巨大壓力。我小朋友係私校轉直龍,擔心的確係少咗而且挑戰大咗,小朋友也很喜歡新學校。當然本身佢不抗拒轉校。

Reitsal 發表於 21-7-10 16:05
我都有個迷思,係咪叻嘅小朋友喺普通學校同叻嘅學校幾年後真係冇分別呢?最終小朋友在那個環境受益多啲?小 ...

其實考小主要睇小朋友性格,如主動健談係機會大好多。所以失敗也不代表什麼,讀書是看長遠的。有些小朋友比較內斂但不代表佢哋讀書唔叻,如讀書叻咁插班就著數了。插班大部分學校只看成績吧。

gogymiu 發表於 21-7-10 11:15
其實更上一層樓有好多原因。

或許有d 小朋友係向原校年年級頭,家長想再提供一個追趕目標比佢,唔想佢地 ...

同意,不同學校的課程真是可以好大分別。教學靈活度和老師也是。

我都有個迷思,係咪叻嘅小朋友喺普通學校同叻嘅學校幾年後真係冇分別呢?最終小朋友在那個環境受益多啲?小 ...
叻嘅學校(升中成績好)通常有兩個特點,其一係資源較豐富且教材同課程編排更見用心,有唔少校本教材,英文書亦更深,其二係在校小朋友本身就叻&背後家長對學術有要求,令校內學習氣氛好好。本身讀其他一線津小但唔少級十嘅同學都移民/轉校插更好嘅小學,我諗有龍/聯繫中學嘅一線神津會較少流失叻果批小朋友,令peer group穩定d唔會每完結一學年熟果批朋友都唔見晒。

我就唔太相信小朋友叻,係邊間學校讀都叻。小朋友是千里馬的話,都要有伯樂才有機會發揮。小學是學習生涯中重要的6年,有能力的話,應該選擇入讀啱小朋友程度的學校。小朋友有能力,但留在程度淺的學校,不但阻礙小朋友發揮才能,亦影響向上流的機會。

lennon    發表於 21-7-13 20:15

daijuju 發表於 21-7-10 16:57
同意,不同學校的課程真是可以好大分別。教學靈活度和老師也是。

網上見過一份4年級的英文卷,(可能是寶校)其程度和一些叻學校的小一卷差唔多。

creambun 發表於 21-7-10 18:54
網上見過一份4年級的英文卷,(可能是寶校)其程度和一些叻學校的小一卷差唔多。
...

好多學校死谷想升banding,但寶校就算考得top都未必去到band 1,呢啲真係要及早轉,為升中尋保障

daijuju 發表於 21-7-10 19:40
好多學校死谷想升banding,但寶校就算考得top都未必去到band 1,呢啲真係要及早轉,為升中尋保障
...

升中pre S1嘅制度加上移民潮,令更多人會試插班B1%更好嘅小學,變相區內熱門一線升中B1%會越黎越高因成績好嘅學生更集中,寶校派位則越黎越差因為好果批學生知道pre S1係睇師兄姐成績去定間小學幾成人係B1

TAIOU4    發表於 21-7-14 04:12

回覆 szeszeeee 的帖子

小朋友本身好唔鍾意原本間學校? 我小朋友相反,考3間都有 offer, 但佢表示想留原校...

回覆 Reitsal 的帖子

我都一直唸,因為原校都有40%升 band 1,而家都幾有信心可以keep喺頭20%...會唔會轉左校,反而入唔到band one pool?定其實插班收得都應該keep到喺頭?!更重要後小朋友對原校有感情,勉強逼佢轉,又係咪真係有好結果?

同哥哥商量,告知佢想轉校原因,一齊睇過心儀學校資訊(一間而已),得到佢同意至報考轉校。由哥哥細個開始,同佢有關嘅轉變我哋都會同佢傾,呢個係我哋屋企習慣。
喺原校讀書期間同唔少老師傾過,老師都覺得哥哥應該試下。
插班試前冇做特別準備,因為哥哥原校啱啱考完試冇耐,想睇下哥哥原校真實水平去考插班試會點,如果入唔到即係未夠班。

creambun 發表於 21-7-10 18:50
我就唔太相信小朋友叻,係邊間學校讀都叻。小朋友是千里馬的話,都要有伯樂才有機會發揮。小學是學習生涯 ...

係,覺得既然佢handle 到,想佢見多d,知多d,自問自己不是好高學問,好識培育小朋友既媽媽。想跟住學校方向比佢走得更遠。

回覆 funseller 的帖子

原校老師咁好,會直接叫你試下同佢轉校😅 我同學校傾學習情況,學校只講下年入精英班會好D... 亦唔敢同原校講,怕小朋友最後選擇留原校,會有壞印象

happy.4ever 發表於 21-7-11 10:24

原校老師咁好,會直接叫你試下同佢轉校😅 我同學校傾學習情況,學校只講下 ...

我另一個小朋友就學習比較努氣,我反而有問學校,想同佢轉去程度較淺既學校,最後老師話覺得情況不是咁壞,叫我比d信心小朋友。
如果覺得個老師有心既,都不妨問一下。

我都係咁有同囡囡傾過,亦只試一間,選帶她去攞準考證時讓她見新學校!平常心試吓!沒有特別準備!

回覆 happy.4ever 的帖子

我同你有啲似,本身學校其實都40%升band 1,考級頭,可以上台攞獎,諗到呢度係會唔捨得,因為預計黎梗幾年小朋友都會好有自信地過,轉校會唔會考包尾真係未知之數,要有心理準備,但新校band 1率高,應該級100餘都仲係band 1,所以應該唔會因為轉校跌出band 1 pool,我自己傾向轉,因為我怕安穩幾年後先發現原來小朋友其實同強校學生有好大差距,到時追已經太遲,我寧願自己試過唔得先走回頭路,而且雖然而家呢間學校課程冇我想像中咁差,但可能問題家長太多,規矩有少少謹嘅感覺,生源同資源有限又無可避免地走精英化,我而家都唔敢肯定自己係啱,長輩又覺得一動不如一靜,都有啲壓力。不過有一點同你唔同,就係我小朋友對學校冇太多感情,可能時間尚短,如果小朋友唔願意就真係要考慮下,免得第時怨你。目標不是神校的話,留喺原校係ok的。

happy.4ever 發表於 21-7-10 23:24
回覆 Reitsal 的帖子

我都一直唸,因為原校都有40%升 band 1,而家都幾有信心可以keep喺頭20%...會唔會 ...

另外你都要諗原校果40% B1係主要集中喺邊幾間中學(年年1x人升上去果d), 而果幾間中學又係咪你杯茶? 雖則我地多數只比較B1%, 但係其中嘅B1a/b/c mix都有差別。我地舊校雖然近4x-50% B1,但當中一大部份係B1b/c, 只有8-10%係B1a. 相反插班嘅新校係6成B1, 而當中有多過4成係B1a. 我地情況同你似係大人同細路都好鍾意舊校,但新校英文好d升好都好d, 最後都係決心轉了,都只係升小二轉走得早~同埋我都同小朋友講你諗定左就自己交信比班主任啦,交返個波比佢決定,剛剛都買左小禮物送比同學老師了~其實佢地學校都唔少人轉學/移民。

kisani 發表於 21-7-11 12:13
另外你都要諗原校果40% B1係主要集中喺邊幾間中學(年年1x人升上去果d), 而果幾間中學又係咪你杯茶? 雖則我 ...

你講得好啱呀,諗起3私1直b1a%

Reitsal 發表於 21-7-11 11:48

我同你有啲似,本身學校其實都40%升band 1,考級頭,可以上台攞獎,諗到呢度係會 ...

4成升b1太少,我見地區一線多數有6成升b1,比較穩陣。當一級150人,20%都講緊30人,都一班數量。學校升中越靚越保障。級100都b1咁b1a率都應該高,如果小朋友冇所謂,可以考慮轉。

Reitsal 發表於 21-7-11 11:48

我同你有啲似,本身學校其實都40%升band 1,考級頭,可以上台攞獎,諗到呢度係會 ...

入讀強小學比弱小學更大機會升上理想的中學。插班入的學生通常能在新校保持中上成績。可能第一二次評估會不太理想,但習慣了課程及考試模式後好快可以追返上。