用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩小學已決定咩中學?
go

咩小學已決定咩中學?   [複製鏈接]

如果讀緊嘅小學唔係話好勁嘅,係咪就好難升到好嘅中學呢?即係就算小學校內成績唔差,係咪都難係bang 1或2中學呢…
   13    0    0    0

sumpo 發表於 21-7-10 08:35
如果讀緊嘅小學唔係話好勁嘅,係咪就好難升到好嘅中學呢?即係就算小學校內成績唔差,係咪都難係bang 1或2 ...

唔係。
勁小學,會比較多人去到勁中學。
一般小學,比較少人去到勁中學。

回覆 sumpo 的帖子

好成績小學自然多叻學生,佢地入學中一時考教署''升中入學前測驗",佢地考得好就幫到師弟妹升中排位排前d。

如果讀緊嘅小學唔係話好勁嘅,係咪就好難升到好嘅中學呢?即係就算小學校內成績唔差,係咪都難係bang 1或2 ...

小學B1/2/3比例取決於PS1成績
計前兩次雙數年畢業生PS1成績
因應疫情2020年例外唔計

Arabellahk    發表於 21-9-5 00:59

如不想受制於師兄師姐PS1成績
可考慮考插班轉去B1比例較高學校

回覆 ~~ 的帖子

都明,即係可能小學全校考第一,都未必派到bang1可能揀間好嘅bang2仲適合……

rsx    發表於 21-7-12 08:41

回覆樓主:

係哩到的家長,很多是由幼兒/稚園開始或更早,己決定讀咩中小學。

AL1987    發表於 21-7-12 10:39

sumpo 發表於 21-7-10 10:29
回覆 ~~ 的帖子

都明,即係可能小學全校考第一,都未必派到bang1可能揀間好嘅bang2仲適合……
其實無去到咁極端,一般小學,唔計真係好差嗰D,級頭十名去B1中學應該不太困難。

享受快樂    發表於 21-7-12 11:20

回覆 JojoDad 的帖子

就算平傭學校,必適心栽培頭幾名學生,基本上鋪定路攻自行收生,一早搞掂。

二/三線小學,如果要 keep 到好成績,好多時要靠家長自己谷,學校課程本身浅,水準較參差,所以六年後基本功都麻麻,叻人唔多,就算入到勁中學通常成績都只係一般。

回覆樓主:

早前看到這篇報導,就知道弱小學的最高能力去到邊?
有直小私小取錄吾讀,6年後的派位結果!

https://topick.hket.com/article/2928043/%E3%80%90%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E3%80%91%E4%B8%AD%E7%94%A2%E7%88%B6%E6%AF%8D%E8%BA%AB%E6%95%99%E9%96%B1%E8%AE%80%E7%9D%87%E5%8D%A1%E9%80%9A%E5%AD%B8%E8%8B%B1%E6%96%87%E3%80%80%E9%AE%AE%E9%AD%9A%E8%A1%8C%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%B0%8F%E5%85%AD%E7%94%9F%E8%8B%A6%E8%AE%80%E5%8D%87Band%201%E8%8B%B1%E4%B8%AD

bigpatpig 發表於 21-7-10 11:49

「經常考全級第一,名次不出三甲」
級頭派銘基(B2A-1C) 鮮魚B1率......

Poyau 發表於 21-7-10 12:41
「經常考全級第一,名次不出三甲」
級頭派銘基(B2A-1C) 鮮魚B1率......

「 經常考全級第一,多次不出三甲,升小時也獲不少直資、私立小學取錄。」
重點在第三四句,真係印證左呢個帖主旨!六年學習,影響好大!

點解會認為勁小學,啲學生係唔使谷嘅?~~~

bigpatpig 發表於 21-7-10 11:49

我覺得這例子未必是弱校級頭的能力反映,有可能是家長的策略。。。讓孩子在較平坦的學習路上,好好看清自己到底想要什麼,想走向哪方。
其實那父親的背景,home schooling都可以教到子女不錯成績,這樣選小學,中學,應該自己明白在幫孩子找“什麼”。
也許這孩子6年後輕輕鬆鬆入讀神科或佢自己喜歡的學科,而不用像一線小學,b1a中學的孩子,6+6年的越野賽,三項鐵人賽。。。拼搏到最後得到大家所說的最好,卻未必是自己的最愛。

ren 發表於 21-7-10 13:30
我覺得這例子未必是弱校級頭的能力反映,有可能是家長的策略。。。讓孩子在較平坦的學習路上,好好看清自 ...

有人喜歡食牛扒,有人喜歡食海鮮!
各人口味不同,自己子女自己規劃!
‹ 上一主題|下一主題