用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del。。-。.
樓主: 41009022009
go

del。。-。. [複製鏈接]

回覆 cyiuming 的帖子

如果2A入2C真係浪費咗
通常上一級1C或跌一級2B

Tong^_^yan 發表於 21-7-10 08:58
回覆 41009022009 的帖子

同樣心情我仲要三條一叩門都冇消息添
同小學唔同,中學叩門,三條一係無用既。如果係B2A中學,佢哋既目標學生係運氣唔好,派得差既B1仔女。

rainbowcov 發表於 21-7-10 09:45
今年簡直係瘋狂, 可能少升中一生, 加上移民潮, B1 學校都有位剩。
係有一定影響,但係影響唔係坊間傳得咁大。移民潮未正式出現,要到九月學校先知道,到時再叩機會可能更大。

回覆 41009022009 的帖子

原來你身邊的人升中,唔係你個仔

Tong^_^yan 發表於 21-7-11 00:49
都係band2A,因為阿女暈車浪,只係想近d屋企,阿女又紅十字會隊長,又風紀,都冇的面試機會,三條一揀咗距 ...
無辦法,學校收生一定係首選成績,公益事業多數唔睇。另外你三條1叩門,唔係話君子協定多數唔收番同區學生?

王家爸爸 發表於 21-7-11 13:30
係有一定影響,但係影響唔係坊間傳得咁大。移民潮未正式出現,要到九月學校先知道,到時再叩機會可能更大。 ...
其實移民潮集中係五年級,今次學校派位由以往16x人參與升中,跌到151人,少咗唔夠一成。但重災區係五年級,即下個學年。暫知全校有80+人已quit

王家爸爸 發表於 21-7-11 13:30
係有一定影響,但係影響唔係坊間傳得咁大。移民潮未正式出現,要到九月學校先知道,到時再叩機會可能更大。 ...

謝謝提醒。如果說明沒有叩門位的,可以試嗎?

little_kid 發表於 21-7-11 21:15
謝謝提醒。如果說明沒有叩門位的,可以試嗎?
如果係我,我會試。反正唔試一定唔得,試咗始終有啲機會。

Fivedragon 發表於 21-7-11 14:32
其實移民潮集中係五年級,今次學校派位由以往16x人參與升中,跌到151人,少咗唔夠一成。但重災區係五年級, ...
我都係咁諗,明年既遊戲玩法可能好唔同。

王家爸爸 發表於 21-7-11 21:33
我都係咁諗,明年既遊戲玩法可能好唔同。

應該點?可以博大霧?

cattz288 發表於 21-7-11 21:43
應該點?可以博大霧?
要睇吓到時既數據,如果走既係叻人多,原本既邊緣人有機會升LEVEL。

王家爸爸 發表於 21-7-11 21:23
如果係我,我會試。反正唔試一定唔得,試咗始終有啲機會。

謝謝!

王家爸爸 發表於 21-7-11 21:52
要睇吓到時既數據,如果走既係叻人多,原本既邊緣人有機會升LEVEL。

但喺另一個帖又講總人數少左,會令各學校b1位變少   

cattz288 發表於 21-7-11 22:01
上面王家爸爸講的沒錯,如果走的是前面的B1生,當然係有機會使邊緣人變B1生.
另一個post說講的是總人數減少,指隨機減少,係"可能"使邊緣的B1變B2.請注意,係可能,最關鍵,減少的是什麽人,是前面的B1生尼,還是後面的B2,3生尼.返去對比下個邊的表述,你會更明白.

medicine 發表於 21-7-11 22:10
上面王家爸爸講的沒錯,如果走的是前面的B1生,當然係有機會使邊緣人變B1生.
另一個post說講的是總人數減少, ...
再用回另一個post的具體數字例子:全區ABC三間小學,每間150人,分別60,50,40個B1生.甲剛好在A排第60是B1生,

如B,C兩小學人數分別減少至100人和50人,則此時甲大概率變成B2生.指BC兩小學隨機減少,需注意,C小學B1率最低,減少最多人,即大概率減少的是B2.3生~~

而如果甘岩,B小學減少50個正好全部B1生,C減少100個,也包括全部40個B1,則甲在該區依然第60名,B1生無疑.

Fivedragon 發表於 21-7-11 14:32
其實移民潮集中係五年級,今次學校派位由以往16x人參與升中,跌到151人,少咗唔夠一成。但重災區係五年級, ...
甘誇張,少80+

係㗎喎,人數少咗,某區,分3 Band嘅計法下,係會令B1位少咗~
原本3000人,B1=1000人
少咗入數 2850人,B1=950人

某校人數:
原來150人, B1 75人

少咗人數 120人,比例下B1人數照減,得返B1 60人

medicine 發表於 21-7-11 22:18
甘誇張,少80+

全校!! 我地小三自己班學期尾都走5個,學校老師都走了兩個,帶埋3個仔女(學生)

總人數少咗,唔會令B1中學執笠,只會影響B3中學。

‹ 上一主題|下一主題